![]() ![]() |
nie, 24 lip 2011 - 22:12
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 4Dołączył: pon, 16 maj 11 |
Nie wiem co to to czarne na brzegach liści, podlewam Topsinem stąd te białe plamy.
Proszę o poradę co mu dolega. edit: Już wyjaśniam - chodzi mi o to czarne m.in. na łodydze liścia na wprost. To nie jest brud bo pojawia się samo na obrzeżach nowych liści. Topsinem podlewam czasem (od dwóch tygodni) bo myślałem, że to jakiś grzyb. Torf nie śmierdzi, jest świeży, tylko trochę zostało starego przy korzeniach. Spróbuję dziś to zetrzeć - mimo wszystko Cephal rośnie - swój pierwszy liść z pułapką puścił - też jest tym czymś ubrudzony, ale to na pewno nie torf. Zaznaczyłem na czerwono o co chodzi - konieczne zbliżenie. Ten post edytował piotr.korgul pon, 25 lip 2011 - 17:31 |
nie, 24 lip 2011 - 22:32
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 7Dołączył: wto, 14 cze 11 |
Sprawdź czy torf się nie zepsuł... Dokopaj się trochę poniżej powierzchni ziemi i powąchaj czy nie śmierdzi, jeżeli tak to trzeba wymienić na nowy...
|
nie, 24 lip 2011 - 22:43
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 653Dołączył: czw, 21 cze 07 |
Nic nie kopaj
To nie jest brudne po prostu? -------------------- |
pon, 25 lip 2011 - 00:25
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 110Dołączył: pią, 23 kwi 10 |
no nic mu nie bedzie
po co podlewacie tymi chemikaliami (Topsin itp.) u mnie rosną bez tego a jak sie zaczyna pojawiać pleśń to po prostu mniej podlewam i znika -------------------- |
pon, 25 lip 2011 - 11:33
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 630Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Jakieś takie zdjęcie z flashem lub odblaskami, trudno się połapać. Albo są to maleńkie wykwity minerałów, albo osadzony torf. Tak czy owak, jak Cię to drażni, weź mokry wacik i sobie to ostrożnie zetrzyj... Topsin mu nie zaszkodzi, ale nie widzę powodu, aby tak pochopnie traktować rośliny chemikaliami. Można było najpierw się zapytań, dzień nikogo nie zbawi.
-------------------- Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach. Lista roślin (stara) Moje zdjęcia |
czw, 04 sie 2011 - 22:23
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 71Dołączył: sob, 04 sie 07 |
Moim zdaniem - za którymś razem przesadziłeś z Topsinem.
|
pią, 12 sie 2011 - 10:17
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 4Dołączył: pon, 16 maj 11 |
można skasować
|
pią, 12 sie 2011 - 10:20
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,287Dołączył: nie, 22 sty 06 |
można skasować Zamknięty i pozostawiony dla potomnych. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 19 maj 2012 - 16:36 |