![]() ![]() |
nie, 23 paź 2011 - 16:33
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 178Dołączył: czw, 06 sty 11 |
Ostatnio dość często na shoucie zostaje poruszony temat zwierząt w terrarium. Myślę, że można by stworzyć taki temat z propozycjami/doświadczeniami itd. Czy ktoś już ma jakieś doświadczenie roślinki owadożerne z zwierzętami?
Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, ale jednak to zwierzęta w terrarium. |
nie, 23 paź 2011 - 16:58
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 95Dołączył: nie, 04 wrz 11 |
Kiedys słyszałem jak ktoś postanowił do terra z ptasznikiem nadrzewnym włożyć dzbanka i rosiczki. Wszystko ładnie wyglądało, ale po 2 tygodniach pajaka wcięło:P Dzbanek sie najadł do syta xD Także odradzam takiej kombinacji..... Z helkami, albo dzbankami mozna trzymać takie pająki co to w ich pułapkach siedzą i wyjadają owady, ale nigdzie u siebie na pomorzu nie widziałem
-------------------- Pozdrawiam,
Kamil Lis |
nie, 23 paź 2011 - 18:26
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 374Dołączył: wto, 17 maj 11 |
Ale np. można trzymać rosiczki/tłustosze jakieś z powiedzmy kameleonem albo gekonem.
-------------------- |
nie, 23 paź 2011 - 18:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 654Dołączył: czw, 21 cze 07 |
Rosiczek chyba nie za bardzo. Nie wiem jak ich delikatna skóra na to zareaguje.
Ja jak już pisałem na SB się przymierzam powolutku do krabików, po rezygnacji z drzewołazów. -------------------- |
nie, 23 paź 2011 - 19:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 48Dołączył: wto, 29 lip 08 |
Witam
ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał. nie polecam krabów miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl. pozdrawiam |
nie, 23 paź 2011 - 19:56
|
|
|
Artur miał chyba na myśli wampirka
Kamil Lis |
nie, 23 paź 2011 - 20:26
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 654Dołączył: czw, 21 cze 07 |
I podobno roślin nie niszczy.
-------------------- |
nie, 23 paź 2011 - 20:37
|
|
|
I dlatego napisałem, że idealnie pasuje do terra z owadożerami, ale jak wiadomo mozna mieć pecha i trafić na buntownika
Kamil Lis |
nie, 23 paź 2011 - 21:20
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 260Dołączył: pią, 01 kwi 11 |
Polecam ziemiórki i wełnowce. Hoduję je z powodzeniem, tylko czasami mogą 'uszkodzić' rośliny.
-------------------- "Silniejszy zjada smaczniejszego"
Pozdrawiam |
nie, 23 paź 2011 - 22:02
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 178Dołączył: czw, 06 sty 11 |
Ziemórki w terra na razie też mam
|
pon, 24 paź 2011 - 10:46
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 1,964Dołączył: pon, 06 lut 06 |
Witam ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał. nie polecam krabów miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl. pozdrawiam Axolotl się nie za bardzo nadaje bo zyje całkowicie w środowisku wodnym. Do tego wymaga niższych temperatur. Jak bym miał wybierać to wybrałbym żąby Ja dałbym żabe rogatą albo "age" -------------------- |
pon, 24 paź 2011 - 11:38
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 48Dołączył: wto, 29 lip 08 |
albo jakieś traszki,salamandry lub miałem kiedyś takie ryby motylowiec,pstrążenica,szczupieńczyk ciekawe ryby ponieważ trzymają się tuż powierzchni a żaby mogłyby być razem z nimi
kameleon to moim zdaniem taki nadaje się Rhampholeon brevicaudatus dorasta do 10cm ale żyje tylko 3-4lata a k.jamejski moim zdaniem jest za duży i może poniszczyć rośliny jak większość większych jaszczurek bo mam jedną i teraz jest tak duża,że ma sztuczne rośliny to tylko z nich liście lecą |
pon, 24 paź 2011 - 16:31
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 112Dołączył: wto, 26 kwi 11 |
wampirki nie niszczą roślin, mam tęczaka, jak wsadziłem stokrotkę zjadł wszystko, wyrwał resztę z korzeniami i wykopał ziemię z doniczki, a wampirki spokojne
|
pon, 24 paź 2011 - 18:00
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 121Dołączył: nie, 31 paź 10 |
Maklerw aksolotl nie żyje tylko w wodzie. Ma dwie formy, wodną i lądową, sam się zmienia, zależnie od warunków.
I problem, przynajmniej o meksykańskim, ciepła woda >22*C i masz sushi |
pon, 19 gru 2011 - 17:56
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 153Dołączył: pon, 12 kwi 10 |
myślę że nie ma potrzeby tworzenia nowego działu o zwierzakach. są inne fora gdzie jest mnóstwo takich tematów. choćby terrarium.com.pl na którym każdy napisze że trzymanie zwierzaków z roślinami owadożernymi to przejaw głupoty. a ja w oparciu o własne doświadczenie powiem że nie mają racji.
osobiście trzymam od przeszło 2lat anolisa zielonego, kumaki dalekowschodnie, i kassine z dzbanecznikami. jak na razie to tylko świerszcze wpadają do pułapek a spokojnie anolis i żabki mogłyby zostać strawione przez nie jedną pułapkę. POLECAM DO TERRARIÓW WŁAŚNIE TE 2 GATUNKI: ANOLIS CAROLINENSIS, BOMBINA ORIENTALIS. -------------------- IIIIIIIIIIIIIIII
IIWWW.LOWICKIE.EU II Pozdrawiam ------------ Michał. |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 06:43 |