Koruu Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia (edytowane) Hej, jestem nowy i potrzebuje pomocy. Sprawa jest taka, że w listopadzie kupiłem rośliny owadożerne - muchołówkę, rosiczkę i dzbanecznika. Pierwszy problem jest taki, że nie znam ich odmian (nie zrobiłem zdjęć i nawet nie jestem pewien, czy były na doniczkach, to były targi roślin). tak czy inaczej to nie było moje pierwsze podejście do tych roślin (oprócz dzbanecznika). Wsadziłem je do dużego szklanego wazonu i wszystko fajnie pięknie, dwie nawet kwitły jednak teraz jest problem. Wszystkie są w jednym a dzbanecznik rozrasta się w trochę inny sposób i zaczyna być za duży. Pytanie brzmi: Czy da się dzbanecznika hodować bez pomocy utrzymania wilgotności co zapewnia dzban oraz jeśli tak to czy zmiana środowiska na pokojowe bardzo może mu zaszkodzić. Co do niego to jak wspomniałem nie potrafię podać odmiany... Dzbanki urosły do jakichś 6 cm wysokości z czasem, liście do jakichś 15x6 cm. Roślina pierwotnie była w mchu torfowym, nie usuwałem go a tylko położyłem na przygotowanym podłożu (jestem przeciwnikiem torfu więc zakwaszam i rozluźniam odpowiednio glebę). bardzo proszę o pomoc. Edytowane 30 Sierpnia przez Koruu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Cześć, dzbaneczniki z masówek najczęściej stanowią hybrydy nizinnych gatunków. Nie są wymagające pod kątem temperatur i niektóre osoby przystosowały je do wilgotności pokojowej. Jednak ten proces zmniejszania wilgotności powietrza powinien być stopniowy, a i tak można się spodziewać utraty dzbanków, które wyrosły w podwyższonej wilgotności. Niektórzy stawiają doniczki na podstawkach z keramzytem lub innych tackach, gdzie będzie lokalnie podwyższona wilgotność powietrza. Trudno powiedzieć czy Twoja odmiana/hybryda da się uprawiać w warunkach pokojowej wilgotności i dalej produkować ładne dzbanki. Warto próbować. Jeżeli roślina nie będzie chciała się przystosować, wówczas będzie produkować same liście a wąsy z dzbankami będą zsychały, żyć będzie, tylko nie zobaczysz dzbanka. Wtedy, jak uznasz, że nie idzie to po Twojej myśli, zawsze możesz zrezygnować z jej uprawy albo w inny możliwy sposób stworzyć dla niej warunki z podwyższoną wilgotnością powietrza. Samo regularne spryskiwanie nie zawsze musi wystarczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi