![]() ![]() |
pon, 27 cze 2011 - 13:46
|
||
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 26Dołączył: czw, 09 cze 11 |
Witam wszystkich, chciałem przedstawić moje pierwsze herbarium nizinne, dopiero parę dni temu doszła reszta obsady (wszystkie rośliny są od Carnisany), z czego 4 dzbanki są podczas aklimatyzacji. Zbiornik to stare akwarium wyciągnięte z piwnicy wymiary: 80cm x 35cm x 40cm, z oryginalną pokrywą, pod którą świecą 2 świetlówki T8: Aqua glo 18W oraz Osram Lumilux Cool Daylight również 18W. Światło odpalane jest automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego z OBI, o 8 rano i wyłączane jest o 23. W pokrywie zrobiłem otwory na montaż wiatraczka komputerowego AAB Fan6 (6cm), zasilanego ładowarką od Nokii AC3E. Odpalam go ręcznie tuż po zgaszeniu świateł na około 30-60min. Warunki panujące wewnątrz, w ciągu dnia wilgotność 70-80%, muszę często zraszać terra, ale w przyszłości planowany automat, możliwe, że dopiero do większego zbiornika. W nocy po zgaszeniu oświetlenia, wywietrzeniu, ostatnim spryskaniu terra wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-85%. Temperatura w ciągu dnia 25-30 stopni, w ciągu nocy spada do 18-20 stopni. Po prawej stronie widoczny termo-higrometr firmy TOYO LIVING, zakupiony na allegro, bardzo fajnie sobie na razie radzi więc polecam. Obsada: Nepenthes x hookeriana Nepenthes sanguinea Nepenthes mirabilis 'echinostoma prurple' Nepenthes belli Nepenthes bicalcarata 'brunei' Nepenthes ampullaria 'brunei red' Ten post edytował tietoisuus pon, 27 cze 2011 - 15:54 |
|
pon, 27 cze 2011 - 20:22
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 455Dołączył: czw, 09 lip 09 |
calkiem fajnie
-------------------- "Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j j***ć zastój nie po to robie rap tu. " Adam Ostrowski O.S.T.R. |
pon, 25 lip 2011 - 13:18
|
|||||
|
Paludarium przeszło kilka modyfikacji. Do oświetlenia dożuciłem 2 x 24W Sylvania Grolux, po przyzwyczajeniu roślin świecą razem z poprzednimi świetlówkami od 8 do 23, odpalane automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego. Dorzuciłem jeszcze nawilżacz powietrza, firmy Hyundai, podłączony rurą plastikową do pokrywy zbiornika, odpalany raz na 1,5h wraz z wiatraczkiem komputerowym, który wtłacza nowe powietrza do paludarium. Nowa roślinność, 2 pływacze U. calycifida oraz U .livida, i N. albomarginata 'Penang'. Na dnie rośnie sphagnum oraz w doniczkach dzbanków.
|
||||
pon, 25 lip 2011 - 13:35
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 112Dołączył: pon, 30 sie 10 |
Możesz coś o temperaturach napisać ?? ile masz w dzień ile w nocy, bo sporo masz świetlówek jak na takie niskie terra i pewnie wzrasta Ci temp. pozdro
-------------------- ![]() |
pon, 25 lip 2011 - 13:45
|
|
|
Możesz coś o temperaturach napisać ?? ile masz w dzień ile w nocy, bo sporo masz świetlówek jak na takie niskie terra i pewnie wzrasta Ci temp. pozdro Co do temperatur to w upalne dni max zarejestrowałem 32 stopnie, a przeciętnie jest 28 w dzień, w nocy po wywietrzeniu temperatura spada do około 22-18 stopni. Także nie jest źle. |
pon, 25 lip 2011 - 19:47
|
|
|
A i jeszcze w zasadzie to proszę o opinie, co sądzicie? . )
|
pon, 25 lip 2011 - 21:37
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 260Dołączył: pią, 01 kwi 11 |
Bardzo ładne. Możesz pokazać jak zrobiłeś połączenie nawilżacza z terra?
-------------------- "Silniejszy zjada smaczniejszego"
Pozdrawiam |
wto, 26 lip 2011 - 13:23
|
||
|
Bardzo ładne. Możesz pokazać jak zrobiłeś połączenie nawilżacza z terra? Tak to wygląda, zwykła rura plastikowa podłączona do nawilżacza i oklejona czarną taśmą izolacyjną, w pokrywie zrobiona jest dziura, do której wprowadzony jest wąż, również zaizolowana taśmą. Ten post edytował tietoisuus wto, 26 lip 2011 - 13:24 |
|
wto, 26 lip 2011 - 15:50
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 260Dołączył: pią, 01 kwi 11 |
Dzięki
-------------------- "Silniejszy zjada smaczniejszego"
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 19 maj 2012 - 16:18 |