![]() ![]() |
sob, 01 paź 2011 - 11:44
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 9Dołączył: czw, 26 maj 11 |
Cześć,
Moja kapturnia ma problemy z końcówkami liści-większość z nich jest przesuszona-nie wiem z czego to wynika. Stoi na oknie płn-wschodnim. Wody ma dużo... Jakiś czas temu prosiłem o identyfikację, ale nie byliście pewni ze względu na rozmiary rośliny, więc proszę o ponowną bo urosła. Załączam zdjęcia i proszę o pomoc. ![]()
Ten post edytował kamizelka sob, 01 paź 2011 - 11:48 |
sob, 01 paź 2011 - 11:56
|
|
|
ONLINE Forumowicz Postów: 490Dołączył: sob, 22 lis 08 |
Cześć.
Może po prostu czuje już jesień. Co to znaczy, że wody ma dużo? Stoi w niej cały czas? To forma bez antocyjanów? Jeśli nie to ma za mało słońca ewidentnie bo jej nazwa to "purpurowa", a Twoja jest zieloniutka jak pokrzywa. |
sob, 01 paź 2011 - 12:07
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu kapturnica Postów: 729Dołączył: pią, 03 sie 07 |
Skrajnie niedoświetlona kapturnica. Zabieraj ją z tego okna, tam odpowiedniej ilości słońca nie dostanie. Nie masz możliwości trzymania kapturnic na zewnątrz?
Jeśli dobrze widzę, na torfie pojawiła Ci się pleśń. Kup Topsin i spryskaj podłoże. |
sob, 01 paź 2011 - 12:46
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 9Dołączył: czw, 26 maj 11 |
Kupiłem ją w hurtowni kwiatowej-nie wiem czy to forma z antocyjanami. Podlewam ją raz dziennie, tak jak gdzieś wyczytałem- 3cm- wodą destylowaną na podstawkę. Jest meszek-czyli to venosa.
Masiol, mogę ją wystawić na płd-zach balkon (bardziej południowy)-to będzie dobre rozwiązanie? Co do pleśni-masz rację, zaczęła się pojawiać. Planowałem zmienić jej podłoże... Lepiej kupić ten preparat? Gdzie mogę go dostać? Co ciekawe, pomimo swojej kondycji, roślina cały czas wypuszcza nowe kaptury-szybko rośnie. |
sob, 01 paź 2011 - 14:44
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu kapturnica Postów: 729Dołączył: pią, 03 sie 07 |
Jeżeli podłoże jest dobrej jakości to nie musisz go zmieniać. Topsin możesz kupić w każdym ogrodniczym sklepie lub w sklepach typu Leroy Merlin, Obi itp.