BugKiller Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 Terrarium jest w takim stanie już od tygodnia. Jest jeszcze nie wykończone wizualnie i wymaga ejszcze delikatnego uszczelnienia w rogach i sufitu. Wymaga jeszcze dużo pracy nad wyglądem, chociaż mi na tym nie zależy w ogóle, niestety mama upiera się, że to musi ładnie wyglądać Koszt zbudowania był równy kosztowi szyb poliwęglanowych i świetlówek czyli ok. 80zł, reszte sprzętu miałem po remoncie lub z firmy mojej mamy. W planach mam jeszcze zrobienie osłony na kable w lampie bo brzydko wyglądają odsłonięte. Oto krótki opis techniczny terra: Ściany, dół, sufit, podpory pod półke są wykonane z płyt OSB3 okrytych folią w płynie, a zewnętrzna strona brązową bejcą. Przesuwane szyby to poliwęglan kupiony na wymair na allegro. Szyny na szyby to plastikowe rynienki na kable. Półka jest szklana. Po lewej stronie na dole jest świeltówka Philips Aquarelle 8W przymocowana na klej montażowy. Na suficie są: 18W Philips 6500K, 18W Philips Aquarelle 10000K (w planach mam jeszcze zamontowanie jeszcze jednego takiego zestawu ). W rogu nad szklaną półką jest wentylator komputerowy połącozny z ładowarką nokii 5,7V . Na dole obok świetlówki 8W jest wywietrznik z siatką żeby muchy nie uciekały. Pod półką w szklanej misce znajduje się zamgławiacz (nawilżacz powietrza). Na dnie jak i w doniczkach znajduje się keramzyt, głównie do zwiększenia wilgotności, ale też jako dodatek wizualny. Temp. U góry to średnio 25*C, a na dole to 22*C . To drzewko, które usychało to bonsaii mojej mamy, włożyłem je do terra, bo przemarzło na parapecie i chcę żeby odrosło, bo stracił wiele liści. Ponieważ największy dzbanecznik się nie zmieścił, a nie chiałem go upychać, to stoi na terra i jest doświetlany tam świetlówką kompaktową POLUX 24W 6400K i jest spryskiwany. Obok dzbanka stoi statecnzik od świetlówek i jakaś roślina ozdobna. Wszystko jest podłączone do elektronicznego programatora czasowego i działa od 7.00 do 19.00 poza nawilżaczem, który działą co drugi dzień rano i wyłącza się sam jak skończy się woda, ponieważ para osadza się na dnie terra i robi się tam kałuża i nie chcę żeby zeczęła się wylewać, gdy osiągnie zbyt wysoki poziom. Rosiczka na zdjęciach ma kilka liści pousychanych, gdyż przez długi czas miała za mało światła, ale już odbija i robi dużo nowych ładnych liści. Tłustosz połamany po przesyłce jak widać ładnie odbił. Kapturnice Po zimowaniu w lodówce straciły kilka dzbanków ale również pięknie odbijają i produkują nowe. Dodaję jeszcze obiecaną fotke bromelii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 Mam nadzieje że terra jest bardziej efektywne niż efektowne. Co mi się nie podoba (razi): 1. Jest klej do szkła itp. o kolorze przeźroczystym ... 2. Te płyty pewnie są efektowne ale raczej do wyglądu nie dodają nic dobrego (ujmują) 3. Ja bym kabelki proponował wybuścić na zewnątrz terra 4. Nie wiem czy dobrym rozwiązniem jest umieszczenie świtlówek wewnątrz, ponieważ emitują mimo wszystko temperature Podoba mi się: 1. Mgiełka !!! Bromelia - nie wiem nie znam się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 13 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2007 Płyty są na jakiś czas, mają służyć jako odbłyśnik światła chociaż taki minimalny, ale zawsze jest, z czasem wymienie wszystkie płyty na korek lub folię samoprzylepną odblaskową. Terra jest bardzo efektywne, dopóki nie zepsuł mi się hygrometr to pokazywał 85% hygro przy wyłączonym nawilżaczu i 95% przy włączonym. Temp wcale nie jest taka wysoka, bo statecnzik, który oddaje najwięcej ciepła jest na zewnątrz, a temp. wokól świetlówek jest tak jak podałem ok. 25*C . Z kablami jest taki problem, że lampa jest samoróbka i gdybym wypuścił kable na zewnątrz i coś by się zepsuło, to musiałbym lampe demontować. Wole zrobić osłonke powiedzmy ze starej osłonki na świetlówki 120cm, wystarczy uciąć brzeszczotem. Co do kleju itd. to to co tam widzisz to jest silikon sanitarny i zabija grzyby, czasem będzie zamaskowany, a ja go miałem po remoncie, a terra robiłem praktycznie bez funduszy więc nawet nie myślałem o zakupie nowego nawet za grosze, poza tym gdyby mi się chciało to te wszystkie odstające jego kawałki mógłbym nożem poobcinać. Poza tym jakj uż mówiłem mi zależało w 100% na funkcjonalności, a to przez moją mame było malowane od zewnątrz bejcą, był doklejany koreki to ona zmusza mnie do ciąglego upiększania, całe szczęście to ona za face lifting buli Z resztą muszę powiedzieć, zę w realu wygląda to dużo ładniej, na fotkach światło z flesha porobiło dużo niepotrzebnych cieni i regulowałol jasność obrazu, na fotkach wygląda wszystko dużo gorzej niż w realu EDIT: Zapomniałem dodać: wymiary terro to 80cm X 45cm X 60cm (szer. X dł. X wys.) więc to nie jest jakiś kolos ale do przyszłej zimy starczy, bo na lato wiosne, lato i jesień wiele nowych roślin będzie na balkonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 SUPER dzieki wielkie dales mi inspiracje :D sam zaczolem robic wlasne terra juz wiem jak wnetrze zrobic;D ps. plyty cd i te kable tak na wierchu ujmuja calemu efektowi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 14 Stycznia 2007 Share Napisano 14 Stycznia 2007 dzięki za fotke bromelii nie mogłem sie doczekać super roslina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fremik Napisano 14 Stycznia 2007 Share Napisano 14 Stycznia 2007 ... zamiast płyt CD daj białe kartki albo coś z tego rodzaju, najlepiej odbijają światło... pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi