![]() ![]() |
czw, 26 sty 2012 - 19:51
|
||
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 5Dołączył: czw, 26 sty 12 |
Hej, jestem początkującym hodowcą i ostatnio mam małe problemy. Moja roślinka aktualnie wygląda tak:
Miałam jeszcze dwie ale mi padły dlatego żeby następna mi nie padła chciałam się dowiedzieć ja teraz powinnam o nią dbać. Roślinka jest umieszczona na parapecie od zachodniej strony, uważam żeby nie miała za mokro tylko najwyżej lekko mokre podłoże (w momencie kiedy zaczełam mocniej podlawać to odrazu zmarniała i wtedy też te dwie padły). Do podlewania używam wody destylowanej. Temperatura otoczenia wynosi ok 20*C. |
|
czw, 26 sty 2012 - 21:27
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 115Dołączył: śro, 08 cze 11 |
Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę.
Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji. Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno. Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj. |
czw, 26 sty 2012 - 22:18
|
|
|
Podłoże mam już wysuszone. Jak teraz podlewać żeby jej nie zaszkodziło?? Niestety w mieszkaniu mam wszytkie okna skierowane na zachód. A mogłabym teraz zacząć zimowanie czy jest już za późno??
I dziekuje za odpowiedź. Ten post edytował natalia36921 czw, 26 sty 2012 - 22:18 |
pią, 27 sty 2012 - 07:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 176Dołączył: sob, 13 lut 10 |
nalej jej wody zeby podłoze było wylko wilgotne . co do zimowania teraz mozesz, ale roslina w tym stanie moze sobie nie dac rady daj ja na okno i duzo światła.
co to wogóle za ziemia jest? |
pią, 27 sty 2012 - 09:43
|
|
|
Na zimowanie już jest za późno.
Powinno zaczynać się koniec października-grudzień i teoretycznie trwać do wiosny a temperatura optymalna 0-10. W praktyce "parapetowce" zimuję w temp do +17(u mnie dają radę)z powodu bardzo ciepłej tej pory roku. W powyższych miesiącach dzień robi się coraz krótszy co stymuluje muchołapy do zasypiania w temp 10-13(gdy wstrzymają wegetację ciut wyższa im nie przeszkadza) przy nieogrzewanym pokoju i nieszczelnych oknach. Teraz przyszły mrozy ale jak za chwilę znowu odwilż i słońce będzie coraz dłużej świecić to koniec lutego -marzec obudzą się. Podlewaj na podstawkę przez podsiąkanie ale z umiarem tak żeby ziemia była po dotknięciu palcem lekko wilgotna. Powierzchnia może być delikatnie sucha , wystarczy jak pod spodem będzie trochę mokro. Ile wody i jak często to musisz wyczuć sama bo zależy to od wielkości doniczki , podstawki i szybkości odparowywania z ziemi. Osobiście doprowadzam do przesuszania torfu przez stosunkowo rzadkie podlewanie( tak w lecie jak i w zimie)bo przelać można bardzo szybko a żeby roślina całkiem uschła to trzeba się postarać. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i przy odpowiednim doświadczeniu bo fakt że muchołówka potrafi rosnąć w dość wysuszonym podłożu nie znaczy że nie można jej wykończyć zbyt skąpym nawadnianiem. |
sob, 28 sty 2012 - 20:19
|
|
|
Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę. Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji. Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno. Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj. To nie pozostaje mi nic innego jak poszukać informacji o doświetlaniu : nalej jej wody zeby podłoze było wylko wilgotne . co do zimowania teraz mozesz, ale roslina w tym stanie moze sobie nie dac rady daj ja na okno i duzo światła. co to wogóle za ziemia jest? To nie ziemia tylko kwaśny torf |
sob, 28 sty 2012 - 20:30
|
|
|
http://www.sklepelektryczny.eu/oswietlenie...ody,p1688995602
Myślicie że taka żarówka będzie dobra?? Z tego co udało mi się wyczytać taka będzie odpowiednia ale wole sięupewnić przed zakupem. |
nie, 29 sty 2012 - 13:49
|
|
|
Osobiście muchołówek nie doświetlam bo zimują a na parapecie południowym jest wystarczająca ilość światła więc nie mam doświadczenia w tym temacie.
Przejrzyj temat o oświetleniu na forum ale z tego co wiem to ważna jest ilość lumenów oprócz temperatury barwowej przynajmniej jeśli chodzi o led(o ile ten typ nadaje się do roślin). |
nie, 29 sty 2012 - 14:11
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,291Dołączył: nie, 22 sty 06 |
Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light".
W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
pon, 30 sty 2012 - 08:15
|
|
|
Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light". W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne. Wiem że najskuteczniejszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne ale jak już wcześniej wspominałam, mam możliwość umieszczenia muchołówka tylko na parapecie od zachodniej strony i jest tam za mało światła. Dlaczego jedna żarówka nie wystarczy??Dla jednej roślinki nie opłaca mi sie montwać panel z kilkudziesięciu żarówek. |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 14:19 |