Skocz do zawartości

Podłoże i podlewanie dzbanecznika Nepenthes ventrata .

Mateo

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnią niedzielę zakupiłem w Bricomarche tego dzbanecznika ( ogólnie w dobrym stanie , 6 wykształconych dzbanków i kilka w drodze ) i zamierzam go przesadzić do lepszej ziemi . Myślałem nad mieszanką : kwaśny torf + suszony torfowiec + keramzyt + perlit , w proporcjach 2:1:1:1 . Co myślicie ? Jeżeli istnieje coś lepszego to proszę napisać . I czy można podlewać wodą destylowaną zmieszaną z odstaną kranówką w proporcjach 1:1 ? Za odpowiedzi z góry dziękuję :) .

Odnośnik do odpowiedzi

Odstanie czy gotowanie wody nie pozbawi jej wszystkich minerałów. Do jednego dzbanecznika możesz zainwestować w baniak 5 litrowy i nie kombinować z mieszankami :)

Co do podłoża, to torf z perlitem też by wystarczył. To co proponujesz, to dla Ventraty już wersja "na bogato". W samym torfie też da radę, ale jak można go spulchnić jakimś dodatkiem, to roślina się nie pogniewa.

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet dla zwykłej ventraty dobrze jest trochę spulchnić podłoże, ale to nie musi być jakaś super mieszanka. Ja do torfu dla ventraty dorzuciłam styropianu i uważam, że jest super :D Perlit też na pewno będzie w porządku. W resztę składników szkoda inwestować, lepiej zostawić je dla innych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.