Skocz do zawartości

Świetlówki led dla roślin owadożernych

cefars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kilka miesięcy temu zakupiłem oprawę hermetyczną led, w której znajdują się dwie świetlówki led T8 philips (2x16W 1600 lumen, 3000K 120 cm długości) i święcą w terrarium z odległości 60 cm od tych najmniejszych roślin, które nie mają zbytnio dostępu do światła słonecznego ( świetlówki świecą 12 h na dobę). Rośliny po kilku miesiącach są w złej kondycji- kapturnice i muchołówki ledwo zipią, rosiczki są w przeciętnym stanie a najlepiej się mają dzbaneczniki, które w miarę dobrze rosną. Rośliny się nie wybarwiają. Świetlówki są oprawione hermetycznie ze względu na ewentualną wilgotność, więc podejrzewam że mniej światła dochodzi do roślin (zdjąć tą obudowę?). W związku z tym mam pytanie- czy mógłby mi ktoś polecić dwie świetlówki sprawdzone przez was które będą posiadały odpowiednie parametry? Zależy mi na tym żeby rośliny dobrze rosły i były wybarwione. Z tego co kojarzę to stosuje się dwa rodzaje światła, jedno z odpowiednim światłem pod wybarwienie, a drugie do lepszego oddychania roślin. Prosiłbym o linka do świetlówek. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moja oprawa: https://www.castorama.pl/oprawa-hermetyczna-led-struhm-herman-2-x-36-w-ip65/5901477329296_CAPL.prd

Odnośnik do odpowiedzi

https://lednar.pl/oswietlenie/doswietlanie-roslin/swietlowka-led-t8-120cm-smd-2835x96-18w-grow-light coś takiego możesz zastosować u siebie. Poprostu muszą być świetlówki do oświetlania roślin. Ta akurat jest LED , więc by wchodziła kwestia przerabiania oprawy. Ale można znaleźć świetlówki zwykłe do uprawy roślin.

Odnośnik do odpowiedzi