![]() ![]() |
nie, 29 sty 2012 - 12:03
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 9Dołączył: wto, 24 lis 09 |
witam mam pytanie : Czy z Meksyku można przywieść jakieś rośliny owadożerne, jeśli tak to jakie, interesują mnie głównie dzbaneczniki. Inne ciekawe gatunki roślin owadożernych też !
I najważniejsze czy taki "przemyt" nie jest przez przypadek zabroniony |
nie, 29 sty 2012 - 12:24
|
|
|
ONLINE Administrator Postów: 3,291Dołączył: nie, 22 sty 06 |
W dużej mierze takie sprawy reguluje CITES (spis tylko owadożerów tutaj: http://www.kew.org/conservation/CITES_Chec...tChecklist.pdf) oraz prawo miejscowe. Dodatkowo aby wwieźć na teren UE rośliny trzeba chyba mieć pozwolenia fitosanitarne.Generalnie tego typu pamiątek i podobnych w postaci zasuszonych okazów kręgowców i bezkręgowców nie polecam. Możemy się mocno zdziwić na lotnisku karą jaka nam przyjdzie zapłacić za taki proceder. Sprawa dotyczy również nieoclonego sprzętu elektronicznego kupionego np. z zaoszczędzonych pieniędzy tuz przed powrotem do kraju.
Sprawa druga. Jakie dzbaneczniki chcesz przywieźć z Meksyku -------------------- Pozdrawiam, Roman.
---------------------------------------------------- WWW.FLYTRAP.PL ---------------------------------------------------- POSZUKUJĘ OSÓB DO TWORZENIA BAZ DANYCH ROSICZEK I PŁYWACZY! |
nie, 29 sty 2012 - 12:39
|
|
|
OFFLINE Zasłużony Postów: 545Dołączył: pon, 19 mar 07 |
CYTAT Sprawa druga. Jakie dzbaneczniki chcesz przywieźć z Meksyku Ventratę z kwiaciarni -------------------- |
nie, 29 sty 2012 - 17:31
|
|
|
OFFLINE Administrator Postów: 636Dołączył: śro, 18 sty 06 |
Na Twoim miejscu, z Meksyku przywiózłbym głównie wspomnienia, względnie garść nasion...
-------------------- Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski http://www.owadozery.pl - warto szukać informacji w różnych źródłach. Lista roślin (stara) Moje zdjęcia |
nie, 29 sty 2012 - 22:29
|
|
|
OFFLINE Forumowicz Postów: 482Dołączył: wto, 07 lis 06 |
Na Twoim miejscu, z Meksyku przywiózłbym głównie wspomnienia, względnie garść nasion... I zdjęcia, żeby się z nami podzielić wrażeniami -------------------- |
![]() ![]() |
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 23 maj 2012 - 08:16 |