Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> ArturP - terrarium nizinne.
ArturP
post śro, 10 sie 2011 - 16:39
Post #1

Forumowicz

Ostatnio sporo osób wrzuciło swoje terraria, setupy na forum, więc postanowiłem również pokazać swoje.

Mam je od września 2009, ale do tego lata raczej się marnowało, służyło jako mnożarka, albo miejsce dla dzbanków, których prędzej czy później się pozbywałem.

Postanowiłem się nim troszkę zająć tego lata, skorzystałem z importu z BE i kilku ofert z forum.

Terrarium jest niskie - wiem. Nie przeszkadza mi, że jakaś roślina dosięgnie górnej szyby, albo ucinam, albo zawijam, ventrata gdy dosięgnęła - podzieliła łodygę - teraz jest krzaczek.

W terrarium mam też pospolite - parapetowe dzbaneczniki - jako ozdoba. Szybko rosną, są spore - ludzie mnie odwiedzający prędzej zachwycą się nimi niż 7cm Northianą. smile.gif

Do rzeczy:

Mieszkańcy terrarium:

Dzbaneczniki:

Nepenthes Albomarginata 'Penang, red striped'
Nepenthes Ampullaria 'Brunei Green'
Nepenthes Ampullaria 'Harlequin'
Nepenthes Bicalcarata Sarawak giant red
Nepenthes Distillatoria
Nepenthes Gracilis
Nepenthes Hirsuta
Nepenthes x Hookeriana
Nepenthes Mikei
Nepenthes Mirabilis var. echinostoma 'Purple'
Nepenthes Mirabilis var. globosa 'Trang, Thailand'
Nepenthes Miranda
Nepenthes Northiana
Nepenthes Rafflesiana 'Sumatra'
Nepenthes Rafflesiana 'giant 88'
Nepenthes 'Rebecca Soper'
Nepenthes Sibuyanensis
Nepenthes Thai
Nepenthes Tobaica
Nepenthes Treubiana
Nepenthes Truncata
Nepenthes Ventrata
Nepenthes Ventricosa x Inermis
Nepenthes Ventricosa x Sibuyanensis

Rosiczki:

Drosera Adelae
Drosera Prolifera

Tłustosze:

Pinguicula emarginata
Pinguicula emarginata × 'Weser'
Pinguicula gracilis × moctezumae
Pinguicula 'Tina'

Heliamphory:

Heliamphora heterodoxa x minor

Darlingtonie:

Darlingtonia Californica (bardzo małe - z nasion)

Muchołówki:

Dionaea muscipula 'Red - Green'

Cefalotusy:

Cephalotus Follicularis

Pływacze:

Utricularia Longifolia
Utricularia Calycifida

Większość roślin jest nowa - część przyszła dzisiaj.. Dlatego nie za bardzo można zachwycać się ich wdziękami. Nawet nie obciąłem jeszcze suchych liści!
Pływacze są pochowane, żeby było widać tylko ich kwiaty - jak zakwitną. W tej materii proszę o wyrozumiałość - wszystko ładnie rośnie, dokarmione wystrzeliło - dajmy im pół roku. smile.gif

Co do techniki:

Wymiary - 100x60x50 [cm]

Oświetlenie - 2x39W (Philips Aquarelle + 865) T5 - ustawione na kubeczkach na górnej szybie. W środku za bardzo grzały - na kubeczkach żeby chronić górną szybę

System zraszania - Pompka ULKA 56W + dwie dysze zamgławiające GARDENA (z czasem zaprezentuję jego działanie)

Mchem wszystko zostało wyłożone dzisiaj. Rośliny rosną w martwym sphagnum lub jego mieszankach.

Pora na zdjęcia!! Wysyłam tylko zdjęcia poglądowe. Zdjęcia roślin wkleję z czasem gdy podrosną!

Załączony obrazek

Załączony obrazek

Załączony obrazek

Zdjęcia robione z szybami przednimi i bez. One zawsze parują a nie chciało mi się ich wycierać.

Z czasem będę uaktualniał temat. Troszkę wstyd przy obecnych projektach z forum wrzucać coś takiego do ukończonych dzieł.. Ale cóż. Nawpychałem tu czego się dało, ale miejsce można spokojnie zrobić. Rośliny które przyszły w wielkich donicach w nich zostały, można tu jeszcze coś zmieścić przy odrobinie przesadzania.

Spory czas wstydziłem się je pokazywać, teraz macie okazję sobie looknąć póki nie usunę tematu. biggrinll.gif

Przepraszam za ew. błędy i literówki - nie poprawiajcie ich proszę, nie podważajcie mojego niezaprzeczonego autorytetu w dziedzinie wytykania ludziom błędów..

Komentarze mile widziane!

Pozdrawiam!

Ten post edytował ArturP śro, 10 sie 2011 - 17:30

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
Jaras
post śro, 10 sie 2011 - 16:49
Post #2

Forumowicz

Widzę, że hela ode mnie wygląda coraz lepiej winkp.gif A tak poza tym wywal tego muchola na dwór. Trzymanie jej w terrarium to zbrodnia tongue.gif
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post śro, 10 sie 2011 - 16:51
Post #3

Forumowicz

Mam ze 40 muchołówek na balkonie, i kilka kępek wyjętych ostatnio z in vitro. Ta była sobie na próbę w terra. W sumie są tam dwie w tej doniczce w mchu. Jak ktoś przychodzi może sobie zobaczyć nie tylko dzbanki. smile.gif Muchołówka zostaje, ma się świetnie, ale nawet jak by umierała to zostaje. biggrinll.gif

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
owadożer
post śro, 10 sie 2011 - 20:03
Post #4

Forumowicz

Nie było czego się wstydzić biggrinll.gif
Ja czekam na zdjęcia pojedynczych roślin.
Bardzo mi się podoba tongue.gif

Pozdrawiam

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
Grzesiu881
post śro, 10 sie 2011 - 20:09
Post #5

Fundator

Ja czekam na zdjęcia systemu zraszania.

--------------------
"Silniejszy zjada smaczniejszego"

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
ArturP
post czw, 11 sie 2011 - 21:03
Post #6

Forumowicz

Jest to zwykły system zraszania, który opisał Bartosz Trela w troszkę mało estetycznym wydaniu..

ULKA
Załączony obrazek

Dwie dysze na przyssawkach
Załączony obrazek

Załączony obrazek

Działający - kropel nie zobaczycie z takiej odległości i tym aparatem.. Widać, że dysze działają. Jestem zadowolony z wielkości kropel. Filmiku raczej nie będę wrzucał, każdy wie jak to wygląda w praktyce.

Załączony obrazek

Dla mnie taki system to spora wygoda, fajnie pomaga utrzymać wilgotność. Jakoś specjalnie w terra nigdy nie podlewałem, ale teraz to już w ogóle tego nie robię.

Wilgotność 80 - 100%.

Niedługo wrzucę jakieś rośliny.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
adamik55
post pią, 23 wrz 2011 - 15:07
Post #7

Forumowicz

Możesz wstawić zdjęcia jak to wygląda po miesiącu winkp.gif? I co z myślą o drzewołazach? ;P

Ten post edytował adamik55 pią, 23 wrz 2011 - 22:28
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post pon, 31 paź 2011 - 15:27
Post #8

Forumowicz

Drzewołazy odpadają, bałbym się o nie w takim terra. Za ok. 3 -4 tygodnie planuję wpuścić krabiki. Jestem na etapie organizowania im zbiornika z wodą.

Meszek się fajnie rozrósł, roślinki elegancko rosną. Pare roślin przeniosłem, bo aklimatyzuję w terra darlingtonie wyjęte z in-vitro - zabrałem je na czas robienia zdjęć.

Lampy ustawiłem teraz na szklanych świecznikach, lepiej to wygląda niż plastikowe kubki po moczu..

Obecnie ogarniam te ventraty, ukorzeniam robiąc odkłady powietrzne i się ich pozbywam.

Większość dzbanków jest niewidoczna na fotkach w całej okazałości, ciężko je dobrze ująć - tym bardziej gdy ma się takie zdolności jak ja. smile.gif

Mimo wszystko, zapraszam do oglądania!

Fotki:

Jeśli macie jakieś pomysły, czy rady, to śmiało pisać!!

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
Piter89
post pon, 31 paź 2011 - 16:01
Post #9

Forumowicz

Nie mam wogóle pojecia o hodowli, żab czy krabików, ale jesli chodzi o terra i roslinki, to na prawdę cudo, mech ładnie rośnie, mnustwo kolorowych dzbanków. Bardzo fajnie, oby tak dalej smile.gif
PM
+Quote Post
VanDreyer
post pon, 31 paź 2011 - 16:46
Post #10

Forumowicz

Przepiękna kępka adelae.... no i dzbanki też tongue.gif Zbiorniczek możesz zrobić z plastokowego pudełka ( np po patyczkach do uszu) i nad palnikiem ( ale ostroznie żeby dziur nie robić) "rozmiękczasz" plastik, a potem modelujesz jakoś tongue.gif

--------------------
Pozdrawiam,
Kamil Lis
Email Poster PM
+Quote Post
adamik55
post pią, 30 mar 2012 - 16:47
Post #11

Forumowicz

I jak, masz krabiki?
Email Poster PM
+Quote Post
ErysFR
post sob, 31 mar 2012 - 09:00
Post #12

Fundator

Też jestem strasznie ciekaw smile.gif

--------------------
erysfr.deviantart.com Moje zdjęcia, rysunki i inne, prace bez plagiatu ;)
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 19 maj 2012 - 16:20