![]() ![]() |
czw, 06 paź 2011 - 21:13
|
|||||
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 782Dołączył: czw, 26 kwi 07 |
Bardziej to pewnie pasuje do działu "rok z życia", choć chciałbym żeby rosło to dłużej niż przez rok.
Dziełem to tego nazwać nie można, to raczej koncepcja hodowli cephalotusa, gdy ma się niezagospodarowane akwa. Wystrój żaden, ale nie o to mi chodziło. Moim CF nie bardzo podobało się umiejscowienie razem z dzbanecznikami i heliamforami, chyba nie lubią częstego zraszania. A że w akwa na zdjęciach rosiczkom z grupy petiolaris było za zimno i powędrowały na południowy nagrzany parapet to innego akwa, to mam miejsce by poeksperymentować: Moją inspiracją był ten temat: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=24332&hl= Kolejne fotki wrzucę za 8 lat -------------------- |
||||
czw, 06 paź 2011 - 21:18
|
|
|
ONLINE Fundator Postów: 363Dołączył: czw, 05 lis 09 |
Jedno słowo POWODZENIA
-------------------- Jeśli ktoś posiada na sprzedaż lub wie gdzie nabyć Nepenthes Villosa lub Macrophylla, to proszę o kontakt. :)
Pozdrawiam |
czw, 06 paź 2011 - 21:22
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 260Dołączył: pią, 01 kwi 11 |
Bardzo fajnie. Jak zwolni mi się akwa to też tak zrobię
PS. Chyba za 20 lat @ Mógłbyś opisać warunki? Ten post edytował Grzesiu881 czw, 06 paź 2011 - 21:23 -------------------- "Silniejszy zjada smaczniejszego"
Pozdrawiam |
czw, 06 paź 2011 - 21:45
|
|
|
OFFLINE Zwycięzca konkursu Postów: 243Dołączył: czw, 24 wrz 09 |
A zastosowałeś jakiś drenaż na spód aby torf nie gnił?
|
czw, 06 paź 2011 - 22:12
|
|
|
Martin Hingst napisał, że roślinę ma około 8 lat. Oświetlenie 3 x 24W. Warunki? Nie znam, powstało wczoraj, trzeba poczekać aż się mikroklimat wytworzy
Drenaż - jest -------------------- |
pią, 07 paź 2011 - 10:56
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 26Dołączył: czw, 09 cze 11 |
Martin Hingst w zbiorniku uprawia jeszcze u. blanchetii, ładny efekt to daje z tymi kwiatami w tle.
|
sob, 12 lis 2011 - 19:51
|
||
|
Zgadza się, fajnie wygląda to z pływaczami, ja nie wiem czy jednak nie miałbym dla nich za sucho. Może w przyszłości coś dosadzę.
Na razie pozytywne wieści, jedna z 2 największych roślinek się zaaklimatyzowała, właśnie puszcza młode: Druga z większych prawie cała padła, na szczęście wypuściła obok starego nowy stożek wzrostu. Warunki w tym zbiorniku: Temperatura noc-dzień 18-25 st C, wilgotność 70-100 %, przewiew 12V PC fan co 1-2 godziny 15 minut za dnia, oświetlenie świetlówki 3 x 24W 14 ha/dobę, podlewanie raz na dwa dni - właściwie to zraszanie z samego rana takim większym kwazarem. Podlewanie w inny sposób nie wchodzi w grę, bo większe krople topią piasek i zostałby głównie torf na wierzchu. Na razie przy dobrym przewiewie roślinom to odpowiada. -------------------- |
|
nie, 13 lis 2011 - 11:06
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 112Dołączył: pon, 30 sie 10 |
Żeby nie szukać za długo wrzucam fotkę na podstawie , której sam nabrałem ochoty, żeby zrobić to co FlyGuy:
http://img187.imageshack.us/img187/6826/cf1tj2.jpg -------------------- ![]() |
pią, 06 sty 2012 - 21:18
|
|||
|
Na razie sukces w 3/5. Tzn. 3 rośliny przyjęły się nieźle, dwie kiepsko.
Wrzucam fotki tego większego cefala, który pierwszy zaczął puszczać nowe zalążki. Zielone pułapki to "nówki". Jeden mały cefal tez zaczyna puszczać dużo większe pułapki. -------------------- |
||
śro, 21 mar 2012 - 22:27
|
||||||
|
To naprawdę ciekawe jak osobniki pochodzące z różnych źródeł zareagowały na ten projekt. 3 sztuki z jednej dostawy rosną super, o wiele lepiej niż w jakichkolwiek innych warunkach, 2 z innego źródła ledwo zipią i czekam kiedy padną. Całość będę musiał trochę podnieść w górę, bliżej świetlówek, bo warstwa podłoża wydaje się zbyt cienka. Więc układ górek trochę się zmieni. Jak dobrze pójdzie, to w życiu nie będę czekał tyle co pomysłodawca (Martin Hingst). Największy okaz przez 5,5 miesiąca podrósł o około 150%. Zresztą sami możecie porównać.
-------------------- |
|||||
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 19 maj 2012 - 16:36 |