![]() ![]() |
wto, 20 lip 2010 - 17:38
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 29Dołączył: sob, 15 maj 10 |
|
wto, 20 lip 2010 - 17:51
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 208Dołączył: czw, 06 wrz 07 |
dodaj zdjecie a jak nie wiesz jak je dodac pzrez forum to wrzuc je na http://imageshack.us/
|
wto, 20 lip 2010 - 17:51
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu kapturnica Postów: 701Dołączył: pią, 03 sie 07 |
dzbanecznik odmienia się przez przypadki, a więc mam kogo? co?- dzbanecznika.
Sorry, musiałem. |
wto, 20 lip 2010 - 20:51
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 737Dołączył: czw, 26 kwi 07 |
Po pierwsze - to jest N. x ventrata - popularna krzyżówka. Nie wymaga specjalnych warunków żeby dobrze rosła. Z tego co da się zaobserwować ze zdjęć, tylko starsze liście zaczynają usychać. Jest to zjawisko normalne. Tak samo z dzbankami. Najczęściej właśnie po paru miesiącach zaczynają one usychać.
-------------------- Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0 Cephalotusarium Follicularisum Galeria pozostałych roślin Lista roślin Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW. |
wto, 20 lip 2010 - 21:09
|
|
|
Po pierwsze - to jest N. x ventrata - popularna krzyżówka. Nie wymaga specjalnych warunków żeby dobrze rosła. Z tego co da się zaobserwować ze zdjęć, tylko starsze liście zaczynają usychać. Jest to zjawisko normalne. Tak samo z dzbankami. Najczęściej właśnie po paru miesiącach zaczynają one usychać. No ok, u większej może tak być, ale ta mała urosla nie dawno z korzenia większej. To już by tak szybko usychała? |
wto, 20 lip 2010 - 22:05
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 208Dołączył: czw, 06 wrz 07 |
Wdług mnie też jest to całkiem normalne, że usycha. Mała uschła bo sie nie przyjęła, albo nie miała miejsca, żeby dalej rosnąć .
|
śro, 21 lip 2010 - 00:47
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 1,963Dołączył: pon, 06 lut 06 |
No ok, u większej może tak być, ale ta mała urosla nie dawno z korzenia większej. To już by tak szybko usychała? zbyt szybko odzieliles mloda rosline ale moze to byc efekt ukorzeniania. -------------------- |
śro, 21 lip 2010 - 13:01
|
|
|
|
śro, 21 lip 2010 - 13:41
|
|
|
OFFLINE Opiekun działu dzbanecznik Postów: 737Dołączył: czw, 26 kwi 07 |
Tylko na jednym liściu, tego większego okazu plamy są dosyć dziwne niby usycha, ale nie wiem czy nie dostała jakiegoś poparzenia słonecznego.
U tej młodej - takie dziwne usychanie od brzegów to może być efekt aklimatyzacji po oddzieleniu rośliny w celu ukorzeniania. Nie wydaje mi się, żeby gdzieś była to jakaś choroba grzybowa, ale 100% pewności nie mam. -------------------- Pingularium-Darlingtonium
Hodowla 3.0 Cephalotusarium Follicularisum Galeria pozostałych roślin Lista roślin Nie mam stałej oferty "sprzedam". Jednakże posiadam nadwyżki roślin, kto chętny - proszę pytać indywidualnie na PW. |
pon, 23 sie 2010 - 19:02
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 1Dołączył: pon, 23 sie 10 |
Podepnę się pod temat....
Mam dzbanecznika N.Ventricosa. Zauważyłam na dwóch młodych liściach dwie ciemne plamki, powiększające się i zasychające. Podejrzewam jakiegoś grzyba w związku z dość wysoką temperaturą i wilgotnością. Pytanie brzmi: czy mogę dzbanecznik podlać czymś na grzyby typu Previcur, czy lepiej opryskać? Czytałam, że owadożercy są wrażliwi na fungicydy, nie chciałabym go zniszczyć. Czy lepiej kupić coś biologicznego np Biosept? |
pią, 12 lis 2010 - 10:43
|
|
|
OFFLINE Fundator Postów: 152Dołączył: pon, 12 kwi 10 |
to musi byś normalna sytuacja bo u mojego znajomego N. Ventricosa wygląda prawie jak drzewko :> i u mnie jest to samo. w przeciągu pół roku obciąłem już około 7 liści i widzę że kolejny będzie do cięcia. najpierw robią się żółte a później zaczynają czernieć. Zastanawiam się nad skróceniem go pozostawiając mu 5 liści. może wytworzy wówczas nowe stożki wzrostu i w ten sposób zagęści się od dołu.
n.sangwinea w ten sposób wytworzyła 5 stożków n.rebeca sopper 4 n.rajah 2 n. ventrata 7 więc przyjdzie pewnie czas na n. ventricosa -------------------- IIIIIIIIIIIIIIII
IIWWW.LOWICKIE.EU II Pozdrawiam ------------ Michał. |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 05 luty 2012 - 14:43 |