![]() ![]() |
pią, 28 maj 2010 - 19:52
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 24Dołączył: pią, 21 maj 10 |
Jak mam przeprowadzić stratyfikację kapturnicy? bo mam nasiona i nie wiem jak to zrobić a nasiona były zebrane prawie 1,5 miesiąca temu.
-------------------- Nad cichą rzeką zapomnienia...
|
sob, 29 maj 2010 - 02:14
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,093Dołączył: nie, 22 sty 06 |
Polecam odrobinę wilgotnego torfu wymieszanego z nasionami i woreczek strunowy. Po 2 miesiącach stratyfikacji (oczywiście w lodówce) taką mieszankę wysypujemy luźno na docelowe podłoże.
http://www.carnivorousplants.org/seedbank/.../Sarracenia.htm w środkowej części artykułu widać taki woreczek. Swoją drogą dziwny ten zbiór nasion w marcu/kwietniu. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
sob, 29 maj 2010 - 14:32
|
|
|
Przeczytałam kilka postów i tam pisało żeby na podłoże wysypać te nasiona i włożyc je do lodówki na 2 mies. Pisało też, że maja cały czas mieć w podstawce wody. Zrobiłam tak, czy tak też może wygladać stratyfikacja? P.s. nasiona to S. purpurea i S. flava.
Ten post edytował IamReckless sob, 29 maj 2010 - 16:08 -------------------- Nad cichą rzeką zapomnienia...
|
sob, 29 maj 2010 - 18:28
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,093Dołączył: nie, 22 sty 06 |
Jak najbardziej. Jednak zajmuje taka doniczka trochę miejsca w lodówce.
-------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
nie, 30 maj 2010 - 11:52
|
|
|
nic nie szkodzi. Mam nadzieję, że wykielkują. Dzięki za pomoc
-------------------- Nad cichą rzeką zapomnienia...
|
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:41 |