Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Closed TopicStart new topic
> Fogger czy jonizator/ozonator, itp., co lepsze
Matek#
post wto, 20 lip 2010 - 21:38
Post #1

Forumowicz

Tak jak w temacie - co jest bardziej wydajne i mniej usterkowe: fogger Exo Terra, czy moze jednak te kombajny ze sklepow, co to nawilzaja, jonizuja, ozonuja, sluza do aromaterapii, itp. tongue.gif Piszcie, jakie sa wasze doswiadczenia smile.gif

--------------------

=============================================

=============================================
Zanim zadasz pytanie kliknij w ten link
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post śro, 21 lip 2010 - 00:00
Post #2

Forumowicz

Fogger exo terra działa tak jak każdy inny fogger made in China. Jest tani, średnio wydajny, chociaż z wiatraczkiem daje radę. Jeśli chodzi o usterki to zużywa się tam jedynie płytka, którą trzeba co jakiś czas wymienić. Nie liczyłbym na trwałość i niezawodność tego urządzenia. Polecam te made in China, bo exo terra od nich różni się tylko ceną, która nie da się ukryć jest niebotyczna.

Co do jak to określiłeś "kombajnów" - tu pewnie liczyłbym na większą niezawodność. Chodzi jednak o uzyskanie efektu mgły. Tu nastręcza się pytanie, jak ową mgłę wytworzoną przez to niemałe urządzenie przetransportować do naszego terrarium?

Chyba to właśnie niski koszt zakupu, łatwość instalacji i małe rozmiary urządzenia decydują o tym, że w naszych terrariach górują foggery.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
hddk
post śro, 21 lip 2010 - 00:11
Post #3

Zasłużony

CYTAT
Tu nastręcza się pytanie, jak ową mgłę wytworzoną przez to niemałe urządzenie przetransportować do naszego terrarium?

Np. tak: biggrinll.gif

Załączony obrazek

Climatic 330B, kupiłem używany, mam go trzy lata i pracuje 6 razy po 15 minut na dobę. W takim cyklu zbiornik starcza na chyba 2 tygodnie, nie pamiętam.

--------------------

roslinyowadozerne.eu :: opisy, galeria zdjęć i lista roślin
Email Poster PM
+Quote Post
Człowiek
post śro, 21 lip 2010 - 00:28
Post #4

Forumowicz

Mam u siebie dokładnie to samo, tylko tańszy model thumbsup.gif
PM
+Quote Post
maklerw
post śro, 21 lip 2010 - 00:41
Post #5

Zasłużony

ozonator ma jedna fajna wlasciwosc smile.gif mianowicie wybija zarazki czy bakterie.

--------------------
PM
+Quote Post
fly guy
post śro, 21 lip 2010 - 13:43
Post #6

Opiekun działu dzbanecznik

Nie polecam foggerów. Ich maksymalna trwałość to 3 lata (czyli trochę po końcu okresu gwarancyjnego), nawet po wymianie membrany. Jakiekolwiek zabiegi uzdrawiające pomagają tylko na bardzo krótki czas, do max miesiąca.

--------------------
Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0
Cephalotusarium Follicularisum
Galeria pozostałych roślin
Lista roślin

Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW.
Email Poster PM
+Quote Post
Tough
post czw, 05 sie 2010 - 17:31
Post #7

Forumowicz

Skorzystam z okazji i zapytam w tym temacie. Jestem własnie w trakcie robienia terrarium i potrzebuję sprzętu do zamgławiania smile.gif
Co byście mi polecili? (w przystępnej cenie)
Co sądzicie o tym jonizatorze: http://allegro.pl/item1168191536_nawilzacz...co_essence.html ? Czy według Was, sprawdzi się, posiada jakieś wady?
Email Poster PM
+Quote Post
fly guy
post czw, 05 sie 2010 - 22:50
Post #8

Opiekun działu dzbanecznik

Plusem jest to, że ma włącznik mechaniczny a nie elektroniczny i możesz go sobie pod minutowy timer podłączyć. Wady? Mała pojemność.

--------------------
Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0
Cephalotusarium Follicularisum
Galeria pozostałych roślin
Lista roślin

Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW.
Email Poster PM
+Quote Post
Tough
post pią, 06 sie 2010 - 10:22
Post #9

Forumowicz

Mała pojemność to akurat dla mnie nie problem, ważne że będzie się nadawał. splash.gif
Email Poster PM
+Quote Post
BartekSz
post śro, 01 wrz 2010 - 23:58
Post #10

Fundator

CYTAT(hddk @ śro, 21 lip 2010 - 00:11) *
Np. tak: biggrinll.gif

Załączony obrazek

Climatic 330B, kupiłem używany, mam go trzy lata i pracuje 6 razy po 15 minut na dobę. W takim cyklu zbiornik starcza na chyba 2 tygodnie, nie pamiętam.

CYTAT(Człowiek @ śro, 21 lip 2010 - 00:28) *
Mam u siebie dokładnie to samo, tylko tańszy model thumbsup.gif

Moglibyście wkleić zdjęcia jak wygląda zamglone na maxa terrarium przy użyciu waszych nawilżaczy, bo zastanawiam się nad kupnem takiego?

Pozdrawiam.

--------------------
Tożsamość zagłębiowska to nie jest rzecz wtórna!
PM
+Quote Post

Closed TopicStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:03