![]() ![]() |
śro, 19 paź 2011 - 22:59
|
|||
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 82Dołączył: sob, 12 mar 11 |
Witam!
Jak niektórym wiadomo niedawno zmuszony byłem do generalnego robienia porządku w moich skrzynkach (więcej do doczytania tutaj --> http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry988661 ) Jednak zauważyłem, że pojawiła się pleśń!!! i zostały pojedyńcze osobniki mszyc. No i tutaj pojawia się pytanie nr. 1 - według którego wskaźnika (rośliny) sporządzać moc roztworu? Na opakowaniu Karate ZEON 050 CS Następnie pojawia się pytanie nr. 2 - Roślinki oprsykiwać czy może przygotowany roztwór wlac do podstawki z wodą (wiem, że trochę głupie pytanie, ale kiedys obiło mi sie o uszy, że ktoś wlewał taki roztwór do w/w podstawki Pyt. nr. 3 - Czy mogę wykonać obydwa opryski w jednym czasie, czy może musi byc zachowany jakiś odstęp oraz czy powtarzać zabieg ponownie? Przepraszam za taka ilość pytań, ale nigdy nie musiałem interweniować chemicznie w moje roślinki i jestem w tym kompletnie zielony Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż wystarczyło kilka dni, a pleśń już pojawiła się na torfie. Pozdrawiam |
||
śro, 19 paź 2011 - 23:07
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 490Dołączył: sob, 22 lis 08 |
Zrób roztwór jak dla roślin ozdobnych i spryskaj. Jeśli podlejesz roztworem to nic się nie stanie, ale nie musisz tego robić. Oprysk drugim środkiem możesz zrobić następnego dnia po oprysku pierwszym.
|
śro, 19 paź 2011 - 23:09
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 121Dołączył: nie, 31 paź 10 |
Karate zanim wniknie, to lepiej nim akurat spsikać roślinę.
|
śro, 19 paź 2011 - 23:24
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 545Dołączył: pon, 19 mar 07 |
Ad. 2. Jak na mszyce i pleśń to raczej oprysk. Roztwór leje się do podstawki czy podłoża raczej w przypadku tępienia larw ziemiórek.
-------------------- |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 13:57 |