![]() ![]() |
nie, 14 sie 2011 - 10:04
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 23Dołączył: wto, 28 gru 10 |
Witam.Od paru dni jestem właścicielem kapturnicy takiej jak tu na zdjęciach poniżej. Martwi mnie to że ma zupełnie suche te kielichy czy to normalne ?.Przebyła ze mną długą podróż z samej Holandii.
http://imageshack.us/photo/my-images/14/kapturnica.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/823/kapturnica2.jpg/ Wydaje mi się że to "Purpurea" choć nie wiem czy to słuszne stwierdzenie. |
nie, 14 sie 2011 - 10:50
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 112Dołączył: wto, 26 kwi 11 |
super wygląda, gdyby miała suche to były by szaro-brązowe i by się kruszyły, one mają być sztywne i mięsiste
|
nie, 14 sie 2011 - 11:39
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 140Dołączył: sob, 11 kwi 09 |
to jest purpurea
- nalej wody do podstawki ze 2 cm - nalej wody do kielichów tak z 1/3 wysokości będziesz miał pewność że nic ci nie uschnie, a tak nawiasem mówiąc to ekstra wygląda i jeszcze jedno: te żaluzje to bym podciągną żeby więcej słońca miała Ten post edytował pepton nie, 14 sie 2011 - 11:40 -------------------- |
nie, 14 sie 2011 - 16:46
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 88Dołączył: pią, 12 maj 06 |
Wspaniała pupurea, piękny okaz. Twoja kapturnica ma suche kielichy i jest to jak najbardziej rzecz normalna.
Po pierwsze soki trawienne u tych roślin, nie stoją w kapturach, tak jak ma to miejsce w dzbankach u dzbaneczników. Roślina wydziela je dopiero, kiedy zachodzi taka potrzeba. Po drugie S. purpurea jest bardziej wyjątkowa, ponieważ nie wydziela ona wcale enzymów trawiennych. W rozkładaniu owadów pomagają jej natomiast mikroorganizmy, które dostają się do środka. Wodą napełnić możesz, ale nie musisz. Za to drugą opcją może przemawiać jednak fakt, iż w naturze kielichy purpurea są chronione przed deszczem w o wiele mniejszym stopniu niż inne kapturnice. Deszczówka więc bez większych problemów dostaje się do wnętrza. |
nie, 14 sie 2011 - 19:52
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 128Dołączył: pią, 21 maj 10 |
też bym taką chciał
|
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 13:48 |