Michał Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 jaka to kapturnica dodam ze dzis ja kupilem w obi. Dokladniejsze zdj dam jutro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Sarracenia oreophila x minor albo S. alata. Porównaj z tymi fotkami: http://www.plantarara.com/carnivoren_galer.../sarracenia.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 Offtop, ale ciekawy jestem. Ile kosztowała? 25zl albo 29 zl kupilem tez papuzia za 25 zl ale z kwiatkem i 4-5 roslinkami w jednaj doniczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crewlers Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Hmm....na kapturkach kompletnie sie nie znam, ale jedyne co kojarze z tym obrazkiem to S. Rehderi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Zobacz tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/3-Kaptury-Z-Obi-t9057.html Moja kwitnie, jak kwiat się otworzy wstawię fotkę. Jak będzie więcej słońca dorzucę fotkę reszty rośliny. Oby to pomogło też chciałbym wiedzieć co to za kapturek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Po kwiatach się kapturnic nie identyfikuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ale kwiat może ułatwić identyfikację Btw są wyjątki: S. purpurea i S. rosea - raczej tylko po kwiecie da się rozróżnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 mi sie zdaje ze to S. minor x oreophila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Hę? Nie ma takiego gatunku jak S. rosea zdaje się. Zresztą to są pojedyńcze wyjątki, o takich unikatach w Obi można pomazyć. Osobiscie kojarzę ze 3. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Hę? Nie ma takiego gatunku jak S. rosea zdaje się. Zresztą to są pojedyńcze wyjątki, o takich unikatach w Obi można pomazyć. Osobiscie kojarzę ze 3. Jest, też mnie to zdziwiło (po co taką wydzielać?). Wygląda jak purpurea różni się kolorem kwiatu i jakimiś detalami. Wcześniej nazywała się S. purpurea ssp. venosa var. burkii. Ta systematyka to dla mnie czarna magia. Co do tego gatunku to jakbym miał wybrać coś z galerii na plantarara.com to raczej alata x minor (kształt daszka i żyłkowanie) lub minor x rubra ssp. wherryi (kolor) - to chyba właśnie x redheri jest?. Tak sobie "gdybam", chyba trzeba będzie zapytać na CPUKu jak się kapturnica wybarwi. Purpuree i inne w Obi były zielone więc ta pewnie też nie jest wybarwiona jak powinna. Jak na razie to stawiam piwo, że to x redheri.... i 2 piwa, że się w ogóle nie dowiemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 zdjecia dodam za 2-3 tyg jak sie ladnie wybarwi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 też ją mam i także z obi i z chęcią bym sie dowiedział co to jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Proponuje zakładac własne tematy z identyfikacja, bo niedawno był podobny i pare osób twierdziło ze kupiło identyczną, a jak przyszło do identyfikacji to jednak zobaczyły różnice. Krzyzówki z minorem wg mnie odpadają ze względu na brak białego plamkowania z tyłu kaptura, w tym wieku powinno ono być nieźle widoczne, a nie ma śladu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Proponuje zakładac własne tematy z identyfikacja, bo niedawno był podobny i pare osób twierdziło ze kupiło identyczną, a jak przyszło do identyfikacji to jednak zobaczyły różnice. Łopata w ruch i odkopuję. Przepraszam szamanko, że nie słucham Kwiatek się otworzył więc wklejam fotki jak obiecałem. Płatki są czerwone czyli pewnie krzyżowanie z rubra (no purpurea przecież odpada? ). Pozostaje poczekać na słońce i jeśli pojawią się białe plamki to znaczy, że drugi rodzic to minor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi