Mateo Napisano 30 Maja 2013 Share Napisano 30 Maja 2013 W ostatnią niedzielę zakupiłem w Bricomarche tego dzbanecznika ( ogólnie w dobrym stanie , 6 wykształconych dzbanków i kilka w drodze ) i zamierzam go przesadzić do lepszej ziemi . Myślałem nad mieszanką : kwaśny torf + suszony torfowiec + keramzyt + perlit , w proporcjach 2:1:1:1 . Co myślicie ? Jeżeli istnieje coś lepszego to proszę napisać . I czy można podlewać wodą destylowaną zmieszaną z odstaną kranówką w proporcjach 1:1 ? Za odpowiedzi z góry dziękuję . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 30 Maja 2013 Share Napisano 30 Maja 2013 Ventrata doskonale rośnie w samym torfie. Podlewaj samą destylowaną, lub deszczówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Maja 2013 Share Napisano 30 Maja 2013 Odstanie czy gotowanie wody nie pozbawi jej wszystkich minerałów. Do jednego dzbanecznika możesz zainwestować w baniak 5 litrowy i nie kombinować z mieszankami Co do podłoża, to torf z perlitem też by wystarczył. To co proponujesz, to dla Ventraty już wersja "na bogato". W samym torfie też da radę, ale jak można go spulchnić jakimś dodatkiem, to roślina się nie pogniewa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 30 Maja 2013 Share Napisano 30 Maja 2013 Nawet dla zwykłej ventraty dobrze jest trochę spulchnić podłoże, ale to nie musi być jakaś super mieszanka. Ja do torfu dla ventraty dorzuciłam styropianu i uważam, że jest super Perlit też na pewno będzie w porządku. W resztę składników szkoda inwestować, lepiej zostawić je dla innych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Maja 2013 Share Napisano 30 Maja 2013 Ja ventraty trzymam w mieszance dla storczyków (do kupienia w każdym castoramo-podobnym sklepie), sprawdza się idealnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi