fly guy Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Witam, postanowiłem ukazać na przykładach z własnej hodowli wpływ wysokiej temperatury na niektóre gatunki dzbaneczników wysokogórskich. Na pierwszy ogień idzie N. diatas. Na pierwszym i drugim zdjęciu widać wyraźnie moment, w którym roślina znacząco spowolniła swój wzrost a następnie zaczęła wytwarzać znacznie mniejsze liście niż przez spowolnieniem. Co ciekawe, roślina nie zaprzestała dzbankowania. Spowolnienie wzrostu nastąpiło przy maksymalnych dziennych temperaturach sięgających 30 st C (noc 22 st C). Do dnia dzisiejszego roślina nie potrafi wytworzyć liści tak dużych jak przed okresem poddania go wysokiej temperaturze (obecne warunki noc 14 st C - dzień 22 st C). Innym gatunkiem, który wręcz zaprzestał wzrostu przy temperaturze 30 st C jest N. inermis. Roślina rosła normalnie i wytwarzała już ładne, pośrednie dzbanki, przy temperaturze do 27 st Celcjusza. Powyżej tej temperatury, wstrzymała zupełnie wzrost. Po 2 miesiącach, gdy maksymalna temperatura spadła do około 25 st C, roślina obudziła się wytworzyła 3 stożki wzrostu. Innym gatunkiem, który nie był w stanie znieść 30 st C jest N argentii. Roślina zupełnie klapła, główny stożek wzrostu padł, uratowało ją to, że wytworzyła przyrost (na zdjęciu widać resztkę sczerniałego pierwotnego stożka wzrostu). Teraz bardziej optymistyczne przykłady: N. glabrata- W okresie 30-stopniowych upałów, roślina zaczęła wytwarzać bardzo krótkie, pogięte liście, jednakże dalej dzbankowała (tylko 1 liść nie wytworzył dzbanka). Pośrodku pnia widać kilka krótszych, cienkich liści. Przy obecnych temperaturach (noc 14 st C - dzień 22 st C) roślina ponownie rośnie bardzo ładnie. Rośliny, na których tak wysoka (30 st C) temperatura nie zrobiła najmniejszego wrażenia, to N. hamata i N. platychila. Rośliny normalnie dzbankowały wypuszczając coraz dorodniejsze liście. Powyższe 2 przykłady to wyjątki. To, że obecne, niższe temperatury są bardziej korzystne dla dzbaneczników górskich, widzę także po innych okazach: N. burbidgeae, który latem ma problemy z dzbankowaniem, wypuścił coś na kształt pośredniego dzbanka. Również N. maxima wszedł w fazę wspinania się i uraczył mnie dzbankiem pośrednim: Wolno, ale stabilnie rosnący N. petiolata również lepiej czuje się w niższych temperaturach: I na koniec N. spectabilis, który również przy wysokich temperaturach wstrzymuje wzrost jak i dzbankowanie: Dodam, że wszystkie opisane wyżej rośliny mają zapewnioną minimalną wilgotność 80%. Podsumowując, można sobie zadać pytanie, czy spowolnienie wzrostu roślin nie było spowodowane innymi niż temperaturą czynnikami: przelaniem, nieodpowiednim podłożem, aklimatyzacją po przeniesieniu do gorszych warunków, pochodzeniem rośliny z niezbyt udanego klonu TC. Ponieważ nie mam odpowiednio wielu okazów, ale przeprowadzić badania porównawcze, nie mogę wykluczyć powyższych ewentualności. Jednakże mogę stwierdzić, że gatunki uważane powszechnie za bardzo wymagające (np. N. hamata) potrafią być bardziej tolerancyjne. Mogę również potwierdzić zasłyszane głosy, że inne gatunki (np. N. inermis, N. diatas), dla prawidłowej uprawy wymagają zalecanych, wysokogórskich warunków. Jeśli ktoś również zanotował w swojej hodowli obserwacje co do reakcji określonych gatunków dzbaneczników wysokogórskich na wysoką temperaturę i jest w stanie poprzeć je zdjęciami, to zachęcam do pisania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Po pierwsze to piękne zdjęcia i rośliny (platychila, hamata, glabrata - pozazdrościć). Co do warunków to nie mogę tego potwierdzić zdjęciami ale mogę się wypowiedzieć, że zmiana temp w dzień i w nocy (szczególnie w nocy) na mniejszą dała wyraźny pozytywny efekt wzrostu N. aristolochioides, diatas, ephipiata oraz Rajah. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Ciekawe doświadczenie Hamata widzę tak samo zachowuję się jak u mnie , jest całkiem tolerancyjna i nic jej nie zaskakuje Mógłbyś podać jakie ma wymiary liści i dzbanków ? Poza tym że fajne doświadczenie , super roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 większość dzbanków górskich jest w stanie sobie poradzić z wyższymi temp. przy zachowaniu długiego dnia i doświetlania. Są jednak gatunki ktore po prostu umieraja bez spadków temp. Moim zdaniem najtrudniejszym dzanecznikiem jest N. inermis po prostu ten dzbanecznik bez spadkow nie bedzie nawet wegetowal, nastepny jest na mojej liscie N. aristolochoides ... jest jeszcze pare (n. dubia) ale o tym juz pisalem. Jedno trzeba zaznaczyc ze te 3 ktore wymienilem nie nadaja sie do trzymania bez chlodzenia Ciekawa rzecza jest jak dzbanki reaguja na zle warunki zaczynaja wytwarzac po kilka stozkow wzorstu. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane zniszczeniem ukladu korzeniowego. pozatym swietne dzbaneczniki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2009 Dzięki za miłe słowa, ale ten temat miał być o tym jakie negatywne skutki na dzbaneczniki wysokogórskie może mieć wysoka temperatura i jak potrafią odżyć przy niższej. Chyba coś mi nie wyszło Na temat wymaganych spadków nie chcę się wypowiadać, gdyż: 1) jest już o tym inny temat i nie ma sensu robić bałaganu, 2) wszystkie moje dzbaneczniki mają zapewnione spadki dobowe temperatury przez cały rok minimum 8 stopni, więc ten czynnik wykluczam jako decydujący przy przykładach wstrzymania wzrostu przez niektóre okazy. Ewidentnie szkodziła im wysoka temperatura. Gawien - średnica rośliny około 20 cm, dzbanki mają do 8 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 Bardzo ciekawe doświadczenie i chyba trochę samozaparcia żeby eksperymentować na tak ładnych okazach:) Zaciekawiło mnie pomimo że na dzbankach się nie znam i ich nie hoduję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Moze i cos na moim przykladzie u mnie N. Villosa po roku Temp. 18-35 (jak na razie mam nadzieje) http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...&hl=villosa U kogoś z CPUK : http://lhnn.proboards.com/index.cgi?action...3436&page=1 Temp. 3-15 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi