Cephalotus Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Witam, to kolejny gatunek pływacza z Australii północnej, z którym miałem całkiem niezłe przeboje zanim w końcu udało mi się dopasować mu odpowiednie warunki. Zdecydowanie warto orientować się co do rejonu pochodzenia danego gatunku, gdyż są to informacje dużo wnoszące do warunków hodowli. Podobnie jak wcześniej opisany Utricularia chysantha, Utricularia fulva również pochodzi z ciepłych i raczej tropikalnych części Australii północnej. Początkowo za radą kolegi próbowałem uprawiać ten gatunek pod wodą na parapecie. Zapewniłem mu ok. 1 cm warstwy piachu, zalałem przy tym 1-2 cm wody i wystawiłem na południowy parapet. W całkiem niedługim czasie z niemałej porcji tego gatunku zostały mi 3, a potem 1! liść. Można by sądzić, że na tym powinienem zakończyć powtórną przygodę z tym gatunkiem, ale postanowiłem wrzucić go do terrarium (skoro gatunek tropikalny) i zobaczyć jak się zachowa w bardziej optymalnych dla niego temperaturach, choć już nie tak mocnym oświetleniu jak południowe słońce. Długi czas stał w miejscu, w końcu został mu jeden liść, ale w pewnym momencie zaczął powoli się rozrastać aż, ku mojemu zdziwieniu, zarósł gęstym dywanem całą doniczkę. Oto warunki w jakich był hodowany. Stanowisko: silnie nasłonecznione lub mocno oświetlone, min. 4 x 18W, z odległości ok. 25 cm, 12-14h/dobę. Bardziej proponuję terrarium. Podłoże: torf z piaskiem 2:1, na wierzch ok. 1-1,5 cm warstwa drobnego piasku. Warto posadzić go nieco poniżej krawędzi doniczki hodując różne gatunki, tak, żeby przy tym samym poziomie wody miał dużo wilgotniej. Podlewanie: powinien zawsze mieć dostęp do znacznej ilości wody. Dla 7 cm, posadzony ok 1-2 cm poniżej krawędzi doniczki, poziom wody 1-5 cm powinien przypadać na. Wilgotność powietrza powinna być wysoka 80-100%, lub być okresowo zalany. Otwiera kwiaty otwiera (wedle obecnych doświadczeń) przy wysokiej wilgotności powietrza. Temperatury: zdecydowanie lubi mieć ciepło. Jako jeden z nielicznych gatunków czuł się idealnie w temperaturze otoczeni 38*C w ciągu dnia w moim terrarium, kiedy to górna półka niemiłosiernie się nagrzewała i liczne gatunki pływaczy i żenlisei tego nie znosiły. Pędy kwiatowe wypuścił dopiero kiedy temperatura w ciągu dnia spadła do ok. 28-30*C. Latem w nocy: 17-25*C, w ciągu dnia 25-35*C (przeżywa nawet 40*C). Zimą w nocy: 16-18*C w dzień 26-28*C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi