Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Niezaaklimatyzowane dzbaneczniki w wielkosci produkcyjnej (3-7)cm
czosnal1
post śro, 28 gru 2011 - 15:22
Post #1

Forumowicz

Witam, proszę o pomoc w sprawie dzbaneczników. A więc chce kupic sobie hurtowo kilkanaście dzbaneczników niezaaklimatyzowanych w wielkości produkcyjnej ok (3-7)cm i nie wiem jakie podłoże jest dla nich najlepsze do rozsadzenia. Mam specjalny mix do dzbaneczników i nie wiem czy będą w nim dobrze rosły gdy je w nim rozsadzę. Jeśli jest jakieś lepsze podłoże to powiedzcie jakie? z góry dzięki za odpowiedz
PM
+Quote Post
gryzon
post śro, 28 gru 2011 - 15:52
Post #2

Forumowicz

Ja trzymam dzbanki w czystym, żywym sphagnum, ale są one w dużej wilgotności. Przy niższej wilgotności lub zbyt rzadkim podlewaniu sphagnum bardzo szybko wysycha, więc zależy w jakich warunkach będą dzbanki : )

--------------------
PM
+Quote Post
sativ
post śro, 28 gru 2011 - 16:03
Post #3

Opiekun działu In vitro

Przy aklimatyzacji używamy czystego, suszonego sphagnum, oraz wielkodoniczek- po 2 miesiącach rośliny mają najczęsciej w pełni przerośniętą bryłę korzeniową i nadają się do rozsadzenia do doniczek fi 7cm, które wystarczą im na kolejny rok- tu już typowe podłoże do dzbaneczników winkp.gif

O wiele ważniejsze są warunki- terrarium i sztuczne oświetlenie. Wtedy nie ma ŻADNYCH problemów i straty pozostają na poziomie 1-2%.

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
czosnal1
post śro, 28 gru 2011 - 16:33
Post #4

Forumowicz

Czyli najpierw wsadzamy je do jednej doniczki w suchym torfie sphagnum który[podlewamy smile.gif ] i po dwóch miesiącach gdy ich korzenie się rozrosną rozsadzamy je oddzielnie w doniczki?

Ten post edytował czosnal1 śro, 28 gru 2011 - 16:35
PM
+Quote Post
sativ
post śro, 28 gru 2011 - 19:20
Post #5

Opiekun działu In vitro

Używamy takich doniczek podczas aklimatyzacji, oczywiście może to być również jedna większa- tak samo jak i rośliny mogą być od razu posadzone do większych doniczek- z normalnym podłożem, tylko owinięte dolne części pędu w LFS winkp.gif
PM
+Quote Post
czosnal1
post czw, 29 gru 2011 - 11:22
Post #6

Forumowicz

Oka , wielkie dzięki:)
PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 13:47