Skocz do zawartości

Kapturnica

Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Hę? Nie ma takiego gatunku jak S. rosea zdaje się. Zresztą to są pojedyńcze wyjątki, o takich unikatach w Obi można pomazyć.

Osobiscie kojarzę ze 3.

Jest, też mnie to zdziwiło (po co taką wydzielać?). Wygląda jak purpurea różni się kolorem kwiatu i jakimiś detalami. Wcześniej nazywała się S. purpurea ssp. venosa var. burkii. Ta systematyka to dla mnie czarna magia.

Co do tego gatunku to jakbym miał wybrać coś z galerii na plantarara.com to raczej alata x minor (kształt daszka i żyłkowanie) lub minor x rubra

ssp. wherryi (kolor) - to chyba właśnie x redheri jest?. Tak sobie "gdybam", chyba trzeba będzie zapytać na CPUKu jak się kapturnica wybarwi. Purpuree i inne w Obi były zielone więc ta pewnie też nie jest wybarwiona jak powinna.

Jak na razie to stawiam piwo, że to x redheri.... i 2 piwa, że się w ogóle nie dowiemy :P

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zakładac własne tematy z identyfikacja, bo niedawno był podobny i pare osób twierdziło ze kupiło identyczną, a jak przyszło do identyfikacji to jednak zobaczyły różnice.

Krzyzówki z minorem wg mnie odpadają ze względu na brak białego plamkowania z tyłu kaptura, w tym wieku powinno ono być nieźle widoczne, a nie ma śladu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Proponuje zakładac własne tematy z identyfikacja, bo niedawno był podobny i pare osób twierdziło ze kupiło identyczną, a jak przyszło do identyfikacji to jednak zobaczyły różnice.

Łopata w ruch i odkopuję. Przepraszam szamanko, że nie słucham :D

Kwiatek się otworzył więc wklejam fotki jak obiecałem.

p1220524.th.jpg

p1220537.th.jpgp1220541.th.jpg

Płatki są czerwone czyli pewnie krzyżowanie z rubra (no purpurea przecież odpada? :D). Pozostaje poczekać na słońce i jeśli pojawią się białe plamki to znaczy, że drugi rodzic to minor.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.