![]() ![]() |
pią, 20 sty 2006 - 16:20
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 557Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Nie wszystkie dzbaneczniki wymagają bardzo dużej wilgotności, spryskiwania i dużej opieki. Jest sporo gatunkow, ktore swietnie rosna na parapetach. Niektórym wystarczy postawienie w kuwecie z keramzytem utrzymujaca wilgoc wokol roslin, niektorym wystarczy pokrycie podloza zywym lub martwm sphagnum (dostepne u nas w sklepie) Wedlug wielu hodowcow i ich doswiadczenia są to dzbaneczniki:
albomarginata ampullaria anamensis bicalcarata bongso coccinea fusca fusca x maxima gentle glabrata gracilis Gymnamophora hamata inermis x ventricosa khasiana khasiana x ventricosa lowii maxima merriliana x alata truncata rafflesiana mikei mira mirabilis miranda ramispina rhombicaulis sanguinea sibuyanensis singalana spathulata spectabilis spectabilis x ventricosa tobaica ventrata ventricosa |
wto, 24 sty 2006 - 14:47
|
|
|
OFFLINE ModeratorZasłużony Postów: 231Dołączył: pią, 20 sty 06 |
Super wiadomość
Bo ze względu na problemy z zapewnieniem wysokiej wilgotności nie mogłam się zdecydować na zakup dzbanecznika, teraz to juz inna sprawa JUPPPPIIII |
śro, 25 sty 2006 - 11:43
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 31Dołączył: śro, 25 sty 06 |
Moj dzbanecznik nawet w okresie zimy kiedy jest mniej swiatla dosc dobrze radzi sobie na parapecie w kuchni gdzie wilgotnosc zmienia sie w zaleznosci czy cos gotuje czy ne
|
śro, 25 sty 2006 - 13:10
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 557Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Jaki to gatunek?
|
czw, 26 sty 2006 - 13:18
|
|
|
To jest N.alata, nie wiem na pewno bo kupilam kiedys na gieldzie od pani ktora prawie wogole nie miala pojecia o tych roslinach
|
czw, 26 sty 2006 - 18:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 6Dołączył: pon, 23 sty 06 |
łał skoro dzbanecznik nie jest aż tak wymagający w utrzymaniu, to się nim bardziej zainteresuję ,szczególnie że może stać na parapecie. A czy parapet musi być od strony południowej ,czy to nie ma takiego znaczenia?
|
czw, 26 sty 2006 - 18:36
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 58Dołączył: czw, 19 sty 06 |
Może stac na parapecie ale lepiej niech stoi chociaż w podstawce z woda i kermazytem (podobno kermazyt wchłania wode i paruje ona z niego, bo dzbanecznik cały czas w wodzie stać nie powinien).
-------------------- |
czw, 26 sty 2006 - 19:20
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 275Dołączył: pią, 20 sty 06 |
Parapet nie musi być od strony południowej. Latem mocne południowe słońce może być za silne, lepiej wtedy czymś dzbanecznika osłaniać.
-------------------- |
czw, 26 sty 2006 - 19:24
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 95Dołączył: czw, 19 sty 06 |
madziaxyz - twój N. alata to tak naprawdę N. x ventrata ( krzyżówka N. venticosa i N. alata). miałem ten sam problem ze zidentyfikowaniem go, bo czytałem, że właśnie alata to bardzo rzadki gatunek w kolekcjach.
-------------------- LISTA ROŚLIN || FOTY
|
czw, 26 sty 2006 - 19:55
|
|
|
Tez wlasnie slyszalam ze teraz praktycznie same krzyzowki sa.. no cuz
Ja mojego dzbanecznika w lecie trzymam za firanka zeby go nie spalilo, a teraz w zimie wisi od strony okna zeby dostawac wiecej swiatla. |
pią, 27 sty 2006 - 09:34
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 127Dołączył: czw, 19 sty 06 |
według mnie wszystkie hybrydy z kwiaciarni są proste w obsłudze ja mam jakiegoś i nienażekam stoi beez tera i puszcza dzbanki
-------------------- Pozdro młodzi i nietylko
Mateusz :P |
sob, 04 lut 2006 - 12:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 11Dołączył: pon, 23 sty 06 |
Tez mam nepenthes x ventrata i ostatnio postawilem go pod oszczednosciowa zarowka 40W odpowiadajaca zwyklej 200 watowej zaraz obok muchowki i musze przyznac ze rosnie jak na drozdzach i dzbanki bardzo ladnie rosna
|
czw, 06 kwi 2006 - 07:45
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 4Dołączył: pon, 27 lut 06 |
Też znalazłem w kwiaciarni w Kaliszu dzbanecznika. Najpierw spytałem Panią czy ma dzbaneczniki, a ona na mnie oczy... i pyta a co to za roślinka, czy moge coś o niej powiedzieć, moze coś się jej rozjaśni. No to powiedzialem że to taka owadożerna roślinka której wyrastają dzbanki. Pani się ucieszyła i mówi:
- Aaaaaa to mamy, tylko my na to inaczej mówimy.... jakoś tak mucho... mucho... - muchołówka?? - tak, no właśnie tak No i mieli, etykietka mówiła że to N. Alata i miała super wybarwione dzbanki, na purpurowo-czerwony kolor, ale z tego co tutaj na forum piszecie to pewnie też była Ventrata. |
sob, 12 sie 2006 - 21:56
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 57Dołączył: pią, 04 sie 06 |
wow to jeśli kupie sobie mirande to moge ją swobodnie postawić na oknie ipodłożyć jej keramzyt ? nic jej niebedzie ? urosną jej takie ładne wielkie dzbanki ?? a pozatym to ona szybko czy wolno rośnie ???
-------------------- |
pią, 25 sie 2006 - 11:14
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 67Dołączył: pią, 14 lip 06 |
A jak z temperaturą dla odmian jakie wymienił Łukasz? Ile mniej więcej musi wynosić?
-------------------- Pzdrawiam Maciej
|
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:10 |