Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Closed TopicStart new topic
> Kapturnica nie chce rosnąć po zimowaniu
stahu94
post sob, 27 lut 2010 - 22:54
Post #1

Forumowicz

Tak jak w temacie. Zimowałem ją przez około 1-2 miesiące i mi nie chce zacząć rosnąć po zimowaniu. Nie wiem co jest nie tak. Pomóżcie z góry dzięki i pozdrawiam. xd
PM
+Quote Post
Marrom
post sob, 27 lut 2010 - 22:59
Post #2

Administrator

Roślina musi mieć trochę czasu na dostosowanie się do nowych warunków, temperatura powinna stopniowo wzrastać i światło... Powinna mieć mnóstwo słońca. Daj jej jeszcze kilka tygodni na aklimatyzację i rozkręcenie metabolizmu.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

----------------------------------------------------

WWW.FLYTRAP.PL

POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
Hubu
post nie, 28 lut 2010 - 00:14
Post #3

Fundator

Jak to "po" zimowaniu? Jest luty nie wybudzaj roślin na siłę, spokojnie do kwietnia mogą sobie pospać. Na wiosnę będą miały lepszy start.
Email Poster PM
+Quote Post
masiol90
post nie, 28 lut 2010 - 01:25
Post #4

Opiekun działu kapturnica

Jak to na siłę???? U mnie wszystkie się już dawno obudziły. Nie wiem, która chce Ci do kwietnia spać.
Email Poster PM
+Quote Post
Hubu
post nie, 28 lut 2010 - 01:46
Post #5

Fundator

Moje co roku grzecznie śpią do początku kwietnia. Tam gdzie je trzymam jest max 8 stopni, a ogrodowe leża zasypane pod śniegiem i nawet nie mają wyboru winkp.gif
Czemu na siłę? Autor wątku pyta czemu nie rosną po zimowaniu -> bo jeszcze śpią smile.gif

Jeśli Twoje już się wybudziły to pewnie trzymałeś je w zbyt ciepłym miejscu. Ja wolę swoje potrzymać aż będzie więcej słońca wtedy te wszystkie liście, które tak masowo wyrastają po wybudzeniu wyrosną prawidłowo wykształcone i będą się ładnie prezentować latem. Teraz jest jeszcze "za ciemno", tasiemek nie chce. Doświetlanie też nie ma sensu (u mnie pod lampami rośnie "trawa", a nie kielichy).
Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 28 lut 2010 - 02:01
Post #6

Administrator

U mnie tez jeszcze śpią ale jak tylko zrobi się bardziej sucho wylecą na dwór. Jak jest chłodno to rzeczywiście mogą dotrzymać do kwietnia.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

Email Poster PM
+Quote Post
masiol90
post nie, 28 lut 2010 - 12:10
Post #7

Wybudziły się i wypuszczają owadożerne liście- tak jest u mnie. Żadnych wstęg nie ma smile.gif
Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 28 lut 2010 - 12:35
Post #8

Administrator

dzień jest coraz dłuższy więc korzystając z pełnego światła naturalnego nie powinien już pojawić się problem nieowadożernych liści. W szklarniach kapturnice powinny po woli zacząć kwitnienie (otwieranie się kwiatów).

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

Email Poster PM
+Quote Post
masiol90
post nie, 28 lut 2010 - 14:23
Post #9

A jeszcze przez ostatnie dwa dni tyle słonka, że aż miło tongue.gif
Email Poster PM
+Quote Post
Josyn
post sob, 26 cze 2010 - 21:47
Post #10

Forumowicz

Witajcie,
Duzo osob, w tym ja narzekalo ze kapturnice cos wolno sie budza, lub wcale, jakies male listki robia itd.
Postanowilem wiec sprawdzic sprawe i wyjalem je z torfu. Cztery sztuki, okazalo sie ze trzy z nich jakims cudem przeniosly swoje bulwy nawet do 5 cm pod ziemie a gorna bulwa obumarla! Listki rosly calkiem biale i krecily sie pod ziemia, wiec oderwalem stare, zaschniete bulwy i wyrzucilem, a te z podziemi wsadzilem na normalnej wysokosci. Sprawdzcie, moze tez wam tak sie stalo. Moze to jakas ochrona przed mrozami jakies sa w Polsce, ze glebiej jest bezpieczniejsza, a potem nie moga wyjsc...
pozdro

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
masiol90
post sob, 26 cze 2010 - 22:08
Post #11

Nie wydaje mi się, żeby to był powód. U mnie "bulwy" są na tej samym poziomie, a nawet powiem, że nieco wyżej (choć to jest normalne, torf się przecież ubija). Ewidentnie kapturnice szukają słońca, choć na razie nie u wszystkich widać tego efekty. U Ciebie Josyn również zauważyłem, że np. catasbaei dziwnie rośnie (nietypowe kształt pułapek). Na 100% powodem, dla którego tak wolno rosną jest masakryczna wiosna.
Dodam również, że np. u Juthatipa w tym roku zauważyłem liście, których nigdy nie widziałem- inny niż zwykle kształt, nienaturalny kolor. Dziwny jest ten rok.
Jeszcze kilka niespodzianek w hodowli kapturnic jeszcze mnie w tym roku czeka.
Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post sob, 26 cze 2010 - 22:43
Post #12

Administrator

Spowolnienie wzrostu kapturnic stojących na dworze zauważałem zawsze w czerwcu/lipcu przy silnym słońcu. W tym roku jednak rośliny nie zdążyły wypościć w pełni nowych wiosennych liści, a na domiar złego otrzymały spora dawkę światła (w tym UV). Zastanawiam się jak się maja kapturnice w szklarniach?

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

Email Poster PM
+Quote Post
masiol90
post sob, 26 cze 2010 - 22:49
Post #13

Też jestem ciekawy.
Email Poster PM
+Quote Post

Closed TopicStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:17