limak13 Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 Witam, Mam następujące pytanie - czy takie dwa gatunki (pod taką nazwą je kupiłem): Drosera capensis 'albino' Dionaea muscipula 'Regular Form' lubią słońce? Są to rosiczka i muchołówka w kolorze zielonym (nie wybarwiające się), mam wrażenie, że odkąd jest więcej światła, to nieco zżółkły. Mimo to wypuszczają dużo liści i rosną ładnie. Liście "działają" - łapią owady i nie wyglądają na uschnięte. Tylko ten kolor mnie zastanawia - stąd też pytanie. Czy trzymać je dalej na południowo-wschodnim niskim parapecie, gdzie mają zapewnione kilka godzin światła, czy nie przepadają za nim? Macie może jakieś obserwacje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 Chętnie zobaczyłbym te rośliny. Fak, faktem, że formy albonityczne przy ogromnych ilościach swuetła żółcienieją. Rosną przy tym bardzo dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 19 Lipca 2021 Autor Share Napisano 19 Lipca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Przeniosłem roślinki na inny parapet i są teraz zdecydowanie bardziej zielone. Rosiczka nawet zabiera się za kwitnięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Podepnę się z pytaniem, czy dwuletniej albino mogą czarnieć liście ze starości czy z nadmiaru wody? Stoi na południowym balkonie w towarzystwie innych w tym 2 młodych albino, wszystkie mają się świetnie tylko ta najstarsza ma usychające liście, młode ze środka cały czas wypuszcza i nie wiem czy się martwić czy to normalne zjawisko. Edytowane 17 Lipca 2022 przez Agatejszyn Dodanie zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Rośliny wyglądają dobrze, ale na podłożu w licznych doniczkach widać mnóstwo minerałów, one szkodzą roślinom. Więc albo torf jest zanieczyszczony, albo nieodpowiednia woda. D. capensis może też z tego powodu marnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Podlewam deszczówką bo inaczej bym zbankrutowała. Co nazywasz minerałami?? P.s. Stała w domu na parapecie podlewana tą sąmą wodą i miała się dobrze, problemy zaczęły się po wystawieniu na balkon. No i czemu marnieje jedna a nie wszytkie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 4 godziny temu, Agatejszyn napisał: czemu marnieje jedna a nie wszytkie? Ona nie marnieje - to normalne, że stare liście obumierają. Zobacz tutaj albo tutaj. Z czasem zacznie wyglądać jak palma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 19 Lipca 2022 Autor Share Napisano 19 Lipca 2022 15 godzin temu, Agatejszyn napisał: P.s. Stała w domu na parapecie podlewana tą sąmą wodą i miała się dobrze, problemy zaczęły się po wystawieniu na balkon. Zmiana warunków, roślina reaguje. Wystawiłaś na pełne bezpośrednie słońce? Z moich obserwacji jest ok, jeśli: schną liście dolne i tak jak napisał @lemonzaczyna robić się z niej palma - suche liście można obciąć, zwłaszcza jeśli robi się na nich pleśń lub nie wyglądają estetycznie. Ale, warto pamiętać, że te suche liście pomagają usztywnić i utrzymać ten "pieniek" w pionie. schną liście, które złapały dużego owada lub kilka małych. Ta większa ze zdjęcia faktycznie wygląda jakby nagle zaczęła tracić sporo liści. Mogłabyś ewentualnie dorzucić jakieś lepsze zdjęcie tej jednej rosiczki? Kiedy ostatnio miała zmieniane podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 8 godzin temu, limak13 napisał: Zmiana warunków, roślina reaguje. Wystawiłaś na pełne bezpośrednie słońce? Ta większa ze zdjęcia faktycznie wygląda jakby nagle zaczęła tracić sporo liści. Mogłabyś ewentualnie dorzucić jakieś lepsze zdjęcie tej jednej rosiczki? Kiedy ostatnio miała zmieniane podłoże? Wystawiłam do szklarenki foliowej osłoniętej dodatkowo firanką, na parapecie stała południowym, (innych nie mam), i raczej miała cieplej niż w szklarence ciągle otwartej. Podłoże wymieniałam rok temu i całą zimę miała się świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Powrócę do tematu. Stara capensis niestety padła, w zasadzie jak dla mnie bez przyczyny. Pięknie odżyła po zabraniu jej z balkonu, była oblepiona meszkami więc pewnie przejedzona ale na parapecie wróciła do zdrowia, miała mnóstwo rosy. 10 dni temu zaczęła więdnąć aż zwiędła do końca, zostawiłam korzeń może coś puście. Pytanie mam inne, młoda albino kwitnie, 2 kwiaty już przekwitły, ma mnóstwo rosy i dodatkowo złapała, jak na nią, solidną muchę którą już trawi ok tygodnia. Pytanie brzmi, da radę wydać nasiona? Nie chcę stracić kolejnej. Nie wstawiam zdjęć bo poza kwitnieniem nic się z nią, (jeszcze) nie dzieje ale nie wiem czy da radę wydać nasionka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi