benzulli Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Witam Czy świetlówki o barwie 6500K będą dobre do invitro boxa? Czy zainwestować z mniejszą ilością kelvinów? Ile lumenów? Czy może ledy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Barwa dobra, patrz również podbicia barw, moc oświetlenia nie podpowiem bez wielkości boxa ledy sobie odpuść chyba, że masz na zbyciu trochę $$ i chęci do eksperymentów ale gotowe lampy to koszt +/- 600 zł Najlepiej zastosować zestaw kilku uzupełniających się świetlówek. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Mam w sumie 0,75m2 powierzchni przy 24 ledach 3W i trzymam pod tym rozsadę. Rośliny rosną bardzo dobrze. Używam diod led 3W czerwonych i niebieskich w stosunku 3:1. Do tej pory tam wszystko ukorzeniałem i rozmnażałem, lecz "otwieram" hodowlę in vitro. Nie używałem nigdy świetlówek bo swoje rośliny uprawiam pod diodami już od dwóch lat, także chciałbym spróbować jak z tymi świetlówkami jest. Z tego co zauważyłem do tej pory i wyczytałem są mniej trwałe, bardziej kosztowne i jakość świecenia oraz żywotność jest sporo gorsza od ledów. Edytowane 18 Lutego 2013 przez benzulli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Jakie rośliny uprawiałeś pod ledami? Pamiętaj, że owadożery to w większości wielkie "żertusy" na światło:) Powiem tak napisz do sativ opiekuna działu in-vitro on na pewno udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Albicje, cytrusy, mimozy, granaty, oliwki, takie różne egzotyki, śródziemnomorskie itp. Teraz to robię rozsadę na ogródek i dodatkowo próbuję rozmnażać muchołówkę + oczywiście inne jakieś tam egzotyki. Bartnik, jakich używasz świetlówek? P.S Diody wraz z zasilaczem i radiatorami + wszystkie elementy potrzebne do zlutowania całego układu wyniosły mnie +/- 130zł. Edytowane 18 Lutego 2013 przez benzulli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Jutro jadę do castoramy i postaram się wybrać jakieś świetlówki. Powierzchnia mojego "boxa" to 120x70, wysokość 20 cm. Nie wiem ile watów tam mogę dać, kupiłbym dwie świetlówki jakieś 115cm, 54W ale mogą być za mocne. To tylko 0,84m2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Jedyne świetlówki które używam to kilka kompaktów reszta lamp u mnie to hqi:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 1 Marca 2013 Autor Share Napisano 1 Marca 2013 Czy do cleanboxa wystarczy zwykła świetlówka UV, bo ostatnio czytałem, że są jakieś specjalne bakteriobójcze. Czy to się czymś różni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=d4...ID=223cc4abad19 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 Przymierzam się do końcowych zakupów i chciałem kupić świetlówkę, z tych co podałeś - T5 6W. Jak natomiast wygląda dezynfekcja i praca z tym urządzeniem? Normalnie podłączam do prądu i kroję rośliny czy co? Nie mogłem znaleźć na ten temat informacji. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy kupować, czy może obyć się bez tej świetlówki? Akwarium to 30x45 x 35cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Przymierzam się do końcowych zakupów i chciałem kupić świetlówkę, z tych co podałeś - T5 6W. Jak natomiast wygląda dezynfekcja i praca z tym urządzeniem? Normalnie podłączam do prądu i kroję rośliny czy co? Nie mogłem znaleźć na ten temat informacji. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy kupować, czy może obyć się bez tej świetlówki? Akwarium to 30x45 x 35cm Pod żadnym pozorem nie wolno tak robić! UV jest bardzo szkodliwe dla oczu i skóry. Świetlówkę powinno się włączyć na około 20-30min przed pracą przecierając przedtem całego cleanboxa propanolem/etanolem. Bez świetlówki może się obyć, ale UV na pewno ogranicza ilość zakażeń. Edytowane 13 Marca 2013 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Mogę zastąpić świetlówkę np. dając ppm? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Co prawda ja z in-vitro mam niezbyt dużo wspólnego ale ppm dla mnie to parts per million czyli ot stężenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Chodzi o plant preservative mixture w skrócie PPM, czyli konserwant do pożywki. Zastąpić świetlówki tym nie możesz, ale możesz z powodzeniem pracować bez świetlówki, szansa kontaminacji po prostu wzrasta. Sam na początku pracowałem bez świetlówki, teraz używam lampy kwarcowej do opalania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benzulli Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Czy lampa kwarcowa jest lepsza? Czy też jest szkodliwa? Mam terrarium 45x35x30 tak więc to mały cleanbox. Dałbym taką świetlówkę 4W ewentualnie, tylko musiałbym pomyśleć nad izolacją szafki. Chciałbym zrobić już to na porządnie a nie bawić się potem w jakieś poprawki i kombinowanie. Edytowane 18 Marca 2013 przez benzulli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi