Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Odpowiedz w temacieStart new topic
> Hodowla owadożernych w Irlandii
arekke
post śro, 11 sty 2012 - 22:25
Post #1

Forumowicz

Witam!
Jako ze aktualnie mieszkam w Irlandii to mam kilka pytań dla osób które miały tutaj doświadczenie z owadożernymi:

1. Czy zimowanie roślin owadożernych na zewnątrz (parapet) nie jest niebezpieczne dla nich? Generalnie temperatury wahają się w zimie od kilku do kilkunastu stopni – z tym nie powinno być problemów, jedynie wilgotność powietrza w tym okresie jest bardzo wysoka.

2. Czy można tutaj kupić jakieś preparaty przeciw pleśni?

3. Czy można tutaj kupić odpowiedni torf dla owadożernych? Rok temu próbowałem użyć torf z tutejszego torfowiska (wizualnie wyglądał czysto), niestety owadożernym nie pasował.

4. Czy są tu jakiekolwiek sklepy specjalizujące się (przynajmniej częściowo) w roślinach owadożernych?
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post czw, 12 sty 2012 - 15:25
Post #2

Zasłużony

1. Możesz ale zabezpiecz przed zwianiem roślin.
2. Wątpie że dostaniesz to jest Irlandia tongue.gif tam nic nie ma
3. Nie dostaniesz torfu smile.gif to jest Irlandia tam nic nie ma smile.gif
4. Nie ma smile.gif to jest Irlandia tam nic nie ma.

Siostra siedzi w Cork a raczej okolicach. Wysyłki do Irlandii nie są drogie tongue.gif 20zł więc śmiało możesz zamawiać w Polsce ... Co do torfu to siostra zawsze bierze ode mnie, bo tam nic nie można dostać.

--------------------
PM
+Quote Post
piotr1990
post czw, 12 sty 2012 - 16:07
Post #3

Forumowicz

Podłącze się do tematu. Mieszkam obecnie w Anglii klimaty są zbliżone z Irlandią. Mieszkam na północnym zachodzie nad morzem.Czy w Anglii jest wogóle odpowiedni klimat na takie rośliny? Słyszałem że tu nie ma zbyt wiele słońca w ciągu roku.
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post pią, 13 sty 2012 - 15:38
Post #4

Zasłużony

klimat jest. U siostry dość dobrze rosną ale potrzeba dobrze "nasłonecznionego" miejsca sam parapet nie wystarczy. Jedyne co da się zrobić to mieć "wystające okno" ewentualnie rogowe, w innych przypadkach tylko i wyłącznie oświetlenie sztuczne tongue.gif

--------------------
PM
+Quote Post
Gekon
post pią, 13 sty 2012 - 17:06
Post #5

Fundator

Ja też mieszkam w Anglii I na zewnątrz hoduję tylko kapturnice, d. filiformis oraz muchołówki. W lecie słońce też przecież jest i to nie mało... na wiosnę też...

--------------------
PM
+Quote Post
pablogalway
post wto, 13 mar 2012 - 03:06
Post #6

Forumowicz

CYTAT(Gekon @ pią, 13 sty 2012 - 17:06) *
Ja też mieszkam w Anglii I na zewnątrz hoduję tylko kapturnice, d. filiformis oraz muchołówki. W lecie słońce też przecież jest i to nie mało... na wiosnę też...

Witam.
Mieszkam w Irlandi a dokladnie na zachodzie(Galway) i wybieram sie na polowanie na Rośiczki. I teraz mam pytanie czy mech lub torf z naturalnego ich srodowiska bedzie sie nadawał dla muchołówek i kapturnic? Musze przesadzic moje roslinki a nie mam gdzie kupic podloza.

linki do stron co mam w zasiegu ok 60km

http://www.irishwildflowers.ie/pages/824a.html

http://www.strollingconnemara.ie/strolls/c...-national-park/
PM
+Quote Post
Kosa1984
post wto, 13 mar 2012 - 09:14
Post #7

Forumowicz

Rosiczki (to słowo napisane w ten sposób wygląda lepiej) i mech torfowiec nie są pod ochroną w Irlandii?

Edit: dopiero otworzyłem strony do których linki wkleiłeś. Chcesz kraść rośliny z parku narodowego i jeszcze się tym chwalisz? huh.gif

Ten post edytował Kosa1984 wto, 13 mar 2012 - 09:17
PM
+Quote Post
evulFarmer
post wto, 13 mar 2012 - 11:32
Post #8

Forumowicz

CYTAT(Kosa1984 @ wto, 13 mar 2012 - 09:14) *
Rosiczki (to słowo napisane w ten sposób wygląda lepiej) i mech torfowiec nie są pod ochroną w Irlandii?

Edit: dopiero otworzyłem strony do których linki wkleiłeś. Chcesz kraść rośliny z parku narodowego i jeszcze się tym chwalisz? huh.gif

mocne : D

--------------------
"Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój
nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j
j***ć zastój nie po
to robie rap tu. "

Adam Ostrowski O.S.T.R.
PM
+Quote Post
latos333
post wto, 13 mar 2012 - 11:51
Post #9

Fundator

CYTAT(pablogalway @ wto, 13 mar 2012 - 04:06) *
Witam.
Mieszkam w Irlandi a dokladnie na zachodzie(Galway) i wybieram sie na polowanie na Rośiczki. I teraz mam pytanie czy mech lub torf z naturalnego ich srodowiska bedzie sie nadawał dla muchołówek i kapturnic? Musze przesadzic moje roslinki a nie mam gdzie kupic podloza.

... punish2.gif
PM
+Quote Post
pablogalway
post wto, 13 mar 2012 - 12:20
Post #10

Forumowicz

CYTAT(latos333 @ wto, 13 mar 2012 - 11:51) *
... punish2.gif

Linki dalem tylko pogladowo.

Rosiczki tu rosna przy kazdym wiekszym bajorze, wiec jak bede cos bral to napewno nie z obszaru chronionego.

Sorry za zle sformulowanie mojego posta.
PM
+Quote Post
Kosa1984
post wto, 13 mar 2012 - 12:48
Post #11

Forumowicz

Jeśli zabierasz roślinę objętą ochroną gatunkową z jej środowiska to nie ma większego znaczenia czy rosła sobie w parku narodowym, rezerwacie czy nad "bajorem". Swoją drogą ciekawa rzecz, że ludzie, chcący hodować rośliny mają takie szabrownicze zapędy. Mogłoby się zdawać, że jeśli kogoś interesuje flora to jest przede wszystkim miłośnikiem przyrody, więc ją szanuje.
PM
+Quote Post
pablogalway
post wto, 13 mar 2012 - 13:08
Post #12

Forumowicz

CYTAT(Kosa1984 @ wto, 13 mar 2012 - 12:48) *
Jeśli zabierasz roślinę objętą ochroną gatunkową z jej środowiska to nie ma większego znaczenia czy rosła sobie w parku narodowym, rezerwacie czy nad "bajorem". Swoją drogą ciekawa rzecz, że ludzie, chcący hodować rośliny mają takie szabrownicze zapędy. Mogłoby się zdawać, że jeśli kogoś interesuje flora to jest przede wszystkim miłośnikiem przyrody, więc ją szanuje.

A wiec tak, tutaj sa dwa linki w ktorych jest info ze NIE JEST POD OCHRONA

http://www.species.ie/burren/species.php?s...rten&id=156

http://www.species.ie/burren/species.php?s...rten&id=155

A tak wygladaja torfowiska i tym kraju (pliki w zalaczniku). Torf jest uzywany do ogrzewania domow i wydobywany jest na wielka skale.

Wiec jezeli z takiego miejsca uratuje rosline, chyba nie bede nalezal do tych najgorszych?

Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek

PM
+Quote Post
Kosa1984
post wto, 13 mar 2012 - 13:17
Post #13

Forumowicz

W takim razie przepraszam za najazd. Nie miałem pojęcia, że w Irlandii rosiczki nie są objęte ochroną. smile.gif Torfu, ani mchu z natury jednak nie polecam do muchołówek, ani kapturnic bo mogą być w nim amatorzy korzeni.
PM
+Quote Post
pablogalway
post wto, 13 mar 2012 - 14:29
Post #14

Forumowicz

CYTAT(Kosa1984 @ wto, 13 mar 2012 - 13:17) *
W takim razie przepraszam za najazd. Nie miałem pojęcia, że w Irlandii rosiczki nie są objęte ochroną. smile.gif Torfu, ani mchu z natury jednak nie polecam do muchołówek, ani kapturnic bo mogą być w nim amatorzy korzeni.

Spoko, moj blad happy.gif , powinienem wszystko wyjasnic w pierwszym poscie.

To moj niecny plan zdobycia podloza upadl smile.gif

PM
+Quote Post
tsunami
post wto, 13 mar 2012 - 20:40
Post #15

Forumowicz

W mchu torfowcu można też znaleźć zarodniki grzyba wywołującego sporotrychozę wiki.

Na zachętę:

Ten post edytował tsunami wto, 13 mar 2012 - 20:41
PM
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 19 maj 2012 - 17:54