Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Problemy z muchołówka
natalia36921
post czw, 26 sty 2012 - 19:51
Post #1

Forumowicz

Hej, jestem początkującym hodowcą i ostatnio mam małe problemy. Moja roślinka aktualnie wygląda tak:
Załączony obrazek

Miałam jeszcze dwie ale mi padły dlatego żeby następna mi nie padła chciałam się dowiedzieć ja teraz powinnam o nią dbać. Roślinka jest umieszczona na parapecie od zachodniej strony, uważam żeby nie miała za mokro tylko najwyżej lekko mokre podłoże (w momencie kiedy zaczełam mocniej podlawać to odrazu zmarniała i wtedy też te dwie padły). Do podlewania używam wody destylowanej. Temperatura otoczenia wynosi ok 20*C.
Email Poster PM
+Quote Post
Redgreen
post czw, 26 sty 2012 - 21:27
Post #2

Forumowicz

Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę.
Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji.
Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno.
Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj.
PM
+Quote Post
natalia36921
post czw, 26 sty 2012 - 22:18
Post #3

Forumowicz

Podłoże mam już wysuszone. Jak teraz podlewać żeby jej nie zaszkodziło?? Niestety w mieszkaniu mam wszytkie okna skierowane na zachód. A mogłabym teraz zacząć zimowanie czy jest już za późno??
I dziekuje za odpowiedź.

Ten post edytował natalia36921 czw, 26 sty 2012 - 22:18
Email Poster PM
+Quote Post
kubusszerokopasm...
post pią, 27 sty 2012 - 07:31
Post #4

Forumowicz

nalej jej wody zeby podłoze było wylko wilgotne . co do zimowania teraz mozesz, ale roslina w tym stanie moze sobie nie dac rady daj ja na okno i duzo światła.

co to wogóle za ziemia jest?
Email Poster PM
+Quote Post
Redgreen
post pią, 27 sty 2012 - 09:43
Post #5

Forumowicz

Na zimowanie już jest za późno.
Powinno zaczynać się koniec października-grudzień i teoretycznie trwać do wiosny a temperatura optymalna 0-10.
W praktyce "parapetowce" zimuję w temp do +17(u mnie dają radę)z powodu bardzo ciepłej tej pory roku.
W powyższych miesiącach dzień robi się coraz krótszy co stymuluje muchołapy do zasypiania w temp 10-13(gdy wstrzymają wegetację ciut wyższa im nie przeszkadza) przy nieogrzewanym pokoju i nieszczelnych oknach.
Teraz przyszły mrozy ale jak za chwilę znowu odwilż i słońce będzie coraz dłużej świecić to koniec lutego -marzec obudzą się.
Podlewaj na podstawkę przez podsiąkanie ale z umiarem tak żeby ziemia była po dotknięciu palcem lekko wilgotna.
Powierzchnia może być delikatnie sucha , wystarczy jak pod spodem będzie trochę mokro.
Ile wody i jak często to musisz wyczuć sama bo zależy to od wielkości doniczki , podstawki i szybkości odparowywania z ziemi.
Osobiście doprowadzam do przesuszania torfu przez stosunkowo rzadkie podlewanie( tak w lecie jak i w zimie)bo przelać można bardzo szybko a żeby roślina całkiem uschła to trzeba się postarać.
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i przy odpowiednim doświadczeniu bo fakt że muchołówka potrafi rosnąć w dość wysuszonym podłożu nie znaczy że nie można jej wykończyć zbyt skąpym nawadnianiem.

PM
+Quote Post
natalia36921
post sob, 28 sty 2012 - 20:19
Post #6

Forumowicz

CYTAT(Redgreen @ czw, 26 sty 2012 - 22:27) *
Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę.
Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji.
Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno.
Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj.

To nie pozostaje mi nic innego jak poszukać informacji o doświetlaniu :smile.gif

CYTAT(kubusszerokopasmowy @ pią, 27 sty 2012 - 08:31) *
nalej jej wody zeby podłoze było wylko wilgotne . co do zimowania teraz mozesz, ale roslina w tym stanie moze sobie nie dac rady daj ja na okno i duzo światła.

co to wogóle za ziemia jest?

To nie ziemia tylko kwaśny torf smile.gif
Email Poster PM
+Quote Post
natalia36921
post sob, 28 sty 2012 - 20:30
Post #7

Forumowicz

http://www.sklepelektryczny.eu/oswietlenie...ody,p1688995602
Myślicie że taka żarówka będzie dobra?? Z tego co udało mi się wyczytać taka będzie odpowiednia ale wole sięupewnić przed zakupem.
Email Poster PM
+Quote Post
Redgreen
post nie, 29 sty 2012 - 13:49
Post #8

Forumowicz

Osobiście muchołówek nie doświetlam bo zimują a na parapecie południowym jest wystarczająca ilość światła więc nie mam doświadczenia w tym temacie.
Przejrzyj temat o oświetleniu na forum ale z tego co wiem to ważna jest ilość lumenów oprócz temperatury barwowej przynajmniej jeśli chodzi o led(o ile ten typ nadaje się do roślin).

PM
+Quote Post
Marrom
post nie, 29 sty 2012 - 14:11
Post #9

Administrator

Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light".

W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne.

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

----------------------------------------------------

WWW.FLYTRAP.PL

----------------------------------------------------
POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
natalia36921
post pon, 30 sty 2012 - 08:15
Post #10

Forumowicz

CYTAT(Marrom @ nie, 29 sty 2012 - 15:11) *
Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light".

W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne.

Wiem że najskuteczniejszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne ale jak już wcześniej wspominałam, mam możliwość umieszczenia muchołówka tylko na parapecie od zachodniej strony i jest tam za mało światła.

Dlaczego jedna żarówka nie wystarczy??Dla jednej roślinki nie opłaca mi sie montwać panel z kilkudziesięciu żarówek.
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 14:19