Cephalotus Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Hejka, po wielu latach uprawy w końcu udało mi się zobaczyć kwiatek Genlisea roraimensis. Z tego co mi wiadomo w uprawie jest ten gatunek z dwóch lokalizacji. Niewiele się od siebie różnią, ale jednak i moja wychodzi na to, że będzie z Cerro Huachamacari. Co do warunków w jakich ją uprawiam, to torf z piaskiem 1:1, ale wydaje mi się, że 1:2 byłby lepszy. Danie trochę grubszych kamyków na wierzch zdecydowanie poprawiło jej wzrost, nie specjalnie wiem dlaczego. Przeszukując zdjęcia w internecie znalazłem jedno z identycznym piaskiem na wierzchu, więc chyba ma to jednak jakieś znaczenie. Temperatury ma w: - zimie: - - za dnia: 22-24*C, - - w nocy: 15-16*C; - latem: - - za dnia 24-25*C - - w nocy: 17-18*C Podlewana jest różnie, raz ma 1 cm, innym razem nawet 4 cm wody. Nie zauważyłem, żeby to miało na nią jakiś wpływ, ale wolałbym jej nie podtapiać. Gatunek rośnie wyjątkowo wolno w porównaniu do innych Genlisei, ale jeżeli nie zmienia mu się za często warunków, to rośnie stabilnie. Oświetlenie to 3 x 18W z odległości ok. 30 cm. Myślałem, żeby trochę zwiększyć moc oświetlenia. Nie wydaje mi się, żebym zobaczył więcej kwiatków, bo dość długo się rozwijają. Oto fotki: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Piękna. Ja mam Genlisea lobata x violacea.Trzymam ją w prawie identycznych warunkach.Kwitła zimą ,teraz kwitnie drugi raz.Jak na jej rozmiary ma bardzo długi pęd kwiatowy,nawet 2 i dość długo kwitnie,ale z nowych kwiatów,które sukcesywnie wytwarza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Oto moja G. roraimensis pochadząca od Krzysztofa. Roślinę posiadam od wakacji- w tym czasie powiększyła swojąśrednicę jakieś 4x, aktualnie czekam na pierwsze kwiaty temperatury to ok 11C nocą i max 23C za dnia. Oświetlenie 5x 36W t5, co jest problemem -jest go stanowczo zbyt wiele jak dla żenlisei, więc roślina stoi w maxymalnym cieniu między heliamforami (a i tak liście bordowieją). Substrat to czysty, drobny torf. Podlewanie poprzez spryskiwanie, tak czesto aby torf był nieustannie mokry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Jak to miło zobaczyć, że roślina ode mnie rośnie taka zadowolona. Po opisie warunków mogę jednoznacznie stwierdzić, że roślina czuje się jak w domu. W jaki sposób schładzasz swoje terrarium? Elżbieto, ten jedyny mieszaniec Genlisei, jest bardzo żywotny, wdzięczny i dość tolerancyjny, do tego estetycznie kwitnie. Także nic dziwnego, że lubi Twoje warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Nie schładzam- głęboka, zimna piwnica ostatnio kolonia zaczęłą wypuszczać stolony ponad powierchnię gruntu, wydaje mi się, że zmajstruję taki pojemnik aby stolony dostały się do wody żeby można było oglądać. Widziałem zdjęcia in situ, gdzie genlisee rosnące przy brzegu zbiornika posiadały metrowe stolony, swobodnie pływające w wodzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Widziałem zdjęcia in situ, gdzie genlisee rosnące przy brzegu zbiornika posiadały metrowe stolony, swobodnie pływające w wodzie Ale chyba nie G. roraimensis, prędzej G. guyanensis. To jest gatunek typowo wodny. Żebyś nie utopił G. roraimensis. Jak Ci rośnie doskonale, to proponuję już nie kombinować, bo to zwykle kończy się katastrofą. Co innego, gdyby nie chciała Ci rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Moja poprzednia roraimensis tak właśnie rosła i miała się równie wyśmienicie co ta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 G. roramensis puszcza pęd kwiatostanowy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Gratuluję. Moje błagają o przesadzenie do świeżego podłoża, a ja po prostu nie mam czasu. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Gratuluję. Moje błagają o przesadzenie do świeżego podłoża, a ja po prostu nie mam czasu. :/ Rośnie w zanurzeniu i puszcza piękne, spiralne korzenie ponad poziom podłoża-fotki wrzucę jutro . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Coś mi się czuje, że przy moich temperaturach źle by się to dla niej skończyło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Doczekałem się- dwa pędy kwiatostanowe w pełni rozwinięte, następne dwa w drodze. Na powierzchnię substratu wychodzą piękne, poskręcane korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Nic dziwnego, że Ci tak dobrze rośnie, jak ma warunki jak dla Heliamphor. Zapewne dobrze rosłaby u Ciebie również G. nigrocaulis (w hodowli jako G. pygmaea) Tepuis, jak również na 99% rosłaby G. uncinata. Moje niestety muszą się jeszcze trochę pomęczyć, tak do końca tego roku, zanim im zrobię chłodne terrarium w piwnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 W drodze do mnie są już g. roraimensis 'roraima, g. Spec. Duida oraz pygmaea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 W moich warunkach G. roraimensis okazała się samopylna. Oto jedna z tacek: Praktycznie wszystkie wysiane wykiełkowały- są tego setki jak nie więcej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi