Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Odpowiedz w temacieStart new topic
> Sphagnum
Bondzio
post czw, 22 gru 2011 - 21:23
Post #1

Forumowicz

Witam!
Właśnie biorę się za zakładanie pierwszego w moim życiu korytka z mchem sphagnum i pojawia się kilka pytań - Czy teraz póki nie mam jeszcze położonego mchu na torf powinienem go zalać tak, aby poziom wody był równy z poziomem torfu? Jaki poziom wody później utrzymywać (dodam, że korytko nie będzie stało w podstawce tylko będę podlewał od góry.
PS. W korytku zakupiłem dziś karpia i akurat tak się złożyło, że dziś doszedł do mnie mech i stwierdziłem, że idealnie się nadaje biggrinll.gif
Załączony obrazek

Pozdrawiam.

Ten post edytował Bondzio czw, 22 gru 2011 - 21:25
PM
+Quote Post
Grzesiu881
post czw, 22 gru 2011 - 21:36
Post #2

Fundator

Witam.
Daj trochę więcej torfu. Mój mech stoi cały czas pod poziomem wody. Czasami daję mu przesychać. Torf zalej ok 1-2 cm nad jego poziomem i taki poziom utrzymuj. Podlewaj normalnie od góry, ale powoli żeby nie zmącić wszystkiego.

--------------------
"Silniejszy zjada smaczniejszego"

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Bondzio
post czw, 22 gru 2011 - 23:35
Post #3

Forumowicz

Posadziłem już mech do mojego korytka zanim przeczytałem twój post (nieukrywam, że nie miałem zbytnio czasu i robiłe wszystko na szybkiego), więc toru jest ok 2-3cm. Ogólnie to wszystko wygląda tak :
Załączony obrazek
Załączony obrazek

W swojej odpowiedzi napisałeś, że mech trzymasz pod poziomem wody. Czyli mech mam zalać i cały czas trzymac go pod wodą? Bo z twojej odpowiedzi tak wynika, a nigdy nie słyszałem, żeby ktoś tak hodował biggrinll.gif
PM
+Quote Post
Grzesiu881
post czw, 22 gru 2011 - 23:51
Post #4

Fundator

Do mojego mchu nalewam wody powyżej jego poziomu ok 1 cm. Sphangnum dobrze czuje się okresowo zalany. Nalej wody i uzupełnij jak wyparuje. Musisz to robić na czuja.
Ps. Przepraszam za błędy i chaos ale pisze z telefonu.

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Bondzio
post pią, 23 gru 2011 - 00:03
Post #5

Forumowicz

No wiem, że muszę robić to na czuja, ale póki co to ktoś musi mi pomóc smile.gif Czyli zalac teraz mech tak by poziom wody był troszkę wyższy od poziomu mchu?
PM
+Quote Post
Grzesiu881
post pią, 23 gru 2011 - 09:06
Post #6

Fundator

Tak

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Bondzio
post pią, 23 gru 2011 - 15:12
Post #7

Forumowicz

Ok a więc zrobiłem tak jak kazałeś - mech jest zalany wodą. Kiedy teraz mam dolać wody i w jakiej ilości (tzn. do jakiego poziomu)
PM
+Quote Post
Grzesiu881
post sob, 24 gru 2011 - 23:54
Post #8

Fundator

Dolej jak przeschnie do poziomu torfu.

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
sadam8806
post nie, 25 gru 2011 - 03:25
Post #9

Forumowicz

treoche rady powyżej dziwia... nie ma co przelewac mchu, pamietaj ze teraz masz srednie mozliwsoci wietrzenia i szybko zgnije. Mech jak to mech potrafi sam dobrze magazynowac wilgosc wiec niema co go zalewac w nadmiarze, spryskanie raz na pewien czas zeby nie wysechl powinno wystarczyc. Jak chcesz otrzymac smierdzaca pake w ktotkim czasie zalecam zalewanie jak kolega radzil na 1-2cm mchu winkp.gif

--------------------
"Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
Email Poster PM
+Quote Post
Grzesiu881
post nie, 25 gru 2011 - 10:43
Post #10

Fundator

Mój mech tak stoi od 3 miesięcy i ma się wyśmienicie. Wszystkie rady udzieliłem na podstawie własnego doświadczenia
Pozdrawiam biggrinll.gif

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Bondzio
post nie, 25 gru 2011 - 13:38
Post #11

Forumowicz

Czyli rozumiem, że kolega sadam radzi, by wody było równo z poziomem torfu, a mech tylko opryskiwac tak by nie pozwolić mu przeschnąć tak?
PM
+Quote Post
sadam8806
post nie, 25 gru 2011 - 14:19
Post #12

Forumowicz

dokladnie, teraz masz krotki dzien, srednio pewnie z wietrzeniem. Jak bedzie stal w wodzie szybko zgnije

--------------------
"Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
Email Poster PM
+Quote Post
Grzesiu881
post nie, 25 gru 2011 - 16:18
Post #13

Fundator

Mój edit jakoś nie doszedł do skutku. (pisałem z telefonu).
Mój mech stoi na dworze i stoi cały czas zalany. Jeżeli będziesz go trzymał w domu to lej wodę do wysokości torfu i spryskuj mech. Myślę, że jak będziesz trzymać mech pod wodą to nic się nie stanie.

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
Bondzio
post wto, 27 gru 2011 - 12:40
Post #14

Forumowicz

Ok, a więc jest tak radziliście - mech nie stoi w wodzie a jedynie torf, na którym jest położony. Mech spryskuje raz dziennie, jednak mam 2 pytania:
1. - Wyczytałem, że mech lubi być okresowo zalany - czy o tej porze roku także oraz jak często?
2. - Po jakim czasie będzie widać, że mech się przyjął - tzn. zacznie wypuszczać nowe "gałązki"?
PM
+Quote Post
Grzesiu881
post wto, 27 gru 2011 - 21:29
Post #15

Fundator

1. teraz mech nie musi być zalany, latem jak smaży to może być zalany całe lato, jak mech będzie ci brązowieć to zalej na jakiś czas
2. zależy od warunków, wilgotność, ilość światła.

--------------------

Pozdrawiam
PM
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 22 maj 2012 - 15:07