Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> Solarball - tania destylka ? ;)
Marrom
post nie, 11 gru 2011 - 00:35
Post #1

Administrator

Kopiąc w internecie przypadkowo natrafiłem na taki oto projekt umożliwiający produkcję wody destylowanej:
http://styl-zycia.ekologia.pl/ekologiczny-...wita,16261.html

Film: http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s3158420.htm

Ciekawy pomysł. Może ktoś będzie miał pomysł aby zbudować takie coś domowym sposobem? Niby wszystko proste - wystarczą dwa garnki i przykrywka lub folia z obciążnikiem. W tym przypadku woda zbiera się w przeźroczystym zbiorniku co prawdopodobnie ma ograniczyć jej parowanie. Ciekaw jestem czy metoda garnkowa będzie wiele ustępowała temu wynalazkowi smile.gif

--------------------
Pozdrawiam, Roman.

----------------------------------------------------

WWW.FLYTRAP.PL

----------------------------------------------------
POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY!
Email Poster PM
+Quote Post
wormeater
post nie, 11 gru 2011 - 04:30
Post #2

Forumowicz

Swego czasu pomyślałem, że latem spróbuję część wody destylowanej pozyskiwać w procesie destylacji słonecznej. Wszystko zrobiłem najprostszym sposobem, ale okazało się, że jest to mało wydajny sposób i praktycznie nieopłacalny.
Osobiście nie za bardzo rozumiem ochów i achów wokół Solarballa, bo nie widzę w nim nic nowego poza tym, że jest mobilny.

--------------------
PM
+Quote Post
VanDreyer
post nie, 11 gru 2011 - 10:29
Post #3

Forumowicz

Taaa niby dobre ( mimo że stare), ale skoro to jest przeznaczone do picia ( ta woda) to nie sądzę by to był taki dobry pomysł smile.gif Czemu? Czy przypadkiem samo H2O ( czyli bez żadnych minerałów itd) nie prowadzi do wypłukania minerałów z organizmu, a potem śmierci? Do roślin by się nadawało, ale przypominam - to było projektowane z myślą o ludziach sad.gif
PS.: jaki z tego morał ? ( nowa broń na teściową???)

--------------------
Pozdrawiam,
Kamil Lis
Email Poster PM
+Quote Post
rapheel11
post nie, 11 gru 2011 - 11:04
Post #4

Forumowicz

Według mnie to sposób mało wydajny,trzeba by było dosyć długo czekać, aby ta cała woda wyparowała,a jak nie będzie słońca to ci nic nie wyparuje xD

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
wormeater
post nie, 11 gru 2011 - 12:45
Post #5

Forumowicz

Wyraźnie napisano, że do 3 litrów wody dziennie potrafi "wyprodukować" powyższy wynalazek. Dla poszczególnych stref oświetleniowych ziemi porcja ta będzie się różniła w zależności od ilości promieniowania/ciepła. Wydajność zależy od celu przeznaczenia. Nie sadze, że w krajach Afryki Solarball nie pokryłby dziennego zapotrzebowania człowieka na wodę pitna, ale zastanawiam się czy to nie stałoby się w krótkim czasie zaśmiecaniem Afryki. Jest wiele metod pozyskiwania wody na której moim zdaniem stoi przede wszystkim brak wiedzy, a Solarball przypomina mi odkrycie, że można landrynki zawijać w papierki i tak je sprzedawać.

--------------------
PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 15:07