Skocz do zawartości

Prawdopodobnie pleśń ?

doesnt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam problem gdyż cały czas na środku rośliny przy stożku wzrostu pojawia się taki biały nalot. Myślę, że jest to jakiś rodzaj pleśni. Nawet przesadzanie nic nie pomogło. Nalot pojawił sie już 3 dni po. Obok mam drugą roslinkę i nic jej nie dolega. Używam torfu z Hollasa dla wszystkich roślin, który nigdzie nie pleśnieje. Czy to są jakieś zarodniki pleśni, które znajdują się na roślince? Jeżeli tak to jaki preparat polecacie, żeby spryskać roslinę ?

Na zdjęciu widać gdzie to jest. Troszkę mniej widocznie bo już zebrałem próbki xD

p11061109420001.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże było tylko raz podlane podczas sadzenia w pierwszym dniu. Dzisiaj był trzeci dzień dopiero, ale spryskałem to środkiem na szarą pleśń i zobaczę jak to będzie wyglądać bo jak an razie nic nie widać niepokojącego a ta pleśń znikła. Ja swoje roślinki podlewam w zależności od pogody, gdy jest słońce 1 na 2 dni, gdy go nie ma i pochmurno 1 na 3 dni.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.