![]() ![]() |
nie, 28 lut 2010 - 23:02
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,093Dołączył: nie, 22 sty 06 |
Odkryto kolejne gatunki dzbaneczników.
Właśnie pojawiła się informacja o kolejnym odkryciu Stewarta McPhersona (luty 2010). Na Filipinach, w pobliżu naturalnego występowania N. attenboroughii odkryto dwa nowe gatunki dzbaneczników. Jeden z gatunków nazwano roboczo Nepenthes palawanensis ined. Produkuje on przepiękne dzbanki, jeszcze bardziej spektakularne (dzbanki do 35cm wysokości, 2 litry pojemności) niż osławiony już w mediach N. attenboroughii. Drugi z odkrytych dzbaneczników otrzymał roboczą nazwę N. sp. G . http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35684&hl=. Oficjalne opisy gatunków zostaną opublikowane w aneksach najnowszej książki Stewarta McPhersona. Nepenthes palawanensis ined. : TUTAJ oraz TUTAJ (TŁUMACZENIE TUTAJ) N. sp. G: TUTAJ i TŁUMACZENIE -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
pon, 01 mar 2010 - 06:11
|
|
|
OFFLINE Zwycięzca konkursu Postów: 472Dołączył: czw, 03 lip 08 |
Jaki ten palawanensis wielki
-------------------- |
pon, 01 mar 2010 - 12:10
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 739Dołączył: czw, 26 kwi 07 |
Ten sp. G to wygląda jak N. mira- tylko wybarwienie jest inne, ale poza tym ja różnic nie widzę. Nie podoba mi się to parcie w kierunku ogłaszania coraz to nowszych gatunków, skoro są one do siebie bardzo podobne, jakby nie mogli zrobić ssp.
-------------------- Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0 Cephalotusarium Follicularisum Galeria pozostałych roślin Lista roślin Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW. |
wto, 02 mar 2010 - 16:11
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 1,963Dołączył: pon, 06 lut 06 |
Ciekawe
-------------------- |
pią, 05 mar 2010 - 22:48
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 1,963Dołączył: pon, 06 lut 06 |
Wiem że post pod posstem. Ale jak patrze na rozmiary dzbanka palawanensis to chyba powinno się już go zaliczać do roślin mięsożernych a nie owadożernych
-------------------- |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:22 |