![]() ![]() |
czw, 24 sie 2006 - 10:26
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 593Dołączył: czw, 20 lip 06 |
Muchołówki są najbardziej chyba znanymi roślinami owadozernymi. Słyną przede wszystkim ze swojego sposobu łapania zdobyczy. Na forum często pojawiają się niepotrzebne pytania odnosnie gnicia pułapek i inncyh problemów związanych z schwytaną przez roślinę zdobyczą. W tym krótkim FAQ postaram się wyjaśnić przyczyny niektórych z nich.
Moja muchołówka złapała za dużego owada. Czy nic jej się nie stanie? Często zdarza się, iż schwytana zdobycz wystaje spoza pułapki lub jest po prostu zbyt duża, by sie w niej zmieścić. Nalezy się liczyć z tym, że duża ofiara może uszkodzić pułapkę lub po prostu z niej wyjść, co zdarza się jednak rzadko i tylko przy silnych owadach, takich jak np. osy czy szerszenie. Pułapka która schwyta za dużegą ofiarę strawi ją, jednak będzie to proces długotrwały i pułapka niemal na 100% nie bedzie się potem nadawała "do użytku". Wogóle pułapki Dionaea muscipula są zwykle jednorazowe. Jeśli owad wystaje z pułapki, to prawdopodobnie zacznie ona gnić zanim się otworzy. Proponuję wtedy jak najszybciej ją uciąć, by zapobiec przedostaniu się pleśni na inne liscie. Ogólnie przyjmuje się że maksymalny rozmiar insekta powinien wynosić 2/3 wielkości pułapki, ponieważ przy większych istnieje ryzyko uszkodzenia liscia. Ja swoim roślinom pozwalam łapać wszystko [color=#6600cc]Pułapka złapała owada i zaczyna gnić. [color=#330033] Jak już wspomniałem, pułapki muchołówki są zwykle jednorazowe i często zdarza się, że po strawieniu ofiary nie otwierają się już i zaczynają gnić. Dzieje się tak zwłaszcza po schwytaniu dużego owada. Należy wtedy usunąć ją ostrym narzędziem. [color=#ff0000]Nie wolno do tego celu używac nożyczek. [color=#6600cc]Po strawieniu owada pułapka otworzyła się, jednak nie łapie już owadów i ma dziwny kształt. [color=#330033]Czasami pułapki po "zużyciu" nie gniją, ale otwierają się i stają zwykłymi liśćmi asymilacyjnymi. Je także proponuję usunąć, gdyż nie wyglądają zbyt estetycznie, a nie bedzie to miało wpływu na roślinę. [color=#6600cc]Jakie owady są dla muchołówki niebezpieczne ? [color=#330033]Niektóre owady mogą uszkodzić pułapkę. Nie powinna łapać żuków, gdyż te mogą przegryźć pułapkę i wydostać się na zewnątrz. Osy mogą ją połamać. Na forum pojawiły się głosy, iż mrówki mogą również zaszkodzić roślinie. Uważajcie na duże i silne owady, oraz na te które żywią się roślinami. Inna sprawa, to które owady sa pod ochroną. Nie karmcie (jeśli to robicie) roślin owadami pod ochroną, takimi jak np. biegacze. [color=#6600cc]Pułapki zamykają się bardzo wolno. Dlaczego? [color=#330033]Długi czas zamykania pułapek może być spowodowany osłabieniem rośliny, złymi warunkami lub po prostu tym, że pułapka jest świeżo otwarta i jeszcze nie w pełni sprawna. Zauważyłem że szczególnie wosną pułapki mają tendencje do powolnego zamykania się. [color=#6600cc]Złapany owad uciekł z pułapki. Co się teraz stanie ? [color=#330033] Pułapka otworzy się w ciągu kilku-kilkunastu godzin i znów będzie mogła łapać owady, chyba że stało się to już któryś raz z kolei - pułapka moze wtedy stać się zwykłym liściem asymilacyjnym. [color=#6600cc]Ile czasu muchołówka trawi owada? [color=#000000]To zależy od jego wielkosci oraz kondycji rośliny. Czas trawienia nie gra roli, niech rośłiny spokojnie sobie trawią Artykuł wciąż w rozbudowie. Jestem otwarty na wszelkie uwagi, pytania, itp. Ten post edytował moofofoofqa pon, 11 cze 2007 - 14:56 -------------------- |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:21 |