Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Closed TopicStart new topic
> Kapturnica sadzonka z liści
HUNTER209
post wto, 29 cze 2010 - 12:20
Post #1

Forumowicz

Coś mi kapturnice nie chcą wypuścić pędów sad.gif Czas wziąć się za inną metodę rozmnażania.

Cytując z naszego FAQ na forum, z tematu "jak rozmnożyć kapturnice":

CYTAT
odrywamy liść z fragmentem kłącza, traktujemy go ukorzeniaczem ( do roślin zielnych) i umieszczamy w wilgotnym podłożu. Dobrze jest w tym momencie podnieść wilgotność powietrza, a temperatura powinna ok. 25*C.

Powiedzcie proszę w ramach upewnienia się smile.gif Pisząc "liść" autor miał na myśli kielich? smile.gif

liść/kielich może leżeć poziomo na torfie czy powinien być zasadzony tak by stał w pionie?

Ten post edytował HUNTER209 wto, 29 cze 2010 - 12:21
PM
+Quote Post
Cephalotus
post wto, 29 cze 2010 - 13:39
Post #2

Administrator

Ja bym jednak mnożąc Kamputrnice dzielił istniejące stożki wzrostu. Nawet jak się taki oderwie bez korzenia, to i tak rosnąc z miesiąc ciągle w wodzie, go wypuści. Ale jak nie ma stożka wzrostu to nie wszystkie tak chętnie je wypuszczają, nawet z kawałka kłącza.

--------------------
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach.

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
PM
+Quote Post
HUNTER209
post wto, 29 cze 2010 - 14:03
Post #3

Forumowicz

Pisząc stożki wzrostu masz na myśli te małe roślinki, które wyrastają u podnóża dużej?

Ich już nie mam. Oddzieliłem je jakiś czas temu. Z 3 takich roślin przeżyła tylko 1.

Który sposób rozmnażania kapturnic jest najpewniejszy? Nasiona i rośliny u podstawy odpadają winkp.gif
PM
+Quote Post
masiol90
post wto, 29 cze 2010 - 15:11
Post #4

Opiekun działu kapturnica

Dlaczego rośliny u podstawy odpadają? Wtedy nie musisz nic robić, a jak podrośnie po prostu oddzielić od matecznej. Zero roboty.

Stożek wzrostu to tak jakby środek rośliny- miejsce, z którego wyrastają nowe liście.

Ten post edytował masiol90 wto, 29 cze 2010 - 15:11
Email Poster PM
+Quote Post
Hubu
post wto, 29 cze 2010 - 16:09
Post #5

Fundator

CYTAT(HUNTER209 @ wto, 29 cze 2010 - 14:03) *
Który sposób rozmnażania kapturnic jest najpewniejszy? Nasiona i rośliny u podstawy odpadają winkp.gif

Rośliny u podstawy to najlepszy domowy sposób. Sadzonka z kawałka ryzomu mi się nigdy nie udała. Nasiona to upierdliwa i czasochłonna sprawa. Najlepiej hoduj kapturnice jak należy do jesieni i daj im czas na wytworzenie nowych młodych roślin. Jak to Ci nie odpowiada to zostaje tylko in vitro i czarna magia tongue.gif
Email Poster PM
+Quote Post
HUNTER209
post wto, 29 cze 2010 - 17:03
Post #6

Forumowicz

Rozmnażanie roślinami u podstaw odpada, bo już tam ich nie mam tongue.gif Przed zimowaniem wszystkie oddzieliłem (mój post wyżej). Mam nadzieję, że do jesieni znów coś urośnie.

Kiepska sprawa... Mam tylko te 2 kapturnice. Jedną dużą i jedną małą, chciałbym jednak spróbować je jakoś rozmnożyć, zanim jest czas. Zawsze wole mieć więcej roślin zimujących na wypadek gdyby zimowanie nie wyszło...
PM
+Quote Post
Cephalotus
post wto, 29 cze 2010 - 17:37
Post #7

Administrator

Pośpiech jest ogólnie niewskazany w hodowli roślin wszelkiej maści. Trzeba się ćwiczyć w cierpliwości. Jak Ci coś u podstawy rośliny urośnie, a ty natychmiast to odetniesz, to może nic z tego nie wyjść. Daj temu porosnąć, nawet niech się rozejdą, wtedy odcinasz tak na prawdę już gotową roślinę, która rosnąć razem z macierzystym osobnikiem będzie większa, niż gdybyś ją odciął wcześniej i uprawiał osobno.

--------------------
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach.

Fotki owadożerów
Moje zdjęcia
PM
+Quote Post

Closed TopicStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:49