![]() ![]() |
ptk, 29 sty 2010 - 13:15
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 1,359Dołączył: ndz, 22 sty 06 Skąd: Żagań |
Zapraszam wszystkich użytkowników forum do korzystania z nowoutworzonej galerii zdjęć roślin owadożernych. Galeria została utworzona dla Was abyście mogli dokumentować swoje sukcesy hodowlane i rozwiązania techniczne związane z uprawą roślin owadożernych.
Logując się na forum jesteście zalogowani również w galerii. Możecie tworzyć i edytować swoje albumy (foldery), ładować fotografie, edytować swoje zasoby, dodawać komentarze i oceniać fotografie innych użytkowników. A oto kilka zasad panujących w galerii. Do galerii ładowane są wyłącznie formaty gif i jpg. Ze względów "ekonomicznych" ładowane są fotografie o maksymalnej wielkości 2MB oraz maksymalnych rozmiarach (wysokość/szerokość) 1200px. Fotografie większe będą skalowane do niższej rozdzielczości. Dodatkowo występuje skalowanie "w locie" dla każdego użytkownika osobno - w zależności od rozdzielczości ekranu. W galerii możemy umieszczać fotografie roślin owadożernych, ich nasion itp. oraz rozwiązania techniczne związane z hodowla tychże roślin. Prace nie mieszczące się w tych kategoriach będą usuwane, a właściciel konta, w zależności od przypadku, otrzyma upomnienie lub oficjalne ostrzeżenie. Pamiętamy o prawach autorskich i umieszczajmy w galerii wyłącznie własne prace. Przywłaszczone zdjęcia będą usuwane, a właściciel konta, w zależności od przypadku, otrzyma upomnienie lub oficjalne ostrzeżenie. Galeria jest integralną częścią forum dlatego też obowiązują tam zapisy regulaminu głównego forum. Galerię znajdziecie pod adresem: http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/ Galeria będzie w miarę możliwości i potrzeb aktualizowana, modyfikowana i poprawiana. Jeśli macie jakieś propozycje, uwagi lub zauważyliście błędy w galerii proszę o pozostawienie takiej informacji/komentarza poniżej. Ponieważ nie jestem autorem skryptu galerii nie wszystkie prośby, jeśli nawet są ciekawe i słuszne, będę mógł spełnić. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK, PŁYWACZY I TŁUSTOSZY ! |
ptk, 29 sty 2010 - 13:48
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 129Dołączył: pon, 19 mar 07 |
Którędy wejść, żeby zobaczyć kompletną listę albumów danego użytkownika? Tzn. jak wejść z głównej np. na tą stronę: http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/index.php?cat=10055
W tej chwili to klikam na miniaturkę albumu w "Ostatnio dodanych albumach" i dopiero stamtąd na poziom wyżej. Można jakość normalnie wejść czy ja nie widzę? -------------------- |
ptk, 29 sty 2010 - 14:17
|
|
|
Tutaj się rzeczywiście zgapiłem. W trybie zmostowanym z forum zmienia się działanie niektórych przycisków i rzeczywiście nie można wyświetlić listy albumów z prawdziwego zdarzenia. Pomyślę co z tym fantem zrobić co by taką listę wyświetlić. Na razie dodałem w profilu na forum drugie pole po "Moja lista roślin" jest to "Moja galeria". Osoby które założyły sobie galerie są proszone o skopiowanie linku swojej galerii. Ma ona postać: "http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/index.php?cat=jakaś cyfra przypisana do użytkownika" i wklejeniu jej do odpowiedniego pola w profilu.
Dodatkowo można dodawać zaproszenia do swoich galerii w postaci nowego tematu w tym dziale - podobnie jak listy roślin. Tytuły proszę zaczynać od nicka bo łatwiej będzie odszukać jakąś osobę po sortowaniu alfabetycznym listy tematów. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK, PŁYWACZY I TŁUSTOSZY ! |
sob, 30 sty 2010 - 01:09
|
|
|
W kwestii wyszukiwania galerii danego użytkownika. Okazuje się, że wyszukiwarka galerii ma opcję szukania zdjęć wg. nazwy użytkownika. Jest to już jakieś rozwiązanie i ułatwienie życia. Nadal jest to połowiczne rozwiązanie jednak na ta chwilę musi wystarczyć.
W kwestii wyszukiwania. Dodałem dodatek - "Spis fotografii" - link w górnym menu. Po kliknięciu otrzymamy tabelę z albumami wraz ze spisem zdjęć i ich szybkim podglądem: http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/i...summary/summary . Niestety po otwarciu zdjęcia zgłasza się klasyczna przeglądarka coppermine. Myślę jednak, że nie jest źle. W jakimś późniejszym terminie może uda mi się naprawić ten podgląd fotografii. Na razie nie przewiduję większych rewolucji w galerii. Po woli będę wprowadzał brakujące tłumaczenia, a z czasem postaram się o ten spis użytkowników i ich galerii. Jeśli macie jakieś pomysły i może gotowe rozwiązania piszcie tu śmiało. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
sob, 30 sty 2010 - 20:49
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 1,159Dołączył: pon, 06 lut 06 Skąd: Starogard Gdański |
A czy można było by zrobić tak aby pokazywało postęp w ładowaniu plików ?? Dokładnie rzecz biorąc to konkretnego pliku.
-------------------- Moja lista roślin + zdjęcia Aktualizacja 25.04.09
|
sob, 30 sty 2010 - 22:38
|
|
|
Niestety to jeden z mankamentów nie do przeskoczenia w tej wersji (na razie). Być może w nowej wersji skryptu będzie lub coś wymyślę.
Puki co nie ma. Zdaje sobie sprawę, że przy większych plikach jest problem z ocena ładuje czy nie ładuje :[ -------------------- Pozdrawiam, Roman.
ndz, 31 sty 2010 - 01:33
|
|
|
Mała niespodzianka mająca jednak swoje kolce.
Załadowałem dodatek do uploadu "Jupload". Zakładka w górnym rzędzie. Dodatek to manager uploadu z podglądem fotek i możliwością ich edycji. Od razu możemy utworzyć nowy odpowiedni album, działa metoda przeciągnij i upuść (ang. drag and drop), jest prawdziwy pasek uploadu (MaklerW A kolce? To aplikacja Javy wymagająca jej instalacji (w IE i Opera sama się załaduje i zainstaluje jak pozwolicie (klikniecie OK) ). Osobiście nie lubię Javy ale w takiej formie, szczególnie użytkownikom IE i Opera polecam. Schody zaczynają się w przypadku firefoxa. Aplikacje trzeba instalować ręcznie. Dodatkowo (przynajmniej u mnie) działające już okno JUpload ma problemy z odświeżaniem - znikają napisy. Aby odświeżyć okienko i przywrócić napisy trzeba poruszać paskiem przewijania strony. -------------------------- W przypadku FF trzeba zainstalować aplikację Java VM ręcznie: LINK Z PROGRAMEM Ja instalowałem wersje online czyli tą: LINK -------------------- Pozdrawiam, Roman.
wto, 02 lut 2010 - 00:14
|
|
|
Od chwili obecnej listę albumów i zdjęć użytkownika otrzymamy po przez kliknięcie nazwy użytkownika pod miniaturką w galerii. Poprzednio fundowany był teleport do profilu danego użytkownika.
Zakładka "Lista albumów" jeszcze nie działa jak należy. Tutaj czeka mnie więcej pracy więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
sob, 20 lut 2010 - 02:47
|
|
|
Dzięki olbrzymiej pracy Naven mamy skórkę stylizowana na skórce forum. Bardzo się cieszę, że znalazła się osoba która podjęła się wyzwania i ukończyła projekt.
Naven. Dziękuję Ps. Skórka "rosliny-owadozerne" jest skórka domyślna. Jeśli jej nie widzicie należy zmienić ja w okienku zmiany skórki. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
sob, 20 lut 2010 - 10:31
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 129Dołączył: pon, 19 mar 07 |
Nie dałoby rady zwęzić banera, żeby skórka mieściła się w szerokości 1024 px?
A ogólnie dobra robota -------------------- |
sob, 20 lut 2010 - 19:51
|
|
|
A w sumie słuszna uwaga. Wieczorkiem dostosuje logówkę do 1024px.
Edit: zrobione. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
![]() ![]() |
| | Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 10 marca 2010 - 03:23 |