Zoe Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Dzień dobry, od listopada jestem posiadaczką dzbanecznika Ventricosa - zadomowił się u mnie szybko, rośnie (pod lampą) jak dziki, dzbankuje aż miło. Nadchodzi wiosna i zastanawiam się nad przesadzeniem chłopaka. Czy istnieje jakaś reguła dotycząca terminu i w ogóle zasadności przesadzania nowych i młodych roślinek? Z jednej strony widać, że dobrze mu w obecnych warunkach, z drugiej - może jako zupełnie niedoświadczona opiekunka wyrządzę mu jakąś krzywdę, pozostawiając w starym podłożu...? Poniżej cyknięte dziś zdjęcie mojej roślinki. Poczerniały dzbanek to pozostałość po pierwotnym wyglądzie, gdy się poznaliśmy; trzy grubiutkie dzbanki z każdej strony to już moja zasługa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Ja bym go narazie nie ruszał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoe Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego Czy przez "na razie" rozumiesz cały sezon? Dać mu spokój, póki mieści się w doniczce i nie zgłasza żadnych uwag? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Z tego co widzę to ma tam dużo miejsca, w tym roku bym na pewno nie ruszał, jeśli ma właściwe podłoże, ale zakładam, że dedykowany torf. A po sezonie się okaże ile urośnie. Ja dzbaneczniki bardzo rzadko przesadzam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Zasadniczo dzbaneczniki rosną cały rok,, aczkolwiek ze względu na zmienną aurę u nas, to warto przesadzania robić w okresie wiosenno-letnim, jak jesienno-zimowym. Natomiast przesadzenie całej bryły bez naruszania systemu korzeniowego nie jest przesadzaniem. Więc, jeżeli dasz mu większa doniczkę i dodać nowego podłoża na dno i dookoła, to nie będzie można uznać tego za przesadzanie i można taki zabieg dokonać w dowolnym momencie, gdyż nie jest to żaden stres dla rośliny. Skoro tak ładnie rośnie Ci i dzbankuje, to daj mu jedynie większa doniczkę, a całą starą bryłę podłoża zostaw bez naruszania jej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoe Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Bardzo dziękuję za odpowiedzi, Panowie A skoro już o przesadzaniu mowa - niedługo ze snu zimowego wybudzi się moja muchołówka (wczoraj spędziła na dworze kilka godzin w pełnym słońcu, bo aż żal było nie wykorzystać pięknego dnia) i ją na bank przesadzę do świeżego podłoża. Czy do muchołówek i dzbaneczników mogę użyć tej samej mieszanki torfu i perlitu? Czy raczej zróżnicować proporcje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Może być ta sama mieszanka, po połowie torfu z perlitem. Ja sam, jeśli kupiłem dzbanecznika posadzonego w doniczce, to nie przesadzam, dopóki korzenie nie zaczną wychodzić dolnymi otworami. Mam całkiem spore rośliny (rozpiętość liści 50 cm) w doniczkach 8-10 cm i rosną świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi