maklerw Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Z muchołówkami sobie nie radze i nigdy nie radziłem choć są banalne to mi jakoś z nimi nie idzie. Przy rutynowym przeglądzie zimowanych roślin i usuwaiu czarnych liści oderwała mi się część rośliny a że to po prostu D.M. to postanowiłem już dalej jej nie zimować. Wsadziłem w mech (ale nie żywy) i wstawiłem odrazu do palaudarium. Ku mojemu zdziwieniu roślina rośnie ekstramalnie (jak na moje muchołówki) szybko do tego jeszcze nie miałem tak dużych pułapek 2cm (wiem śmiech na sali ale ja mnie muchołówki nie lubią) Więc ciekaw jestem co jest przyczyną bo latem rośliny rosną w szklarni gdzie mają tyle słońca ile tylko jest za dnia, a pomimo wszystko nie udało mi się tak dużych pułapek jeszcze otrzymać. Więc czy to zaleta sphagnum czy też sztucznego oświetlenia ? Muchołówka się wybudziła i rośnie ale nie puszcza pędu kwiatowego. Dodam tylko że rośnie w wysokiej wilgotności (taki mały eksperyment). Żeby mieć jakąś pewność dziś wstawiłem inna doniczke D.M. Giant ale w normalnym torfie rosnącą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Dostała światła, stąd lepszy wzrost. Co do wilgotności to jeżeli będzie w sphagnum to OK, powinna sobie poradzić, w torfie - zależy czy woda będzie w nim zalegała. W wysokiej wilgotności może być zbyt mokry i po pewnym czasie rośliny mogą zacznąć słabiej rosnąć z powodu przelania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi