Skocz do zawartości

Światło w "laboratorium"

Rekomendowane odpowiedzi

Barwa dobra, patrz również podbicia barw, moc oświetlenia nie podpowiem bez wielkości boxa ledy sobie odpuść chyba, że masz na zbyciu trochę $$ i chęci do eksperymentów ale gotowe lampy to koszt +/- 600 zł

Najlepiej zastosować zestaw kilku uzupełniających się świetlówek.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Mam w sumie 0,75m2 powierzchni przy 24 ledach 3W i trzymam pod tym rozsadę. Rośliny rosną bardzo dobrze. Używam diod led 3W czerwonych i niebieskich w stosunku 3:1. Do tej pory tam wszystko ukorzeniałem i rozmnażałem, lecz "otwieram" hodowlę in vitro.

Nie używałem nigdy świetlówek bo swoje rośliny uprawiam pod diodami już od dwóch lat, także chciałbym spróbować jak z tymi świetlówkami jest. Z tego co zauważyłem do tej pory i wyczytałem są mniej trwałe, bardziej kosztowne i jakość świecenia oraz żywotność jest sporo gorsza od ledów.

Edytowane przez benzulli
Odnośnik do odpowiedzi

Jakie rośliny uprawiałeś pod ledami? Pamiętaj, że owadożery to w większości wielkie "żertusy" na światło:)

Powiem tak napisz do sativ opiekuna działu in-vitro on na pewno udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Albicje, cytrusy, mimozy, granaty, oliwki, takie różne egzotyki, śródziemnomorskie itp. Teraz to robię rozsadę na ogródek i dodatkowo próbuję rozmnażać muchołówkę + oczywiście inne jakieś tam egzotyki.

Bartnik, jakich używasz świetlówek?

P.S

Diody wraz z zasilaczem i radiatorami + wszystkie elementy potrzebne do zlutowania całego układu wyniosły mnie +/- 130zł.

Edytowane przez benzulli
Odnośnik do odpowiedzi

Jutro jadę do castoramy i postaram się wybrać jakieś świetlówki.

Powierzchnia mojego "boxa" to 120x70, wysokość 20 cm. Nie wiem ile watów tam mogę dać, kupiłbym dwie świetlówki jakieś 115cm, 54W ale mogą być za mocne. To tylko 0,84m2

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Przymierzam się do końcowych zakupów i chciałem kupić świetlówkę, z tych co podałeś - T5 6W. Jak natomiast wygląda dezynfekcja i praca z tym urządzeniem? Normalnie podłączam do prądu i kroję rośliny czy co? Nie mogłem znaleźć na ten temat informacji. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy kupować, czy może obyć się bez tej świetlówki? Akwarium to 30x45 x 35cm

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do końcowych zakupów i chciałem kupić świetlówkę, z tych co podałeś - T5 6W. Jak natomiast wygląda dezynfekcja i praca z tym urządzeniem? Normalnie podłączam do prądu i kroję rośliny czy co? Nie mogłem znaleźć na ten temat informacji. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy kupować, czy może obyć się bez tej świetlówki? Akwarium to 30x45 x 35cm

Pod żadnym pozorem nie wolno tak robić! UV jest bardzo szkodliwe dla oczu i skóry. Świetlówkę powinno się włączyć na około 20-30min przed pracą przecierając przedtem całego cleanboxa propanolem/etanolem. Bez świetlówki może się obyć, ale UV na pewno ogranicza ilość zakażeń.

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o plant preservative mixture w skrócie PPM, czyli konserwant do pożywki. Zastąpić świetlówki tym nie możesz, ale możesz z powodzeniem pracować bez świetlówki, szansa kontaminacji po prostu wzrasta. Sam na początku pracowałem bez świetlówki, teraz używam lampy kwarcowej do opalania. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czy lampa kwarcowa jest lepsza? Czy też jest szkodliwa? Mam terrarium 45x35x30 tak więc to mały cleanbox. Dałbym taką świetlówkę 4W ewentualnie, tylko musiałbym pomyśleć nad izolacją szafki. Chciałbym zrobić już to na porządnie a nie bawić się potem w jakieś poprawki i kombinowanie.

Edytowane przez benzulli
Odnośnik do odpowiedzi