doesnt Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Hej, mam problem gdyż cały czas na środku rośliny przy stożku wzrostu pojawia się taki biały nalot. Myślę, że jest to jakiś rodzaj pleśni. Nawet przesadzanie nic nie pomogło. Nalot pojawił sie już 3 dni po. Obok mam drugą roslinkę i nic jej nie dolega. Używam torfu z Hollasa dla wszystkich roślin, który nigdzie nie pleśnieje. Czy to są jakieś zarodniki pleśni, które znajdują się na roślince? Jeżeli tak to jaki preparat polecacie, żeby spryskać roslinę ? Na zdjęciu widać gdzie to jest. Troszkę mniej widocznie bo już zebrałem próbki xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Prawdopodobnie jest to pleśń. Chyba przelane podłoże. Na pleśń to chyba topsin. Co ile podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 Podłoże było tylko raz podlane podczas sadzenia w pierwszym dniu. Dzisiaj był trzeci dzień dopiero, ale spryskałem to środkiem na szarą pleśń i zobaczę jak to będzie wyglądać bo jak an razie nic nie widać niepokojącego a ta pleśń znikła. Ja swoje roślinki podlewam w zależności od pogody, gdy jest słońce 1 na 2 dni, gdy go nie ma i pochmurno 1 na 3 dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi