Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Pływacz do terrarium.
ArturP
post pon, 25 kwi 2011 - 15:02
Post #1

Forumowicz

Szukam odpowiedniego pływacza do terrarium. Chciałbym, żeby był to pływacz mało wymagający i szybko rosnący.

Myślałem, o jakimś epifitycznym - chociażby longifolia.

Czy taki pływacz może rosnąć w samym keramzycie na dnie terrarium? Czy da radę tylko w tych miejscach gdzie rośnie sphagnum? (nie całe dno jest nim pokryte)

Liście musiałyby być na tyle długie, żeby przerosły mech.

Czy taki pływacz w dalszej perspektywie nie będzie sprawiał problemów? Dzbanki mam w doniczkach-koszyczkach z martwym sphagnum, czy jeśli jakimś cudem się tam rozgości będzie to im przeszkadzało?

Jako chwast w niektórych doniczkach z roślinami (nie w terra) rósł mi Utricularia bisquamata. Powydłubywałem go i powkładałem w różne miejsca terrarium razem z grudką torfu lub na mech.

Czy coś z tego wyjdzie? Tak jak pytałem - czy to zaszkodzi?

Pytam, gdyż jeszcze mogę się wycofać z tego sposobu na upiększenie terrarium.. (podpatrzyłem to gdzieś na cpuk)

EDIT:
Warunki terrarium:
wymiary: 100x60x60
oświetlenie - 2x39W (aquarelle + 865) [lampy poza terra]
wilgotność - 80 - 100% (+system zraszania)
woda + keramzyt na dnie
rośliny w terrarium - dzbanki nizinne + rosiczki lubiące wysoką wilgotność

Nie wiem, czy temat merytorycznie odpowiedni do tego działu. Na wszelki wypadek - przeprszam i proszę o przeniesienie do stosowniejszego działu.

Ten post edytował ArturP pon, 25 kwi 2011 - 15:07

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
Tough
post pon, 25 kwi 2011 - 15:09
Post #2

Zwycięzca konkursu

Pływacz sobie powinien poradzić pod warunkiem, że będzie miał sporo światła. Nie wiem tylko jak dosyć duża longifolia rosłaby w płytkiej warstwie podłoża. Możesz spróbować z longifolią, a jak nie z nią to jeszcze z alpiną, calycyfidą lub niewielką nephrophyllą. Tylko sadź je w tej warstwie torfowca, dalej już same przerosną. Problemów raczej nie będzie sprawiać.
Email Poster PM
+Quote Post
hddk
post pon, 25 kwi 2011 - 15:29
Post #3

Zasłużony

Też optuję za U. longifolia. W torfowcu na pewno urośnie, jak w keramzycie - nie mam pojęcia. U mnie w keramzyt się nie zapuszcza. A w torfowcu na wolnej przestrzeni u mnie się rozrastał tak, że co 10-30 cm wypuszczał 1-3 nowe liście. Reszta to stolony. Liście miał długości 10-30 cm, a pęd kwiatowy tak z 80 :-) W koszyczkach z dzbankami też rośnie i póki co, nie widzę negatywnego wpływu. Ale gatunek jest dość inwazyjny i chętnie próbuje się dostać do innych doniczek.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post pon, 25 kwi 2011 - 15:32
Post #4

Forumowicz

W takim razie zdecyduję się chyba na longifolię. Jak grubą dać warstwę torfowca? Mam martwy.. A zdecydowanie nie chcę go sadzić w doniczce.

Co do wysokości pędu kwiatowego - najwyżej sięgnie z czasem górnej szyby. smile.gif

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
pepton
post pon, 25 kwi 2011 - 18:19
Post #5

Fundator

dorzuć calycyfidę, szybciej zakwita, i łatwiej rozrasta się w keramzycie a do tego nie gryzie się z longifolią, przynajmniej u mnie

--------------------
PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 14:07