![]() ![]() |
pon, 10 sty 2011 - 20:55
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 57Dołączył: sob, 04 lis 06 |
Pomocy... kupiłam wczoraj w Castoramie Pinguiculę Tinę (opisaną jako dionaea muscipula, ale to drobny szczegół). Zlitowałam się nad tą biedą, bo poza lekko podziurawionymi (starszymi) liśćmi wyglądała całkiem znośnie. Roślina stoi sobie od wczoraj u mnie, pije wodę destylowaną, ale dziś zauważyłam małe żyjątka w podłożu. Są czarne, błyszczące, szybko biegają i mają 1-2 mm długości. Jak przycisnąć lekko podłoże, wyłazi ich całe mnóstwo. Co to jest? Co mam z tym zrobić? Czy powinnam przesadzić teraz tą roślinkę? Jak pozbyć się tego robactwa? Poniżej wrzucam foty rośliny. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Ten post edytował may pon, 10 sty 2011 - 23:22 |
pon, 10 sty 2011 - 21:36
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 46Dołączył: śro, 03 lut 10 |
Ja bym od razu przesadzał
-------------------- |
pon, 10 sty 2011 - 23:54
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 76Dołączył: wto, 14 wrz 10 |
czasami przesadzanie nic nie da tak jak np z ziemiorkami bo ich jajka sa w korzeniach rosliny i poprzesadzeniu znowu wyjda. ja bym to zwalczal ale nie wiem czym.
|
pon, 10 sty 2011 - 23:59
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 490Dołączył: sob, 22 lis 08 |
czasami przesadzanie nic nie da tak jak np z ziemiorkami bo ich jajka sa w korzeniach rosliny i poprzesadzeniu znowu wyjda. ja bym to zwalczal ale nie wiem czym. Dlatego podczas przesadzania w celu redukcji populacji ziemiórek należy opłukać system korzeniowy pod bieżącą wodą (zwyczajnie pod kranem). Nawet jeśli coś zostanie to roślina musi borykać się z o wiele mniejszą ilością szkodników. Poza tym nie takie ziemiórki straszne, jak je malują. Jeśli jest mokro to nie dobierają się do korzeni, a czasem pomagają pozbyć się glonów i pleśni. |
wto, 11 sty 2011 - 10:04
|
|
|
OK, w takim razie dziś pędzę po podłoże i będę bawić się w przesadzanie. zobaczymy, czy to coś da.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam edit: Już chyba wiem, kto mi żre tłustosza. Wyszła jedna dorosła-wygląda jak ziemiórka. biegnę po torf. Ten post edytował may wto, 11 sty 2011 - 11:45 |
czw, 20 sty 2011 - 00:05
|
|
|
minęło 10 dni od przesadzenia, robactwo już się nie pokazało, tłustosz zdrowo rośnie, misja zakończona sukcesem. Temat do zamknięcia.
|
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 06:55 |