Neodot Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Lista wszystkich gatunków i odmian w mojej kolekcji. Większość po jednej sztuce . Niestety trochę mi się mieszają nazwy krzyżówek z nazwami gatunkowymi - gdyby ktoś zauważył jakiś błąd - proszę o informację, chętnie poprawię . W odróżnieniu jednych od drugich pomagał mi wujek Google, ale nie w każdym przypadku wiedział co powiedzieć . Niestety zima 2020/2021 to była katastrofa w mojej kolekcji - ze wszystkich roślin zachowało się tylko trochę nasion i dzbaneczniki. Połączenie choroby, przez którą moment, w którym powinienem schować rośliny przed silnym mrozem przeleżałem w łóżku i braku właściwej wentylacji w pomieszczeniu, w którym rośliny zimowały spowodowały, że nie przetrwało nic żywego w mojej kolekcji. Późniejsze zawirowania związane z przeprowadzką dobiły nawet większość tego, co mi wyrosło z nasion i dzbaneczniki, które - z racji trzymania w domu a nie na dworze - przetrwały zimową "apokalipsę". Od 2023 roku wyposażyłem się w małą szklarnię i pomału staram się odbudować kolekcję. Zdecydowana większość kapturnic przetrwała zimę 2023/2024 w nieogrzewanej szklarni, więc na przyszłość jestem dobrej myśli (a planuję na przyszłą zimę zadbać o jakieś ogrzewanie, które zabezpieczy przed dużymi mrozami rośliny), rosiczki i siewki kapturnic (te, które mi przetrwały przeprowadzkę - porażające 2 sztuki) zgarnąłem na zimę do domu na okno w spiżarni - jest tam chłodniej niż w całym domu, ale jest sporo słońca, bo to zachodnie okno. W tym roku z nasion zebranych w 2020 wysiałem kolejne porcje, mam nadzieję, że trochę mi tego wykiełkuje i przetrwa . Dzbaneczniki Nepenthes gaya Nepenthes alata Nephetes hookeriana Nephentes lowii x ventrilosa Muchołówki amerykańskie Dionaea muscipula Tłustosze Pinguicula tina Pinguicula weser Pinguicula cyclosecta Heliamphora Heliamphora heterodoxa x minor Rosiczki Drosera capensis alba Drosera capensis Drosera aliciae Drosera paradoxa Drosera lovellae Kapturnice Sarracenia flava Sarracenia 'Eva' Sarracenia leucophylla Sarracenia X 'Mitchelliana' Sarracenia X 'Barba' Sarracenia maron Sarracenia X 'Tygo' Sarracenia psittacina Sarracenia X 'Fiona' Sarracenia purpurea ssp. purpurea Sarracenia X 'Scarlet belle' Sarracenia leucophylla x oreophila 'Crimson Queen' MK H138 (Norman Parker 2004) Sarracenia leucophylla 'Hurricane Creek White' (clone A x clone F) Sarracenia purpurea 'Smurf' Sarracenia flava var. rugelli Sarracenia alata 'Red throat' Nabytki z 2024 roku: Sarracenia x 'Hummer Hammerhead' MK H101 Sarracenia x 'Crimson Queen' Sarracenia leucophylla var. alba MKL9 S - 80 zł Sarracenia flava var. ornata (Giardino Carnivoro) Sarracenia flava var. rubricorpora, Giant red tube ‘’Apalachicola National Forest Florida’’ (MK F22) Sarracenia flava var. rubricorpora 'Claret' (MK F25C) Sarracenia x moorei ‘Sarracenia Nurseries large moorei’ (MK H9) Sarracenia x ‘Lynda Butt’ Sarracenia x 'Sky Watcher' Sarracenia flava var. ornata, Heavily veined ”Gulf Coast, Florida” (MK F38) Sarracenia flava var. ornata, Solid red throat with diffused veins around neck ’’Apalachicola National Forest, Florida’’ (MK F88) Sarracenia minor ‘’Berkeley County, South Carolina” Sarracenia flava var. ornata Cook’s Carnivorous plants (MK F86) Sarracenia flava var. cuprea “Exum, North Carolina’’ (MK F131A) Sarracenia flava var. maxima, tall yellowish pitcher "Green Swamp, NC, USA" Sarracenia minor MK M8 Sarracenia leucophylla, Pubescent, wide lid "Near Yellow River" Sarracenia x 'Charmaine' No i na koniec lista autorskich krzyżówek, które właśnie wysiałem, póki co są to nasionka w trakcie stratyfikacji a nie roślinki, ale dla porządku wspomnę 2020A: Sarracenia 'Eva' x leucophylla 2020B: Sarracenia leucophylla x 'Eva' 2020C: Sarracenia leucophylla x self 2020D: Sarracenia 'Eva' x self 2020E: Sarracenia 'Mitchelliana' x 'Eva' W krzyżówkach najpierw podaję roślinę, której kwiat wydał nasiona, a potem pyłek - stąd różnica między 2020A i 2020B Lista własnych krzyżówek: 2021A - Sarracenia x 'Tygo' X self - wysiane nasiona 10.03.2024 2021B - Sarracenia x 'Mitchelliana' X Sarracenia x 'Tygo' - wysiane nasiona 10.03.2024 2021D - Sarracenia flava X Sarracenia x 'Tygo' - wysiane nasiona 10.03.2024 2021E - Sarracenia leucophylla X Sarracenia x 'Tygo' - wysiane nasiona 10.03.2024 2021F - Sarracenia x 'Tygo' X Sarracenia x 'Mitchelliana' - 1 siewka z 2021 roku + wysiane nasiona 10.03.2024 2021G - Sarracenia x 'Tygo' X self - wysiane nasiona 10.03.2024 2021H - Sarracenia leucophylla X Sarracenia flava - 1 siewka z 2021 roku W krzyżówkach najpierw podaję roślinę, której kwiat wydał nasiona, a potem pyłek No i jeszcze pakiety nasion, które wysiałem, a które nie są z mojej "hodowli", tylko zakupione Sarracenia oreophila, giant copper top form "NE Georgia" X Sarracenia flava var. flava 'Goldie' - wysiane nasiona 24.03.2024 Sarracenia oreophila 'Heavy veined clone 1', "Sand Mountain, Alabama (W)" X Sarracenia oreophila, giant copper top form "NE Georgia" - wysiane nasiona 24.03.2024 Edytowane 24 Sierpnia przez Neodot Nowe nabytki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi