Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Nepenthes robcantleyi - 'Queen of Hearts' staje się oficjalnym gatunkiem
Marrom
post wto, 27 gru 2011 - 09:56
Post #1

Administrator

Okazuje się, że pod choinkę dostaliśmy prezent w postaci nowego taksonu z rodzaju Nepenthes - Nepenthes robcantleyi smile.gif

Dzbanecznik jednak jest nam znany ponieważ przez 7 lat funkcjonował pod nazwą N. 'Queen of Hearts' i zbierał wysokie noty na rożnych wystawach botanicznych. Okazuje się, że botanicy przez te 7 lat nie próżnowali i po cichu kompletowali dowody na to, że w/w roślina nie ma nic wspólnego z N. truncata (choć ogólny wygląd na to wskazuje).

W grudniu tego roku ukazała się diagnoza taksonomiczna, a 'Queen of Hearts' uzyskał oficjalną nazwę: Nepenthes robcantleyi. Nasiona tego dzbanecznika pozyskał z natury Rob Cantley w 1997 roku. Diagnozy dokonał Martin Cheek.

Czym szczególnym wyróżnia się ten takson? Niestety obecnie mamy tylko ogólne informacje (szczegóły są dostępne w diagnozie):

CYTAT
The paper goes into detail of course as to why this is a new species. Not just the fact that it has wings on the pitchers when N. truncata does not, or that the peristome ribs are so widely spaced but the flower is different and the glandular structure under the lid is utterly different, being pretty much identical to N. veitchii and nothing like N. truncata.

Linki:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/art...lower-Show.html

http://www.ipni.org/ipni/idPlantNameSearch...ow_history=true

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=44624

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111...1449.x/abstract

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

----------------------------------------------------

WWW.FLYTRAP.PL

POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
evulFarmer
post wto, 27 gru 2011 - 14:23
Post #2

Forumowicz

A co z king of spades ? To samo tylko plec meska?

--------------------
"Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój
nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j
j***ć zastój nie po
to robie rap tu. "

Adam Ostrowski O.S.T.R.
PM
+Quote Post
Marrom
post wto, 27 gru 2011 - 15:29
Post #3

Administrator

Są już nowe artykuły w tym temacie: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2011...-nepenthes.html

Wrzucam na szybko - sam jeszcze nie czytałem.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
evulFarmer
post wto, 27 gru 2011 - 21:04
Post #4

Forumowicz

Czyli chyba juz wszystko jasne smile.gif Kros Queen x King to nic innego jak N. robcantleyi smile.gif Wszyscy posiadacze moga cieszyc sie nowym gatunkiem w kolekcji winkp.gif

--------------------
"Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój
nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j
j***ć zastój nie po
to robie rap tu. "

Adam Ostrowski O.S.T.R.
PM
+Quote Post
maklerw
post wto, 27 gru 2011 - 22:17
Post #5

Zasłużony

Więc czas będzie pokazać nasze okazy smile.gif ale nazwa mi się bardzo nie podoba choć to jak by nie było zasługa jego smile.gif a dzbanecznik naprawde wyjatkowy, choc u mnie wciaz slabo rosnie.

--------------------
PM
+Quote Post
hddk
post wto, 27 gru 2011 - 22:27
Post #6

Zasłużony

CYTAT
Więc czas będzie pokazać nasze okazy smile.gif ale nazwa mi się bardzo nie podoba choć to jak by nie było zasługa jego smile.gif

Nazwa od samego nazwiska byłaby pewnie właściwsza, ale jak wiadomo, "N. × cantleyi" została już wykorzystana wcześniej. Niemniej osobiście i tak wolę nazwy na cześć osób lub od cech rośliny niż te "hamiguitanensis" czy "mantalingajanensis".

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
fly guy
post śro, 28 gru 2011 - 23:02
Post #7

Opiekun działu dzbanecznik

evul, sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Nepenthes robcantleyi to nie tylko krzyżówki Queen of Hearts x King od Spades, ale również same Queen of Hearts, King of Spades, King of Hearts oraz King of Clubs (jeśli czegoś nie pomieszałem). Wszystkie gatunki czyste wywodzą się z pojedyńczych okazów hodowanych z nasion i były oferowane jako odrosty (offsprings), a na masową skalę sprzedawana była tylko krzyżówka. Trochę mnie to dziwi i nie wydaje się do końca słuszne, ale tak zostało to opublikowane (po co nazywać poszczególne okazy nazwami - kultywarami, skoro ich późniejsze krzyżowanie ma nam dać roślinę nie różniącą się od rodziców? Tak więc żaden z tych okazów nie powinien mieć nazwy a la kultywar.).

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
hddk
post śro, 28 gru 2011 - 23:29
Post #8

Zasłużony

No tak, ale nazwy kultywarowe zostały nadane kiedy traktowano te rośliny jako odmiany N. truncata, więc dla podkreślenia odmienności od formy typowej nadano im takie nazwy (jak np. N. 'Boschiana Mimic' czy N. 'Cantley's Red', to też nie hodowlane odmiany ani krzyżówki, tylko specyficzne formy N. alata i N. ampullaria).

Teraz rzeczywiście te nazwy nie będą mieć większego sensu, a już na pewno nie ten "kultywar", który został wyznaczony na holotyp, więc niejako jest formą podstawową nowego gatunku smile.gif

Z drugiej strony cała populacja póki co liczy 6 różnych osobników (w Borneo Exotics) plus 1 krzyżówka. Rośliny są na tyle odmienne, że dla wygody klientów zostawią pewnie te nazwy, żeby ludzie wiedzieli na przyszłość jaką krzyżówkę kupują. Tym bardziej że jako kultywary i tak nie zostały oficjalnie zarejestrowane, więc na dobrą sprawę to tylko wymysł BE.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
fly guy
post czw, 29 gru 2011 - 14:25
Post #9

Opiekun działu dzbanecznik

Jeśli ktoś chce więcej poczytać na ten temat (w tym niestety spór między właścicielami dwóch dużych nurseries), to tutaj jest dyskusja:
http://pitcherplants.proboards.com/index.c...0684&page=1

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 13:46