Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Opryski, !!!
Bondzio
post śro, 19 paź 2011 - 22:59
Post #1

Forumowicz

Witam!
Jak niektórym wiadomo niedawno zmuszony byłem do generalnego robienia porządku w moich skrzynkach (więcej do doczytania tutaj --> http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry988661 )
Jednak zauważyłem, że pojawiła się pleśń!!! i zostały pojedyńcze osobniki mszyc.
No i tutaj pojawia się pytanie nr. 1 - według którego wskaźnika (rośliny) sporządzać moc roztworu? Na opakowaniu Karate ZEON 050 CS
Załączony obrazek
są: Drzewa owocowe; Rośliny jagodowe; Kapustne i Chrzan; Groch; Cebula i Por, Ziemniak; Pomidor, Papryka, Ogórek i Oberżyna (pod osłonami) i Rośliny ozdobne - . Nie mam pojęcia co by tutaj dobrego wybrać biggrinll.gif Zaś na opakowaniu TOPSINa M 500SC
Załączony obrazek
są: Rośliny ozdobne w gruncie i pod osłonami; Cebulowe rośliny ozdobne; Brzoskwinia, Morela, Śliwa, Wiśnia; Agrest i Porzeczki; Truskawka; Ogórek; Pomidor

Następnie pojawia się pytanie nr. 2 - Roślinki oprsykiwać czy może przygotowany roztwór wlac do podstawki z wodą (wiem, że trochę głupie pytanie, ale kiedys obiło mi sie o uszy, że ktoś wlewał taki roztwór do w/w podstawki biggrinll.gif)

Pyt. nr. 3 - Czy mogę wykonać obydwa opryski w jednym czasie, czy może musi byc zachowany jakiś odstęp oraz czy powtarzać zabieg ponownie?

Przepraszam za taka ilość pytań, ale nigdy nie musiałem interweniować chemicznie w moje roślinki i jestem w tym kompletnie zielony wacko.gif
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż wystarczyło kilka dni, a pleśń już pojawiła się na torfie.
Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Kosa1984
post śro, 19 paź 2011 - 23:07
Post #2

Forumowicz

Zrób roztwór jak dla roślin ozdobnych i spryskaj. Jeśli podlejesz roztworem to nic się nie stanie, ale nie musisz tego robić. Oprysk drugim środkiem możesz zrobić następnego dnia po oprysku pierwszym.
PM
+Quote Post
unlimited1991
post śro, 19 paź 2011 - 23:09
Post #3

Forumowicz

Karate zanim wniknie, to lepiej nim akurat spsikać roślinę.
Email Poster PM
+Quote Post
hddk
post śro, 19 paź 2011 - 23:24
Post #4

Zasłużony

Ad. 2. Jak na mszyce i pleśń to raczej oprysk. Roztwór leje się do podstawki czy podłoża raczej w przypadku tępienia larw ziemiórek.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 13:57