Marrom Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Właśnie trafiłem na małą ciekawostkę dotyczącą pierwszego, zsekwencjonowanego genomu genomu rośliny owadożernej. Była nią Genlisea aurea. Podobnież są jeszcze zsekwencjonowane genomy jakiś pływaczy lecz nie ma oficjalnych informacji (o genlisea swoja droga też np. tutaj:http://www.genomenewsnetwork.org/) Trafiliście może już kiedyś na informacje o innych zsekwencjonowanych genomach CP? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 (edytowane) Wiem że w rodzaju Heliamphora było robione w Krakowie i uczestniczył w tym dr. Bartosz Płachno, po drugie każdy kto robił prace o filogenezie używając sekwencji musiał najpierw zrobić sekwencjonowanie lub korzystał z genebanku a takie prace są mi na pływaczach Edytowane 17 Lutego 2010 przez mati87 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Lutego 2010 Autor Share Napisano 17 Lutego 2010 Tak, tylko teraz pytanie czy sekwencjonowano genom (całość materiału genetycznego) czy tez opierano się o zsekwencjonowany materiał np. mitochondrialnego DNA? Rzeczywiście taki zsekwencjonowany DNA jest niesamowitym źródłem informacji dla osób zajmujących się filogenezą. Takie szczątkowe informacje znajdują się TUTAJ: http://jxb.oxfordjournals.org/cgi/reprint/61/1/5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Spytam jak lapik bo taki jestem a co to daje i wnosi ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 (edytowane) w porównaniach między gatunkami , ich poziom zaawansowania rozwoju ( tak jest np u pływaczy). określenie pochodzenia, czy wspólne czy nie , rozwiewanie dywagacji np odnośnie czy coś już jest innym gatunkiem czy też jeszcze nie Edytowane 19 Lutego 2010 przez mati87 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi