![]() ![]() |
czw, 06 gru 2007 - 20:24
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 4Dołączył: sob, 20 paź 07 |
Mam problem taki jak napisałem w temacie:
Chcę do karmić moja roslinkę,złapałem malutka muszkę, wsadziłem roslinie do pułapki i sie zamkneła -ok,na drugi dzien przychodze da damu - pułapka otworzona, owad siedzi nie tkniety, pomyslałem "to nic". Złapałem druga muchę i wpakowałem roslinie do innej pułapki, i znowu na drugi dzien sie otworzyła |
czw, 06 gru 2007 - 20:30
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 275Dołączył: pią, 20 sty 06 |
Czy jak tę muchę wsadziłeś to żyła? Jeśli nie, to muchołówka nie będzie trawić martwych owadów. Ofiara musi drażnić pułapkę od wewnątrz jeszcze przez kilka minut od przymknięcia pułapki.
-------------------- |
czw, 06 gru 2007 - 20:30
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 53Dołączył: pon, 14 maj 07 |
Pewnie owad nie żył. Muchołówki nie produkują soków trawiennych na darmo
-------------------- |
czw, 06 gru 2007 - 20:32
|
|
|
fakt, pierwsza mucha była martwa, ale druga, wykazywała oznaki zycia, bo chciała sie wydostac
aha, jescze mam pytanie: na jaka szerokosc wam sie otwieraja pułapki: na 180st.? bo umnie tylko jakies 20-40st Ten post edytował mat czw, 06 gru 2007 - 20:35 |
pią, 07 gru 2007 - 13:38
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 96Dołączył: wto, 20 mar 07 |
OMGD Katlej ogarnij się bo te twoje poty budzą moją agresję.
A tak a. d. tej muchołówki to: 1. jak muszka jest za mała to też się może muchołówka zbuntować 2. nawet jak jest mała/martwa albo jedno i drugie to możesz roślinkę nieco pogonić lekko ściskając pułapkę co ok 30 sek dopóki nie zamknie się tak że jej krawędzi się "wywiną" na zewnątrz, problem w tym że skraca to żywotność pułapki do ok 2 "kłapnięć", ale działa i moim służy (jak je tak dokarmiłem parę razy to potem przyspieszały nawet 2 razy) ( a bym zapomniał: możesz wżucić kilka małych i martwych paskudztw i dopiero ją "pobudzić" do zamknięcia, z punktu widzenia roślinki zwiększa to opłacalność takiej akcji) Pozdrawiam Waleń. -------------------- |
sob, 08 gru 2007 - 15:58
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 472Dołączył: wto, 07 lis 06 |
a moze roslinka chce sobie spokojnie przezimować?
alo nie chce tracić soku dla małych/martwych/nieświeżych much...? -------------------- |
sob, 08 gru 2007 - 20:04
|
|
|
4-6mm muchy dla 1,2cm liscia, to chyba nie jest mało/daje żywe(oprócz pierwszej)/zostały podane 5 min po złapaniu...
Waleń - zrobiłem jak radziłes i narazie nie wypluła muchy |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:52 |