![]() ![]() |
wto, 29 cze 2010 - 12:20
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 49Dołączył: nie, 13 kwi 08 |
Coś mi kapturnice nie chcą wypuścić pędów
Cytując z naszego FAQ na forum, z tematu "jak rozmnożyć kapturnice": CYTAT odrywamy liść z fragmentem kłącza, traktujemy go ukorzeniaczem ( do roślin zielnych) i umieszczamy w wilgotnym podłożu. Dobrze jest w tym momencie podnieść wilgotność powietrza, a temperatura powinna ok. 25*C. Powiedzcie proszę w ramach upewnienia się liść/kielich może leżeć poziomo na torfie czy powinien być zasadzony tak by stał w pionie? Ten post edytował HUNTER209 wto, 29 cze 2010 - 12:21 |
wto, 29 cze 2010 - 13:39
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 491Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Ja bym jednak mnożąc Kamputrnice dzielił istniejące stożki wzrostu. Nawet jak się taki oderwie bez korzenia, to i tak rosnąc z miesiąc ciągle w wodzie, go wypuści. Ale jak nie ma stożka wzrostu to nie wszystkie tak chętnie je wypuszczają, nawet z kawałka kłącza.
-------------------- Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach. Fotki owadożerów Moje zdjęcia |
wto, 29 cze 2010 - 14:03
|
|
|
Pisząc stożki wzrostu masz na myśli te małe roślinki, które wyrastają u podnóża dużej?
Ich już nie mam. Oddzieliłem je jakiś czas temu. Z 3 takich roślin przeżyła tylko 1. Który sposób rozmnażania kapturnic jest najpewniejszy? Nasiona i rośliny u podstawy odpadają |
wto, 29 cze 2010 - 15:11
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu kapturnica Postów: 702Dołączył: pią, 03 sie 07 |
Dlaczego rośliny u podstawy odpadają? Wtedy nie musisz nic robić, a jak podrośnie po prostu oddzielić od matecznej. Zero roboty.
Stożek wzrostu to tak jakby środek rośliny- miejsce, z którego wyrastają nowe liście. Ten post edytował masiol90 wto, 29 cze 2010 - 15:11 |
wto, 29 cze 2010 - 16:09
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 485Dołączył: czw, 10 maj 07 |
Który sposób rozmnażania kapturnic jest najpewniejszy? Nasiona i rośliny u podstawy odpadają Rośliny u podstawy to najlepszy domowy sposób. Sadzonka z kawałka ryzomu mi się nigdy nie udała. Nasiona to upierdliwa i czasochłonna sprawa. Najlepiej hoduj kapturnice jak należy do jesieni i daj im czas na wytworzenie nowych młodych roślin. Jak to Ci nie odpowiada to zostaje tylko in vitro i czarna magia |
wto, 29 cze 2010 - 17:03
|
|
|
Rozmnażanie roślinami u podstaw odpada, bo już tam ich nie mam
Kiepska sprawa... Mam tylko te 2 kapturnice. Jedną dużą i jedną małą, chciałbym jednak spróbować je jakoś rozmnożyć, zanim jest czas. Zawsze wole mieć więcej roślin zimujących na wypadek gdyby zimowanie nie wyszło... |
wto, 29 cze 2010 - 17:37
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 491Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Pośpiech jest ogólnie niewskazany w hodowli roślin wszelkiej maści. Trzeba się ćwiczyć w cierpliwości. Jak Ci coś u podstawy rośliny urośnie, a ty natychmiast to odetniesz, to może nic z tego nie wyjść. Daj temu porosnąć, nawet niech się rozejdą, wtedy odcinasz tak na prawdę już gotową roślinę, która rosnąć razem z macierzystym osobnikiem będzie większa, niż gdybyś ją odciął wcześniej i uprawiał osobno.
-------------------- Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach. Fotki owadożerów Moje zdjęcia |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:49 |