Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> domek dla tlustoszy
sadam8806
post śro, 11 maj 2011 - 12:19
Post #1

Forumowicz

Pierwszy raz cos takiego robilem, wiec prosze o wyrozumialosc i nie krytykowanie w czystej postaci lecz o porady co nalezy zmienic i jak poprawic. 95% pochodzi od hddk (pozwole sobie na reklame;p), na dnie jest warstwa keramzytu co aby zabierala nadmiar wody, jako podloze w zncznej czesci jest torf wymieszany ze zwirkiem akwariowym, wystepuje jeszcze stricte podloze do tlustoszy, oraz sam torf(bardziej do wypelnienia). Naprawde wlozylem w to sporo pracy, wiec jak krytyka to konstruktywa poprosze:)
Załączony obrazek
Zapomnialem dodac odnosnie zdjec... aparat ma zalany wyswietlacz i nic nie widac dlatego moze slabo widac, jestem w trakcie przeprowadzki wiec i okolica do okola "fajnie" wyglada:)
Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek

Załączony obrazek

--------------------
"Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
Email Poster PM
+Quote Post
evulFarmer
post śro, 11 maj 2011 - 12:46
Post #2

Forumowicz

pomysl nad zakamuflowaniem oczka a tak to chyba ok.. pozostaje czekac na efekty rozrastania sie tych potworkow tongue.gif

@edit

Ja nie chcialem tego tak publicznie oznajmiac ale juz jak jaras to zrobil to tez sie przyloze tongue.gif SADAM TUTAJ JEST MLODZIEZ! I KOBIETY!

Ten post edytował evulFarmer śro, 11 maj 2011 - 12:54

--------------------
"Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój
nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j
j***ć zastój nie po
to robie rap tu. "

Adam Ostrowski O.S.T.R.
PM
+Quote Post
Jaras
post śro, 11 maj 2011 - 12:51
Post #3

Forumowicz

sadam na boga, zanim wstawisz fotki, zobacz czy czegoś nie pominąłeś przypadkiem lol.gif
Sorry za offa tongue.gif
Email Poster PM
+Quote Post
Kubaa
post śro, 11 maj 2011 - 13:16
Post #4

Fundator

Hahaha : rotfl.gif Ładnie to wygląda, ładny mech i wrzuć jeszcze darlingtonie smile.gif I co z oświetleniem?

--------------------
Jeśli ktoś posiada na sprzedaż lub wie gdzie nabyć Nepenthes Villosa lub Macrophylla, to proszę o kontakt. :)
Pozdrawiam
Email Poster PM
+Quote Post
owadożer
post śro, 11 maj 2011 - 13:47
Post #5

Forumowicz

a jakie roślinki się tam znajdują ?

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sadam8806
post śro, 11 maj 2011 - 15:20
Post #6

Forumowicz

czepiacie sie:) oczko mysle ze szybko zarosnie tym mchem, chwast rosnie od soboty i juz ladnie sie rozrosl:) oswietlenie bedzie 2x18 swietlowkami z osramu ale na razie jeszcze slonce ladne wiec pospiechu do tego niema. Co do gatunkow to:
P. gracilis × emarginata
P. emarginata
P. emarginata × 'Weser'
P. gracilis × moctezumae
P. moranensis
P. tina
P. esseriana
Wlasnie myslalem gdzie tam wepchnac jeszcze darlingtonie, jak niektorzy sie domyslaja to jest czesciowy plagiat:) i wlasnie chyba tak samo darlingtonie umieszcze

--------------------
"Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
Email Poster PM
+Quote Post
sadam8806
post nie, 05 cze 2011 - 14:33
Post #7

Forumowicz

do wesolego stadka doszly jeszcze:
Pinguicula laueana (carnisana)
Pinguicula rotundiflora x moctezumae (Twargor)
Pinguicula esseriana x emarginata (Twargor)
w bajorku zaczal sobie plywac U.gibba
jak na razie wszystko ladnie sobie rosnie i w miare kwitnie, jedno mnie tylko zaskoczylo... nie wiedzialem ze az tak tlustosze lubia sie dzielic smile.gif
Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek
Załączony obrazek

Załączony obrazek

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
fly guy
post nie, 05 cze 2011 - 22:01
Post #8

Opiekun działu dzbanecznik

Wygląda obiecująco, fajnie będzie to zapewne wyglądać po kilku miesiącach.

Jeśli chodzi o Darlingtonię - proponuję wstawić ją "nie do stojącej wody", chyba że nie masz możliwości zrobienia mini wodospadu.

Ekspertem nie jestem, może z 10 różnych sztuk tej rośliny hodowałem nie licząc młodych, ale zawsze najlepiej rosną okazy w wodzie płynącej (wystarczy zamknięty obieg).

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
sadam8806
post nie, 05 cze 2011 - 22:16
Post #9

Forumowicz

myslalem nad wodospadem ale ciezko tam z miejscem zeby gdzies wepchnac, musialbym mniejsze bajorko pewnie wrzucic, no i teraz w bajorze na dnie jest warstwa torfu zeby U.gibba mial lepiej smile.gif

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
ErysFR
post pon, 06 cze 2011 - 10:15
Post #10

Fundator

Zawsze możesz ponaklejać na brzegi zbiorniczka kamienie smile.gif to są tłustosze, więc im lekka zmiana ph nie zaszkodzi. Nie wiem skąd masz mech, czy z działki czy z lasu, ale uważaj na nieprzychylnych gości, profilaktycznie na twoim miejscu potraktowałbym to wszystko środkami przeciwrobalowymi smile.gif Poza tym taki wysoki mech może pozarastać tłustosze, tak mi się wydaje, smile.gif pozdrawiam

edit: fajnie by wyglądał konar drewna idący przez środek. Najlepiej zalakierowany bardzo dokładnie znad morza albo kupiony w akwarystycznym smile.gif jak rośliny będą na niego narastać, super będzie to wyglądało. Ponadto świetnym efektem do tłustoszarium tongue.gif była by coś a'la skała wuklaniczna, przepuszcza wodę i na niej możesz nasadzić też tłustosze smile.gif

To tylko propozycje różnych rozwiązań smile.gif

Ten post edytował ErysFR pon, 06 cze 2011 - 10:17

--------------------
erysfr.deviantart.com Moje zdjęcia, rysunki i inne, prace bez plagiatu ;)
Email Poster PM
+Quote Post
sadam8806
post pon, 06 cze 2011 - 10:34
Post #11

Forumowicz

nie glupi pomysl z tym "pruchnem", trzeba sie glebiej zastanowic jak go tam zainstalowac a co do mchu to ten kolo bajora jest ze sklepu ogrodniczego i on raczej wiekszy nie urosnie a co do rozrosniecia to moze miec problem bo raczej kwasnej ziemi nie lubi smile.gif to mech sagina czy jak kto woli irlandzki, pozostaly i owszem z lasu ale ciiii smile.gif robactwa nie na naniusl tylko pare slimakow malych bylo ale wszystko juz wybrane, zrobilem mu ponad tygodniowa kwarantanne na wypadek jakbym mial walczyc z jakims badziewem

--------------------
Email Poster PM
+Quote Post
ErysFR
post pon, 06 cze 2011 - 10:44
Post #12

Fundator

Mogły być tam np. jakieś niewidoczne jajeczka tongue.gif obserwuj w takim razie dokładnie glebę. A drewno pamiętaj, że trzeba dokładnie zalakierować, musi to być drewno suche, dlatego najlepiej takie wypłukane z nad morza. Chyba że z akwarystycznego, to nie trzeba nic robić. Kamienie a'la wulkaniczne znajdziesz w każdym kamieniarskim. Zapłacisz całe 2zł za sztukę tongue.gif

Mała inspiracja na przyszłość: http://www.piantecarnivore.org/meeting/sesto05/sesto63.jpg

--------------------
erysfr.deviantart.com Moje zdjęcia, rysunki i inne, prace bez plagiatu ;)
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 07:23