Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Problem z muchołówką i kapturnicą.
madziarataj
post nie, 29 sty 2012 - 11:36
Post #1

Forumowicz

Witam,
piszę po raz pierwszy więc jeżeli temat jest nie tam gdzie powinien proszę mnie przekierować. Mam problem z muchołówką i kapturnicą, otóż gdy zaczęłam je zimować przez jakiś czas były na dworze, później zaniosłam je do lodówki i było wszystko w porządku. W pewnym momencie zauważyłam na kapturnicy pleśń. Gdy pleśń przeniosła się na muchołówkę wyciągnęłam je z lodówki i postawiłam na parapecie. Usunęłam wszystkie liście na których była pleśń i od tamtego momentu rośliny straciły wszystkie liście. Teraz widać tylko małe wyschnięte strąki, nic poza tym. Czy można coś jeszcze z nimi zrobić, czy to raczej już koniec? Z góry dziękuje za pomoc.
Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 29 sty 2012 - 12:28
Post #2

Administrator

CYTAT(madziarataj @ nie, 29 sty 2012 - 11:36) *
Witam,
piszę po raz pierwszy więc jeżeli temat jest nie tam gdzie powinien proszę mnie przekierować. Mam problem z muchołówką i kapturnicą, otóż gdy zaczęłam je zimować przez jakiś czas były na dworze, później zaniosłam je do lodówki i było wszystko w porządku. W pewnym momencie zauważyłam na kapturnicy pleśń. Gdy pleśń przeniosła się na muchołówkę wyciągnęłam je z lodówki i postawiłam na parapecie. Usunęłam wszystkie liście na których była pleśń i od tamtego momentu rośliny straciły wszystkie liście. Teraz widać tylko małe wyschnięte strąki, nic poza tym. Czy można coś jeszcze z nimi zrobić, czy to raczej już koniec? Z góry dziękuje za pomoc.

Do pełnej diagnozy potrzebne jest dobre foto roślin.

Jedyne co mogę powiedzieć to to, że bez chemii w przypadku pleśni się nie obejdzie. Samo obcięcie zainfekowanych liści nie gwarantuje powodzenia. Zazwyczaj pleśń znajduje się również na stożku wzrostu.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

----------------------------------------------------

WWW.FLYTRAP.PL

POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
madziarataj
post nie, 29 sty 2012 - 12:39
Post #3

Forumowicz

Zdjęcia obecnego wyglądu. Odnośnie tych chemicznych środków, co można użyć?
Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek

Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 29 sty 2012 - 12:46
Post #4

Administrator

W przypadku kapturnicy - pełny zgon. W przypadku muchołówki musisz rozgrzebać podłoże. Jeśli trafisz na białą pseudobulwę oczyść ja z podłoża i przesadź do nowego podłoża (torf kwaśny). Następnie przenieś na chłodny ale słoneczny parapet.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

Email Poster PM
+Quote Post
madziarataj
post nie, 29 sty 2012 - 12:47
Post #5

Forumowicz

Tak właśnie zrobiłam w przypadku obu roślin smile.gif. Dzisiaj są świeżo po przesadzeniu.
Email Poster PM
+Quote Post
Redgreen
post nie, 29 sty 2012 - 13:08
Post #6

Forumowicz

Prawdopodobnie rośliny dostały szoku temperaturowego spowodowanego zbyt dużą i szybką różnicą temperatury w lodówce a parapetem.
Liście muchołówki robią się wtedy szybko wiotkie i brązowieją tak jakby gniły.
Wszystko zależy od bulwy w torfie, która jak nie została uszkodzona to jest szansa że puści nowe pędy.
Jak jest miękka i rozłazi się w palcach to po roślinie.
Nie wiem co z kapturnicą bo ich nie hoduję.

PM
+Quote Post
madziarataj
post nie, 29 sty 2012 - 13:12
Post #7

Forumowicz

Sprawdzałam bulwę muchołówki, jest zielona i się nie rozchodzi. W kapturnicy wszystko się rozpadało pod palcami sad.gif
Email Poster PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 29 sty 2012 - 13:20
Post #8

Administrator

CYTAT(madziarataj @ nie, 29 sty 2012 - 13:12) *
Sprawdzałam bulwę muchołówki, jest zielona i się nie rozchodzi. W kapturnicy wszystko się rozpadało pod palcami sad.gif

To z muchołówki może coś będzie. Pamiętaj aby nie przelać podłoża ani go nie przesuszyć (musi być tylko lekko wilgotne).
Dodatkowo przydałaby się nie za wysoka temperatura otoczenia i maksymalna ilość słońca (doświetlanie zwykłymi lampkami odpada).

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

WWW.FLYTRAP.PL

Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 14:18