Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Multiplifikacja z liścia d. binaty, Czy to tak ma wyglądać?
ArturP
post czw, 29 kwi 2010 - 00:01
Post #1

Forumowicz

Otóż ponad dwa miesiące temu włożyłem nierozwinięte, małe liście binaty do pojemnika z pożywką. Jeśli chodzi o sterylizację zrobiłem wszystko jak w instrukcji.

Teraz wygląda to tak:
http://img153.imageshack.us/gal.php?g=dsc02811q.jpg

Jak widac liście urosły - to stało się już dawno i Sativ mówił, ze to dobrze. Ale zamiast nowych roślinek pojawił się korzeń.. Otrzymam nowe rośliny, czy po prostu te dwa liście się ukorzenią?

(przepraszam za zdjęcia na imageshacku, ale jedno nie chciało się wrzucić na forumowy hosting...)

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post czw, 29 kwi 2010 - 00:13
Post #2

Opiekun działu In vitro

Ale kosmos biggrinll.gif Fajna misja z tym korzeniem, nigdy tak nie miałem winkp.gif Potnij je na 2cm fragmenty i połóż tak żeby stykały się całą powierzchnią z pożywką;) Jak sterylizowałeś? Biniata rosnie z liści jak dzika, miałem ostatno z tym problem bo zrobiło sie za dużo roślin... Trzeba dosć wcześnie rozdzielać, bo jak korzenie sie splączą to za cholere nie idzie porozdzielać winkp.gif ładna robota smile.gif
PM
+Quote Post
ArturP
post czw, 29 kwi 2010 - 00:18
Post #3

Forumowicz

Musze ciąć i dawać na inną pożywkę? Na jaką? Z hormonami czy bez? Jeśli nie przerzucę na inną pożywkę to nic tutaj nie wyrośnie?

I jeszcze jedno ytanie a propos stykania się z pożywką. Czy nie przeszkadza w tym woda, która spada ze ścianek pojemnika na jej powierzchnię? Taka która zostaje po parowaniu na ściankach, gdy wlaliśmy goracą pożywkę. Nasiona mają tendencję, żeby w niej pływać, gdy wody jest 1mm. Nie stykają się wtedy z pożywką. Czy należy tą wodę wylać? Czy może to przeszkadzać w kiełkowaniu?

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post czw, 29 kwi 2010 - 00:37
Post #4

Opiekun działu In vitro

Nadmiar wody nie jest dobry, jeśli chodzi o nasiona warto czasem odessać ją strzykawka jak jest na prawdę dużo, ale nie przeszkadza drastycznie. Ja zawsze wylewam ją przy pasażowaniu roslin na pożywkę.

Najlepiej będzie pociąć i wsadzić na 50% czystą MS, jeśli liscie nie będą stykać sie z pożywką raczej nic nie wyrośnie na większą skalę- 1-2 rośliny z tych miejsc skad wyrastaja korzenie.
PM
+Quote Post
ArturP
post czw, 29 kwi 2010 - 00:42
Post #5

Forumowicz

Wielkie dzięki Sativ, dzisiaj ugotowałem sporo pożywki 50%, więc mam gdzie to położyć. Sprawa rozwiązana, więc chyba temat można zamknąć. smile.gif

Ten post edytował ArturP czw, 29 kwi 2010 - 00:47

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post sob, 08 maj 2010 - 19:51
Post #6

Forumowicz

Pociąłem, położyłem na pożywki i wszystkie liście sczerniały.. Co mogłem zrobić źle? Ani śladu kontaminacji, po prostu liście umarły..

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
M@ti
post sob, 08 maj 2010 - 19:54
Post #7

Fundator

Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką.
PM
+Quote Post
ArturP
post sob, 08 maj 2010 - 19:57
Post #8

Forumowicz

CYTAT(M@ti @ sob, 08 maj 2010 - 19:54) *
Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką.

Przecież nie sterlizowałem już sterylnych liści.. biggrinll.gif

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post sob, 08 maj 2010 - 19:59
Post #9

Opiekun działu In vitro

Binata u mnie bez najmniejszych problemów regeneruje sie z liści ;|
Nie mam pojęcia- jedyne co przychodzi na myśl to problem z pożywką...
PM
+Quote Post
ArturP
post sob, 08 maj 2010 - 20:01
Post #10

Forumowicz

Ale jakiej natury problem? Że złe ph? Podobno nie jest aż tak ważne, ale na papierku było dobre..

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post nie, 09 maj 2010 - 00:49
Post #11

Opiekun działu In vitro

Jeśli nie zapomniałeś nastawić to było dobre. Nie mam pojęcia co było źle- jak pociąłeś te liście?
PM
+Quote Post
ArturP
post nie, 09 maj 2010 - 10:03
Post #12

Forumowicz

Część owadożerna na pół, ew. na 3 i łodyga na kilka części. 2-3cm części.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post nie, 09 maj 2010 - 11:50
Post #13

Opiekun działu In vitro

Spróbuj z nowymi liśćmi, tym razem dodaj do pożywki 0,1mg BAP winkp.gif Może ta odmiana nie współpracuje tak chętnie...
PM
+Quote Post
HUNTER209
post śro, 25 sie 2010 - 23:00
Post #14

Forumowicz

ArturP i jak Ci idzie? ;D

Przeczytałem wszystkie tematy w tym dziale, na początku zauważyłem, że sporo się przyglądałeś, czytałeś i pytałeś. Teraz patrzę a Ty już sam bawisz się w in vitro smile.gif

Ja również mam zamiar w najbliższej przyszłości ;D Udało Ci sie w końcu z tą Binatą?
PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 04:04