Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Odpowiedz w temacieStart new topic
> Co zrobić, aby twój dzbanecznik zakwitł?
fly guy
post sob, 13 lut 2010 - 10:40
Post #1

Opiekun działu dzbanecznik

Otóż nie musisz robić prawie nic winkp.gif
Załączony obrazek

Załączony obrazek

Są takie okazy, które wbrew wszystkiemu uprą się i zakwitną. Okazy takie:
1) Nie muszą być vivarium,
2) Nie muszą być doświetlane nawet zimą,
3) Mogą stać pod grzejnikiem,
3) Mogą 2 razy spaść z parapetu, bo hodowcy nie chce się ich przesadzić w większą doniczkę,
4) Rodzina hodowcy może je przemrozić robiąc wietrzenie domu zimą przy -5 st C otwierając okno przy którym stoją,
5) Znosząc ciepłe powietrze od dołu od kaloryfera dotykają liśćmi zimnej szyby i nie robi im to różnicy.
6) Mając 4 pędy, zakwitną wszystkie jednocześnie.

Podszedłem do tego trochę humorystycznie, bo naprawdę nie wiem, co wywołało kwitnienie.
Ale wszystkie powyższe okoliczności są prawdziwe.
To roślina z Extreme Plants - "Rebecca Soper' (ramispina x ventricosa).
Posiada 4 pędy główne, wszystkie jednocześnie przygotowują się do kwitnienia.
To rzut na drugi pęd:
Załączony obrazek

2 pozostałe nie wiem czy zakwitną, bo zostały przemrożone zimnym powietrzem.
Jesli nie wiecie jak wygląda liść czy pęd dzbanecznika, który dostanie zimny powietrzem przez 5 minut, to wygląda tak:

Załączony obrazek

Załączony obrazek

Jedyne, co roślina ma pozytywnego, to:
1) kolega N. 'Ventrata', który też szykuje się do kwitnienia (wyczuwalne palcami zgrubienia na pędzie)
2) na kaloryferze, który jest pod roślinami, jest duży podłużny spodek z wodą, aby nie waliło w nie bezpośrednio suche powietrze,
3) zraszanie 1-3 razy dziennie.
4) południowy parapet, żeby choć trochę światła zaczerpnąć.
Na dowód, fotka:
Załączony obrazek

Wiem, że roślina jeszcze nie zakwitła, na razie to tylko zalążki, ale nawet jak teraz padnie (w końcu upadek z parapetu czy zmrożenie powinno być szokiem) to i tak uważam to za sukces.

Coraz więcej osób (łącznie ze mną) szykuje się do konstruowania dla dzbaneczników specjalistycznych vivariów, pomieszczeń, namiotów.
Ale jak widać są okazy (krzyżówki), które tego nie potrzebują.

Pozdrawiam
Radek

--------------------
Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0
Cephalotusarium Follicularisum
Galeria pozostałych roślin
Lista roślin

Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW.
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post sob, 13 lut 2010 - 11:19
Post #2

Zasłużony

Przyczyna kwitnienia nie jest chyba znana nikomu smile.gif ale im gorzej jest roslina traktowana tym wieksze szanse ze zakwitnie smile.gif przeciez u mnie calkowicie odciety od korzenia u poola wierzcholek odciety i zakwitla sadzonka no i jeszcze komuś odemnie sadzonak wierzchołkowa zakwitła smile.gif

Tak poza tym gratylacje smile.gif jesli to będą kwiaty żeński i będziesz chciał spróbować to moge ci przesłać pyłek z mojego N. Ventricosa x Ovata ... wiadomo bedzie to mieszaniec ale lepsz moze jakies nasionka niz zadne smile.gif ??

--------------------
PM
+Quote Post
fly guy
post sob, 13 lut 2010 - 11:41
Post #3

Pewnie, jak tylko zobaczę co to za płeć to dam znać i będziemy kombinować smile.gif

--------------------
Hodowla 3.0
Lista roślin

Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW.
Email Poster PM
+Quote Post
Hubu
post sob, 13 lut 2010 - 11:49
Post #4

Fundator

Żeby zmusić storczyka do kwitnienia trzeba go "zestresować". Roślina zaczyna wtedy kwitnąć, żeby ratować gatunek, możliwe, że to działa też przy dzbankach.
Następna rzecz do sprawdzenia... znajdzie się sadysta-ochotnik z paroma zbędnymi dzbankami? biggrinll.gif
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post sob, 13 lut 2010 - 11:59
Post #5

Zasłużony

CYTAT(Hubu @ sob, 13 lut 2010 - 11:49) *
Żeby zmusić storczyka do kwitnienia trzeba go "zestresować". Roślina zaczyna wtedy kwitnąć, żeby ratować gatunek, możliwe, że to działa też przy dzbankach.
Następna rzecz do sprawdzenia... znajdzie się sadysta-ochotnik z paroma zbędnymi dzbankami? biggrinll.gif

Raczej kamikacze smile.gif odetnij korzenie roslinie która ma 1m wysokości i rosła u ciebie 3 lata smile.gif albo zakwitnie albo umrze ... jak dla mnie to za duże ryzyko biggrinll.gif

--------------------
PM
+Quote Post
Hubu
post sob, 13 lut 2010 - 23:31
Post #6

Fundator

Może nie koniecznie aż tak drastycznie biggrinll.gif Myślałem raczej o kilkudniowym ograniczeniu światła i może lekkim podsuszeniu/przechłodzeniu. Pytanie czy to wywoła po prostu aklimatyzację biggrinll.gif Możliwe, że by podziałało na odpowiednio duża roślinę.
Email Poster PM
+Quote Post
naven
post nie, 14 lut 2010 - 00:06
Post #7

Moderator

Zauważcie że roślina fly guy'a jest przy oknie, mamy zimę co równa się z obniżoną temperaturą, może to wystarczy?

--------------------
Sprzedam obiektyw Helios 44M-4(do fotografii makro) kontakt PW.

PM
+Quote Post
moof
post nie, 14 lut 2010 - 11:12
Post #8

Zasłużony

Wiele roślin reaguje tak na stres, muchołówki również

--------------------
PM
+Quote Post
sativ
post nie, 14 lut 2010 - 13:04
Post #9

Opiekun działu In vitro

A wracając do "korzeni"... Stres powoduje wydzielanie odpowiednich hormonów, a te z kolei kwitnienie. Jakie to hormony i co się stanie jeśli podamy je roślinie? winkp.gif
PM
+Quote Post
maklerw
post nie, 14 lut 2010 - 15:05
Post #10

Zasłużony

Również po zimowaniu są jakieś hormony wydzielane przez rośline ale z tego co wiem nie udało się jeszcze wogóle ustalić czy tak jest na pewno nie mówiąc już o tym jakie to smile.gif

--------------------
PM
+Quote Post
fly guy
post pon, 15 lut 2010 - 11:49
Post #11

Możecie mieć rację z tym zestresowaniem i kwitnięciem w celu podtrzymania gatunku. No bo jak to możliwe, że nagle oba dzbaneczniki - stojące obok siebie - w tym samym czasie wypuszczają pęd kwiatowy?

Dowodem na to, że rośliny nie mają idealnych warunków, mimo, że kwitną, jest fakt, że nie wytwarzają na pędach głównych żadnych dzbanków. Tylko młode odrosty wytwarzają ich sporo.

Jeśli ktoś chciałby ryzykować z drastycznym obniżaniem temperatury - poświęciłem w tym roku sadzonkę N. 'Ventrata' żeby sprawdzić jaką najniższą temperaturę wytrzyma i "zasadziłem" ją w ogródku". Kiepsko wyglądała już przy około 0 st C. Nie spodziewam się jej zobaczyć żywej spod śniegu na wiosnę, ale może winkp.gif

--------------------
Hodowla 3.0
Lista roślin

Email Poster PM
+Quote Post
paulo09
post pon, 15 lut 2010 - 13:28
Post #12

Zasłużony

Nie spodziewaj ,ja zostawiłem 2 lata temu dzbanecznik na całą zimę,a na wiosne niewiele z niego zostało ( zielona papka).
PM
+Quote Post
fly guy
post nie, 21 lut 2010 - 16:51
Post #13

Update:
U ramispina x ventricosa są już 3 kwiatostany z pędów widoczne, czwarty w drodze.

Załączony obrazek

Załączony obrazek

Załączony obrazek

U N. ventricosa x alata pojawił się pierwszy kwiatostan, drugi w drodze.

Załączony obrazek

Na pierwszy rzut oka wyglądają one inaczej, ale nie jestem jeszcze w stanie określić płci.

--------------------
Hodowla 3.0
Lista roślin

Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post nie, 21 lut 2010 - 17:19
Post #14

Opiekun działu In vitro

Pięknie winkp.gif Daj na CPUK, Ci szaleńcy oceniają czy chłopak czy dziewczynka macając zgrubienie na otwierającym sie liściu...

Jeśli dziewczynki- zamawiaj jakiś fajny pyłek winkp.gif
PM
+Quote Post
maklerw
post nie, 21 lut 2010 - 17:42
Post #15

Zasłużony

CYTAT(sativ @ ndz, 21 lut 2010 - 17:19) *
Pięknie winkp.gif Daj na CPUK, Ci szaleńcy oceniają czy chłopak czy dziewczynka macając zgrubienie na otwierającym sie liściu...

Jeśli dziewczynki- zamawiaj jakiś fajny pyłek winkp.gif

Nie da się ocenić po grubości musi się otworzyć pierwszy kwiat. Jeśli jednak po grubości da się to porównaj z moim "chłopcem" http://www.rosliny-owadozerne.pl/N-Ventricosa-t8976.html

Co do pyłku to już pisałem że jeśli będzie dziewczynka to dostanie ode mnie smile.gif zostało mi z połowy kwiatostanu.

Tak czy siak moje gratulacje biggrinll.gif Ale wydaje mi się że będziesz miał parkę smile.gif bo ten pierwszy to może być chłopak a drugi wygląda na dziewczynke biggrinll.gif

--------------------
PM
+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:14