![]() ![]() |
pią, 16 paź 2009 - 19:49
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 405Dołączył: pią, 23 maj 08 |
Witam. Dla początkujących którzy nie wiedza które rosiczki zimować i jak zimować.
Zimuje się rosiczki zimnolubne: D. rotundifolia D. intermedia D. anglica D. filiformis D. linearis D. binata dwudzielna D. arcturi D. stenopetala oraz wszystkie ich hybrydy (mieszance). Nie zimujemy: D. filiformis Red D. anglica z Hawai Z gatunków powyżej można nie przezimować roślin do max 1,5cm średnicy. (nie powinno się nic stać takim roślinom). W łagodnych warunkach można przezimować rosiczki z grupy binata. Nie zimuje się rosiczek tropikalnych i subtropikalnych. Gdzie i jak zimować. Rośliny zimujemy w pomieszczeniu, w którym będą miały dostęp do dużej ilości światła, a w którym temperatura utrzymuje się miedzy 1-10*C. Rośliny wtedy podlewa się rzadziej, tak aby miały tylko wilgotne podłoże (1-2 razy na tydzień). Rośliny powinno się zimować minimum 4 tygodnie. Można więcej (nic się nie stanie, a nawet jest to bardzo wskazane, ponieważ rośliny wychodzą bez szwanku zazwyczaj), a można mniej (tego nie polecam, ponieważ rośliny mogą się mieć potem kiepsko oraz występują różne skutki uboczne). Można zimować również na parapecie. Nawet przy nowych oknach temperatura jest tam niższa. Jeśli przy oknie panuje niższa temperatura, to wtedy wystarczy nie odkręcać za mocno kaloryfera i rośliny będą mogły zimować na parapecie w domu. Może się zdarzyć ze okna są nie uszczelnione, wiec nie będzie w pomieszczeniu zbyt wysokiej temperatury.. (szczególnie jak ktoś ma jeszcze stare okna). Polecam również zimowanie na balkonie, czyli w sumie na dworze. Rośliny radzą sobie w temperaturze do -10*C. Jedna z moich rosiczek miała styczność z takim zimowaniem i to jeszcze pod sporym śniegiem. Teraz dostała słońca i zaczyna wracać do zdrowia. W niektórych regionach kraju lub gdziekolwiek w Polsce lub za granicą zima może być łagodna i akurat idealna na takie zimowanie. Niestety, jak zima będzie bardzo sroga uważał bym z zimowaniem na zewnątrz, albo jakoś spróbować odizolować. Był jeden taki przypadek, gdzie użytkownik wystawił na balkon akwarium do góry nogami na styropianie, jednak ja tak nie robiłem i nie wiem jak to jest. Jeśli ktoś nie ma możliwości przezimowania w jakikolwiek sposób niech zostawi rośliny tam gdzie były cały czas, może się nic nie stanie. Ja miałem taki przypadek, ponieważ muchołówka rosła w kompozycji, a nie chciałem jej wyjmować. I w sumie nawet wyszła z tego lepiej niż niektóre z zimowania. -------------------- |
pią, 16 paź 2009 - 20:12
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 506Dołączył: pon, 25 wrz 06 |
binate mozna spokojnie zimowac outdoor w naszych warunkach. najpewniej jest pod jakims okryciem. liscie moga podupasc na zdrowiu ale roslina odbija na wiosne.
nie zimuje sie wszystkich rosiczek pochodzacych z cieplych regionow.. np intermedia ktora tez ma odpowiedniki z cieplego klimatu. nie tylko wpisane powyzej -------------------- |
pią, 16 paź 2009 - 20:42
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 3,093Dołączył: nie, 22 sty 06 |
nie zimuje sie wszystkich rosiczek pochodzacych z cieplych regionow.. np intermedia ktora tez ma odpowiedniki z cieplego klimatu. nie tylko wpisane powyzej Zgadza się. Post zatwierdzałem ja, jednak listę miałem sprawdzić i uzupełnić sam i po ewentualnych waszych uwagach. Z rosiczkami jest niestety trochę zamieszania. Nie widziałem nigdzie sensownego pracowania co i jak powinno się zimować. Swoją drogą mówimy tutaj o zimowaniu przy niskiej temperaturze. -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 03:05 |