Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Odpowiedz w temacieStart new topic
> Zwierzęta w terrarium
adamik55
post nie, 23 paź 2011 - 16:33
Post #1

Forumowicz

Ostatnio dość często na shoucie zostaje poruszony temat zwierząt w terrarium. Myślę, że można by stworzyć taki temat z propozycjami/doświadczeniami itd. Czy ktoś już ma jakieś doświadczenie roślinki owadożerne z zwierzętami?
Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, ale jednak to zwierzęta w terrarium.
Email Poster PM
+Quote Post
VanDreyer
post nie, 23 paź 2011 - 16:58
Post #2

Forumowicz

Kiedys słyszałem jak ktoś postanowił do terra z ptasznikiem nadrzewnym włożyć dzbanka i rosiczki. Wszystko ładnie wyglądało, ale po 2 tygodniach pajaka wcięło:P Dzbanek sie najadł do syta xD Także odradzam takiej kombinacji..... Z helkami, albo dzbankami mozna trzymać takie pająki co to w ich pułapkach siedzą i wyjadają owady, ale nigdzie u siebie na pomorzu nie widziałem tongue.gif

--------------------
Pozdrawiam,
Kamil Lis
Email Poster PM
+Quote Post
Gekon
post nie, 23 paź 2011 - 18:26
Post #3

Fundator

Ale np. można trzymać rosiczki/tłustosze jakieś z powiedzmy kameleonem albo gekonem.

--------------------
PM
+Quote Post
ArturP
post nie, 23 paź 2011 - 18:31
Post #4

Forumowicz

Rosiczek chyba nie za bardzo. Nie wiem jak ich delikatna skóra na to zareaguje.

Ja jak już pisałem na SB się przymierzam powolutku do krabików, po rezygnacji z drzewołazów.

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
trol
post nie, 23 paź 2011 - 19:31
Post #5

Forumowicz

Witam

ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał.
nie polecam krabów
miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl.

pozdrawiam
Email Poster PM
+Quote Post
VanDreyer
post nie, 23 paź 2011 - 19:56
Post #6

Forumowicz

Artur miał chyba na myśli wampirka tongue.gif on jest mały, potrzebuje wysoką wilgotność , więc idealnie nadaje się do terra z owadożerami biggrinll.gif

--------------------
Pozdrawiam,
Kamil Lis
Email Poster PM
+Quote Post
ArturP
post nie, 23 paź 2011 - 20:26
Post #7

Forumowicz

I podobno roślin nie niszczy. smile.gif

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
VanDreyer
post nie, 23 paź 2011 - 20:37
Post #8

Forumowicz

I dlatego napisałem, że idealnie pasuje do terra z owadożerami, ale jak wiadomo mozna mieć pecha i trafić na buntownika tongue.gif Ale znajomy miał 5 ( niestety sprzedać musiał bo sie przeprowadzał) i wszystko ładnie - w terra dwie helki i kilka tłustoszy + dzbanek hookeriana jak dobrze pamiętam tongue.gif No i wampirki oczywiście ładne biggrinll.gif

--------------------
Pozdrawiam,
Kamil Lis
Email Poster PM
+Quote Post
Grzesiu881
post nie, 23 paź 2011 - 21:20
Post #9

Fundator

Polecam ziemiórki i wełnowce. Hoduję je z powodzeniem, tylko czasami mogą 'uszkodzić' rośliny.

--------------------
"Silniejszy zjada smaczniejszego"

Pozdrawiam
PM
+Quote Post
adamik55
post nie, 23 paź 2011 - 22:02
Post #10

Forumowicz

Ziemórki w terra na razie też mam winkp.gif taki mini ekosystem winkp.gif ale mówmy o większych zwierzętach, które nie uszkodzą roślin, lub które uszkodzić mogą niektore np rosice smile.gif
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post pon, 24 paź 2011 - 10:46
Post #11

Zasłużony

CYTAT(trol @ nie, 23 paź 2011 - 19:31) *
Witam

ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał.
nie polecam krabów
miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl.

pozdrawiam

Axolotl się nie za bardzo nadaje bo zyje całkowicie w środowisku wodnym. Do tego wymaga niższych temperatur. Jak bym miał wybierać to wybrałbym żąby smile.gif. Kraby właśnie często niszczą rośliny, gekony w większości lubią suche pomieszczenia, kameleony nie wiem ale z tego co widziałem to również nie żyją w bardzo wilgotnym środowisku.

Ja dałbym żabe rogatą albo "age" biggrinll.gif Drzewołazy też uważam że by się nadały.

--------------------
PM
+Quote Post
trol
post pon, 24 paź 2011 - 11:38
Post #12

Forumowicz

albo jakieś traszki,salamandry lub miałem kiedyś takie ryby motylowiec,pstrążenica,szczupieńczyk ciekawe ryby ponieważ trzymają się tuż powierzchni a żaby mogłyby być razem z nimi smile.gif
kameleon to moim zdaniem taki nadaje się Rhampholeon brevicaudatus dorasta do 10cm ale żyje tylko 3-4lata a k.jamejski moim zdaniem jest za duży i może poniszczyć rośliny jak większość większych jaszczurek bo mam jedną i
teraz jest tak duża,że ma sztuczne rośliny to tylko z nich liście lecą tongue.gif a co dopiero z prawdziwymi.
Email Poster PM
+Quote Post
adamoon
post pon, 24 paź 2011 - 16:31
Post #13

Forumowicz

wampirki nie niszczą roślin, mam tęczaka, jak wsadziłem stokrotkę zjadł wszystko, wyrwał resztę z korzeniami i wykopał ziemię z doniczki, a wampirki spokojne smile.gif
PM
+Quote Post
unlimited1991
post pon, 24 paź 2011 - 18:00
Post #14

Forumowicz

Maklerw aksolotl nie żyje tylko w wodzie. Ma dwie formy, wodną i lądową, sam się zmienia, zależnie od warunków.
I problem, przynajmniej o meksykańskim, ciepła woda >22*C i masz sushi biggrinll.gif
Email Poster PM
+Quote Post
JATAMAN
post pon, 19 gru 2011 - 17:56
Post #15

Fundator

myślę że nie ma potrzeby tworzenia nowego działu o zwierzakach. są inne fora gdzie jest mnóstwo takich tematów. choćby terrarium.com.pl na którym każdy napisze że trzymanie zwierzaków z roślinami owadożernymi to przejaw głupoty. a ja w oparciu o własne doświadczenie powiem że nie mają racji.
osobiście trzymam od przeszło 2lat anolisa zielonego, kumaki dalekowschodnie, i kassine z dzbanecznikami. jak na razie to tylko świerszcze wpadają do pułapek a spokojnie anolis i żabki mogłyby zostać strawione przez nie jedną pułapkę.
POLECAM DO TERRARIÓW WŁAŚNIE TE 2 GATUNKI: ANOLIS CAROLINENSIS, BOMBINA ORIENTALIS.

--------------------
IIIIIIIIIIIIIIII
II
WWW.LOWICKIE.EU II

Pozdrawiam
------------
Michał.
Email Poster PM
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 06:43