![]() ![]() |
nie, 11 gru 2011 - 00:35
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,291Dołączył: nie, 22 sty 06 |
Kopiąc w internecie przypadkowo natrafiłem na taki oto projekt umożliwiający produkcję wody destylowanej:
http://styl-zycia.ekologia.pl/ekologiczny-...wita,16261.html Film: http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s3158420.htm Ciekawy pomysł. Może ktoś będzie miał pomysł aby zbudować takie coś domowym sposobem? Niby wszystko proste - wystarczą dwa garnki i przykrywka lub folia z obciążnikiem. W tym przypadku woda zbiera się w przeźroczystym zbiorniku co prawdopodobnie ma ograniczyć jej parowanie. Ciekaw jestem czy metoda garnkowa będzie wiele ustępowała temu wynalazkowi -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
nie, 11 gru 2011 - 04:30
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 46Dołączył: śro, 03 lut 10 |
Swego czasu pomyślałem, że latem spróbuję część wody destylowanej pozyskiwać w procesie destylacji słonecznej. Wszystko zrobiłem najprostszym sposobem, ale okazało się, że jest to mało wydajny sposób i praktycznie nieopłacalny.
Osobiście nie za bardzo rozumiem ochów i achów wokół Solarballa, bo nie widzę w nim nic nowego poza tym, że jest mobilny. -------------------- |
nie, 11 gru 2011 - 10:29
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 94Dołączył: nie, 04 wrz 11 |
Taaa niby dobre ( mimo że stare), ale skoro to jest przeznaczone do picia ( ta woda) to nie sądzę by to był taki dobry pomysł
PS.: jaki z tego morał ? ( nowa broń na teściową???) -------------------- Pozdrawiam,
Kamil Lis |
nie, 11 gru 2011 - 11:04
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 37Dołączył: nie, 11 wrz 11 |
Według mnie to sposób mało wydajny,trzeba by było dosyć długo czekać, aby ta cała woda wyparowała,a jak nie będzie słońca to ci nic nie wyparuje xD
-------------------- |
nie, 11 gru 2011 - 12:45
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 46Dołączył: śro, 03 lut 10 |
Wyraźnie napisano, że do 3 litrów wody dziennie potrafi "wyprodukować" powyższy wynalazek. Dla poszczególnych stref oświetleniowych ziemi porcja ta będzie się różniła w zależności od ilości promieniowania/ciepła. Wydajność zależy od celu przeznaczenia. Nie sadze, że w krajach Afryki Solarball nie pokryłby dziennego zapotrzebowania człowieka na wodę pitna, ale zastanawiam się czy to nie stałoby się w krótkim czasie zaśmiecaniem Afryki. Jest wiele metod pozyskiwania wody na której moim zdaniem stoi przede wszystkim brak wiedzy, a Solarball przypomina mi odkrycie, że można landrynki zawijać w papierki i tak je sprzedawać.
-------------------- |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 15:07 |