![]() ![]() |
pon, 15 paź 2007 - 23:57
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 557Dołączył: śro, 18 sty 06 |
|
wto, 16 paź 2007 - 17:06
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 67Dołączył: pią, 14 lip 06 |
Gdyby jeszcze ten artykuł był po polsku, albo chociaż po niemiecku to bym coś z tego wiedział
-------------------- Pzdrawiam Maciej
|
pią, 19 paź 2007 - 12:05
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 120Dołączył: śro, 12 wrz 07 |
Z chęcią zrobiłąm tlumaczenie tego artykulu na nasz jezyk ojczysty.
Praca wygrała z lenistwem. Tekst pt.: "Ukorzenianie sadzonek Dzbanecznika" (oryg.: "Striking Nepenthes Cuttings") autorstwa Trevora Hannama tłum.: Sathis Wybaczcie średnią jakość tłumaczenia ale nie miałam czasu na przeredagowanie tekstu po tłumaczeniu więc to w zasadzie wersja robocza ale myślę, że przekazałam ogóną treść Bawiłem się ostatnio "zmodyfikowanym systemem wilgotnej atmosfery hydroponicznej " (tu nie mogłam znaleźć jakiegoś rozsądnego tłumaczenia Pomimo, że może się to wydawać skomplikowane, w rzeczywistości takie nie jest, a w 12-miesięcznych testach okazało się metodą w 100% skuteczną. Najpierw gotuj trochę wody przez około 10 minut po czym pozwól jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Kup mały, 50ml pojemnik roztworu I.B.A., który jest sprzedawany w szkółkach leśnych pod nazwą "rootex-L" (nie wiem czy w Polsce będzie to samo Weź zaszonkę Dzbanecznika o długości około 75-100mm lub z przynajmniej 3 "kolankami", przytnij liście do 1/4 ich pierwotnego rozmiaru i zamocz sadzonkę w wiadrze wody, do której dodano kilka kropel detergentu (detergent działa jako czynnik "moczący" Ustaw butelkę w ciepłym, zacienionym miejscu o wilgotności 50%-70% jeśli to tylko możliwe. Zauważysz ze co kilka dni będziesz musiał poprawiać ustawienie sadzonki tak, aby zawsze dotykała roztworu. W większości wypadków zrogowacenie (zakładam ze to jakas biologiczna nazwa na 1 korzen czy cos Kiedy korzonki będą rozwinięte na tyle by utrzymać roślinkę i wzrost nowych liści będzie jasne, że mozna sadzonkę posadzić w ziemię. Teraz czas na tłumaczenie obrazka- nie mam czasu go edytować więc tłumaczę kolejno od góry słowa: ![]() 1. liście przycięte w celu zminimalizowania utraty wody 2. korek z wacika 3. poziom roztworu 4. korzonki 5. costam zrogowaciałego, hmm 1 korzonek czy cos:D nie znam sie na biologii Pozdro Sathis -------------------- |
pią, 19 paź 2007 - 16:33
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 161Dołączył: pon, 07 maj 07 |
CALLUS, to tkanka która służy roślinie do zarastania ran po np odciętej gałęzi(na bokach starszych drzew widać zgrubienia i "zalewanie" rany), więc myślę, że chodzi tu o to, żeby roślina zaczęła po prostu mnożyć intensywnie komórki, z których mogą powstać korzenie- może po to to nacięcie.
-------------------- |
pią, 28 gru 2007 - 13:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 44Dołączył: pią, 28 gru 07 |
tak odnośnie hydroponiki, takie zdjęcie znalazłem na necie ;-) http://www.bestcarnivorousplants.org/fotog...e/main1445.html
|
pon, 16 cze 2008 - 17:12
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 110Dołączył: śro, 19 wrz 07 |
Chciałbym wypróbować tą metodę ukorzeniania. Nie wiem tylko czy dostanę roztwór I.B.A = rootex-L. Może wiecie czym można by go zastąpić w razie gdybym go nie zdobył??
|
wto, 17 cze 2008 - 14:16
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu In vitro Postów: 725Dołączył: pon, 19 mar 07 |
IBA brzmi na indoilobutanoic acid czyli kwas 3-indoilomasłowy, auksyna, bardzo podobny w budowie jest kwas IAA czyli indoiloacetec--> kwas indoilooctowy. Będzie ciężko ze zdobyciem, mam na sprzedaż porcje po 10mg, musisz sobie znaleźć w necie skład tego rootexu i poprzeliczać ile tego tam potrzeba
Spróbuje kiedyś tego patentu, pewnei w tym rootexie jest jeszcze pare rzeczy, trzeba dokładnie obadać- ja stawiam że moga tam być jeszcze GA3/pochodne. /nie zauważyłem ze podaja stezenia w arcie- ostateczne stezenie używanego roztworu to 0.2mg/litr. trzeba będzie obadac na ventracie jak sie sprawdza Ten post edytował sativ wto, 17 cze 2008 - 14:22 |
pią, 20 cze 2008 - 19:44
|
|
|
Dzisiaj nastawie tą metodą ventratę, z tą różnicą że liście nie będa przycięte oraz końcówke umieszcze w butelce z ciemnego szkła, a roślina będzie intensywnie oświetlona.
Wieczorkiem edytuje i dam fotki |
pią, 20 cze 2008 - 21:01
|
|
|
Znalazłem zamiennik tego rootexu-L. Ukorzeniacz A aqua ma w składzie kwas 4 indolilomasłowy, ukorzeniacze RHIZOPON ma kwas indolilomasłowy. Jedyny minus tego drugiego to taki, że sprzedają go w ilościach szklarniowych. Kupiłem w internecie ten pierwszy zobaczymy jak się sprawdzi
|
sob, 21 cze 2008 - 12:06
|
|
|
|
sob, 21 cze 2008 - 19:57
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 254Dołączył: nie, 27 maj 07 |
Co to jest to białe?
|
sob, 21 cze 2008 - 20:02
|
|
|
Wata.
|
sob, 21 cze 2008 - 20:04
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 27Dołączył: pon, 10 mar 08 |
Pewnie wata, zobacz na rysunek parę postów wyżej
|
pią, 29 sie 2008 - 22:56
|
|||
|
Zapomniałem pisać o postępach- ekspozycja na IAA nie przyniosła efektów (ok. 1-1,5 miesiaca) więc dodałem IBA (stężenie końcowe koło 0,2-0,3mg/l, szacunkowa poj. słoiczka to 200ml wiec po prostu wstrzyknąłem do środka nieco koncentratu.
Aktualnie wygląda tak: (niedługo pójdzie w glebę) Ten post edytował sativ pią, 29 sie 2008 - 22:57 |
||
sob, 30 sie 2008 - 01:12
|
|
|
Bardzo ładne korzonki jak również pasek od zegarka
Tak odnośnie ukorzeniania to jest bardzo dobra strona. Z moich doświadczeni doszedłem do wniosku, że ważnym czynnikiem jest przesychanie podłoża. Niewielki w dużym stopniu pobudzało wzrost nowych korzeni. |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:05 |