Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Odpowiedz w temacieStart new topic
> liść rosiczki w in vitro
piotr1990
post pon, 17 paź 2011 - 22:27
Post #1

Forumowicz

Umieściłem 4 liście rosiczki na pożywkę i jedynie co się z nimi dzieje to powoli czernieją. Dlaczego? Szczególnie te fragmenty które są zanurzone w galarecie.
Email Poster PM
+Quote Post
maklerw
post wto, 18 paź 2011 - 10:23
Post #2

Zasłużony

Ja ci za bradzo nie pomoge ale domyślam się, że to wina złej dezynfekcji. Bo o ile wiem to do invitro wprowadza się nasiona a nie części roślin.

--------------------
PM
+Quote Post
latos333
post wto, 18 paź 2011 - 15:21
Post #3

Fundator

Wprowadzanie eksplantów do in vitro jest jak na początek rzeczą, która może człowieka zniechęcić.
Przyczyn czernienia liści może być na prawdę sporo.
Może pożywka była źle dobrana dla danego gatunku, lub liście których użyłeś były za stare(najlepsze do tego celu są młode liście, nie w pełni rozwinięte), a może po prostu podczas sterylizacji je ubiłeś i na pożywce sobie już tylko sczerniały do końca.
Na początek przygody z in vitro proponuję zacząć od nasion pospolitych rosiczek, najlepiej jakichś afrykańskich(np. spatulata lub capensis) bo nie potrzebują stratyfikacji i w zasadzie jak byś ich nie sponiewierał sterylizacją to i tak powinny wykiełkować. Wprowadzanie części roślin zostaw sobie na później jak już z grubsza ogarniesz temat i będziesz wiedział na co stać podchloryn sodu albo NaDCC.
Możesz tez próbować z gemmae rosiczek pigmejskich, jeśli będziesz miał świeże to na 99% kiełkują na pożywce po kilku dniach.

...a ode mnie powodzenia... thumbsup.gif
PM
+Quote Post
unlimited1991
post wto, 18 paź 2011 - 15:35
Post #4

Forumowicz

No i pH pożywki też.

Ale sądzę jak latos że ubite przy dezynf.
Email Poster PM
+Quote Post
sativ
post wto, 18 paź 2011 - 15:48
Post #5

Opiekun działu In vitro

Dodatkowo warto walnąć 0,1-1 Kin do pożywki, nie wszystkie gatunki regenerują łatwo z liści winkp.gif
PM
+Quote Post
piotr1990
post wto, 18 paź 2011 - 16:16
Post #6

Forumowicz

chodzi Ci o kinetyne?
Email Poster PM
+Quote Post

Odpowiedz w temacieStart new topic

RSS | Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 07:44