popo33 0 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 witam,kupilem wlasnie drosere regie i heliamhorie minor jedna i druga roslinka bez doniczki mam pytanie w czym posadzic w samym mchu, czy w samym torfie,a moze w jakies mieszance? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ErysFR 0 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 wg mnie regię w mieszance, a helkę w samym mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolo 0 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Regie też mozesz raczej w samym mchu, albo mech z torfem tez dobry. Edytowane 18 Października 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaras 0 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Moja regia świetnie rośnie w mieszance dla dzbaneczników, czyli torf, perlit, gąbka, suszony torfowiec.. Heliamforę tylko i wyłącznie w sam mech lub z dodatkiem perlitu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tough 0 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Co do heliamfory to przepraszam, ale z tego co zauważyłem to najpiękniejsze rośliny wśród hodowców rosną w torfie, jednak musi być on pewnie z perlitem, gdyż roślinie łatwo gniją korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti 0 Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Jeśli chodzi o Regię to sprawdziłem następujące podłoża: -czysty torf -torf ze żwirkiem -czysty torfowiec -torfowiec z torfem Najlepszym podłożem wg. mnie jest mieszanka torfowca z torfem, w pozostałych rosiczka ta też rośnie, ale znacznie wolniej. Co do heliamphory to się nie wypowiadam bo większego doświadczenia nie mam. Moje helki od początku rosną w czystym sphagnum, ale szału nie robią. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi