![]() ![]() |
śro, 11 maj 2011 - 12:19
|
||
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 136Dołączył: czw, 24 lut 11 |
Pierwszy raz cos takiego robilem, wiec prosze o wyrozumialosc i nie krytykowanie w czystej postaci lecz o porady co nalezy zmienic i jak poprawic. 95% pochodzi od hddk (pozwole sobie na reklame;p), na dnie jest warstwa keramzytu co aby zabierala nadmiar wody, jako podloze w zncznej czesci jest torf wymieszany ze zwirkiem akwariowym, wystepuje jeszcze stricte podloze do tlustoszy, oraz sam torf(bardziej do wypelnienia). Naprawde wlozylem w to sporo pracy, wiec jak krytyka to konstruktywa poprosze:)
-------------------- "Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
|
|
śro, 11 maj 2011 - 12:46
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 460Dołączył: czw, 09 lip 09 |
pomysl nad zakamuflowaniem oczka a tak to chyba ok.. pozostaje czekac na efekty rozrastania sie tych potworkow
@edit Ja nie chcialem tego tak publicznie oznajmiac ale juz jak jaras to zrobil to tez sie przyloze Ten post edytował evulFarmer śro, 11 maj 2011 - 12:54 -------------------- "Dopóki mam siłe to trwam tu,
dopóki nie zginę dam rap swój nie kupi mnie, ziom żaden hajs ***j j***ć zastój nie po to robie rap tu. " Adam Ostrowski O.S.T.R. |
śro, 11 maj 2011 - 12:51
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 407Dołączył: sob, 06 cze 09 |
sadam na boga, zanim wstawisz fotki, zobacz czy czegoś nie pominąłeś przypadkiem
Sorry za offa |
śro, 11 maj 2011 - 13:16
|
|
|
ONLINE Fundator Postów: 363Dołączył: czw, 05 lis 09 |
Hahaha :
-------------------- Jeśli ktoś posiada na sprzedaż lub wie gdzie nabyć Nepenthes Villosa lub Macrophylla, to proszę o kontakt. :)
Pozdrawiam |
śro, 11 maj 2011 - 13:47
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 264Dołączył: sob, 21 sie 10 |
a jakie roślinki się tam znajdują ?
-------------------- |
śro, 11 maj 2011 - 15:20
|
|
|
czepiacie sie:) oczko mysle ze szybko zarosnie tym mchem, chwast rosnie od soboty i juz ladnie sie rozrosl:) oswietlenie bedzie 2x18 swietlowkami z osramu ale na razie jeszcze slonce ladne wiec pospiechu do tego niema. Co do gatunkow to:
P. gracilis × emarginata P. emarginata P. emarginata × 'Weser' P. gracilis × moctezumae P. moranensis P. tina P. esseriana Wlasnie myslalem gdzie tam wepchnac jeszcze darlingtonie, jak niektorzy sie domyslaja to jest czesciowy plagiat:) i wlasnie chyba tak samo darlingtonie umieszcze -------------------- "Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
|
nie, 05 cze 2011 - 14:33
|
|
|
do wesolego stadka doszly jeszcze:
Pinguicula laueana (carnisana) Pinguicula rotundiflora x moctezumae (Twargor) Pinguicula esseriana x emarginata (Twargor) w bajorku zaczal sobie plywac U.gibba jak na razie wszystko ladnie sobie rosnie i w miare kwitnie, jedno mnie tylko zaskoczylo... nie wiedzialem ze az tak tlustosze lubia sie dzielic -------------------- "Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
|
nie, 05 cze 2011 - 22:01
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 785Dołączył: czw, 26 kwi 07 |
Wygląda obiecująco, fajnie będzie to zapewne wyglądać po kilku miesiącach.
Jeśli chodzi o Darlingtonię - proponuję wstawić ją "nie do stojącej wody", chyba że nie masz możliwości zrobienia mini wodospadu. Ekspertem nie jestem, może z 10 różnych sztuk tej rośliny hodowałem nie licząc młodych, ale zawsze najlepiej rosną okazy w wodzie płynącej (wystarczy zamknięty obieg). -------------------- |
nie, 05 cze 2011 - 22:16
|
|
|
myslalem nad wodospadem ale ciezko tam z miejscem zeby gdzies wepchnac, musialbym mniejsze bajorko pewnie wrzucic, no i teraz w bajorze na dnie jest warstwa torfu zeby U.gibba mial lepiej
-------------------- "Rośnik albo rosiczka... w tych (liściach) się zawsze wilgotność znajduje wodnista: nigdy, by nagoręcey słońce grzało niewysychaiąca y owszem, im barziey swymi promieniami przypala, tym więcey rosy albo wody w sobie maią." Szymon Syreniusz 1613r.
|
pon, 06 cze 2011 - 10:15
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 462Dołączył: sob, 10 kwi 10 |
Zawsze możesz ponaklejać na brzegi zbiorniczka kamienie
edit: fajnie by wyglądał konar drewna idący przez środek. Najlepiej zalakierowany bardzo dokładnie znad morza albo kupiony w akwarystycznym To tylko propozycje różnych rozwiązań Ten post edytował ErysFR pon, 06 cze 2011 - 10:17 -------------------- erysfr.deviantart.com Moje zdjęcia, rysunki i inne, prace bez plagiatu ;)
![]() |
pon, 06 cze 2011 - 10:34
|
|
|
nie glupi pomysl z tym "pruchnem", trzeba sie glebiej zastanowic jak go tam zainstalowac a co do mchu to ten kolo bajora jest ze sklepu ogrodniczego i on raczej wiekszy nie urosnie a co do rozrosniecia to moze miec problem bo raczej kwasnej ziemi nie lubi
|
pon, 06 cze 2011 - 10:44
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 462Dołączył: sob, 10 kwi 10 |
Mogły być tam np. jakieś niewidoczne jajeczka
Mała inspiracja na przyszłość: http://www.piantecarnivore.org/meeting/sesto05/sesto63.jpg -------------------- erysfr.deviantart.com Moje zdjęcia, rysunki i inne, prace bez plagiatu ;)
![]() |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 07:23 |